• Οικονομία

    Eurogroup: Διάσωση των συντάξεων αρκεί να βρει ο Τσακαλώτος το απαραίτητο υπερπλεόνασμα

    • NewsRoom


    Άτυπα έπεσε επί τάπητος στο χθεσινό Eurogroup το ελληνικό ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, το πρωτογενές πλεόνασμα και ο δημοσιονομικός χώρος της Ελλάδας. Αποφάσεις δεν ελήφθησαν αφού η μεγάλη «μάχη των συντάξεων» πιθανότατα θα λάβει χώρα σε έκτακτο Eurogroup του Νοεμβρίου, ίσως στις 19/11, όπου σε έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα ληφθεί η οριστική απόφαση για τη μη εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου των περικοπών, που είναι να εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2019.

    Ωστόσο το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων έχει μπει στο δρόμο που επιθυμεί η κυβέρνηση και η Κομισιόν, αφού η ελληνική οικονομία με βάση τα νούμερα υπεραποδίδει και όλες οι πλευρές παραδέχονται ότι υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για μη εφαρμογή του μέτρου, ωστόσο τίποτα δεν έχει κριθεί μέχρι την οριστική απόφαση.

    Αυτό που μένει να εξεταστεί πλέον είναι αν υπάρχει ή όχι ο κατάλληλος «δημοσιονομικός χώρος» για να αποφευχθεί η περικοπή τους στο τέλος του χρόνου. Ουσιαστικά δηλαδή αν η έκθεση της Κομισιόν για τον Προϋπολογισμό της Ελλάδας, στις 21 Νοεμβρίου, θεωρήσει ότι υπάρχει «δημοσιονομικός χώρος», πέραν του υποχρεωτικού πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ (δηλαδή αν διαπιστωθεί το υπερπλεόνασμα που ισχυρίζεται η κυβέρνηση) τότε το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει την αναβολή της περικοπής των συντάξεων.

    «Ανοιχτό το παράθυρο» από Σεντένο-Μοσκοβισί

    Αυτό ξεκαθάρισαν οι Μάριο Σεντένο, Πιερ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup. Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα των συντάξεων στην Ελλάδα ο Μάριο Σεντένο αποσαφήνισε πως δεν απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του Οργάνου. «Δεν συζητήθηκε σήμερα η Ελλάδα. Αλλά επειδή το θέμα των συντάξεων επανέρχεται εξετάζουμε πόσος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει ώστε να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα», απάντησε και προσέθεσε πως ο δημοσιονομικός χώρος σημαίνει πόσο πάνω από τον στόχο του 3,5% του ΑΠΕ θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019.

    «Ο στόχος δεν συζητείται, αυτό που βλέπουμε είναι τι πρόκειται να συμβεί με το δημοσιονομικό χώρο και αν θα χρησιμοποιηθεί, αυτό είναι υπό συζήτηση», ξεκαθάρισε.

    Από την άλλη μεριά ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ήταν σαφέστερος. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «υπάρχει δημοσιονομικός χώρος». Και δήλωσε πως αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι «το μέγεθος του». Ο κ. Μοσκοβισί αξιολόγησε επίσης ως θετικό το γεγονός πως η Ελλάδα περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στην έκθεση του Ευρωπαϊκού εξαμήνου, μαζί με τα άλλα κράτη μέλη.

    Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ διατήρησε το ρόλο του «κακού» και ανέφερε πως «παρότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους στόχους του συμφώνου σταθερότητας και ικανοποιεί το στόχο για πλεόνασμα 3.5%, πρέπει να τηρηθούν όλες οι προηγούμενες δεσμεύσεις».

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η διαφορά εκτιμήσεων για το πιθανό υπερπλεόνασμα του ελληνικού Προϋπολογισμού, μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Κομισιόν, έχει περιοριστεί σε περίπου 0,15% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 270 -300 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση, ωστόσο, πρέπει να καταθέσει στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου το σχέδιο Προϋπολογισμού της, στο «καλό σενάριο» – έστω με μία πρώτη συμφωνία με τους θεσμούς. Ωστόσο, χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα προβεί την ίδια ημέρα στην ανακοίνωση της έκθεσής της για την Ελλάδα, διαμορφώνοντας έτσι ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό πλαίσιο.

    Θυσία τα αντίμετρα;

    Αν δεν καλυφθεί η διαφορά αυτή, για να διασωθούν οι συντάξεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να θυσιάσει κάποια από τα θετικά αντίμετρα που της παραχωρήθηκαν το καλοκαίρι από το Eurogroup, με πρώτο το μέτρο της μεστοσταθμικής μείωσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά 10% το 2019, με συνολικό κόστος 230 εκατ. ευρώ. Επίσης θυσία θα γίνουν και μια σειρά από παροχές κοινωνικού χαρακτήρα από τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ καθώς στις Βρυξέλλες σημειώνουν πως προς το παρόν, ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 δεν χωράει όλο το «πακέτο», δηλαδή και τις συντάξεις και τις εξαγγελίες.

    Από την μεριά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ισχυρίζεται ότι μπορεί να πετύχει όλους τους στόχους του, δηλαδή να μην περικοπούν οι συντάξεις και να δώσει στην κυβέρνηση το δημοσιονομικό περιθώριο για παροχές. Το πρόβλημα όμως είναι η φορολογική κόπωση των φορολογούμενων με συνέπεια την υστέρηση εσόδων στα δημόσια ταμεία.

    Μέχρι στιγμής πάντως, παρά τις παρακρατήσεις των οφειλών του δημοσίου και την προφανή υστέρηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, το μέγεθος του κατάλληλου «δημοσιονομικού χώρου», δεν είναι αρκετό για να στηρίξει η κυβέρνηση την επιχειρηματολογία της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αναδρομικά: Πόσο θα περιμένουν οι συνταξιούχοι για την απόφαση της επιστροφής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Φρένο» από τους δανειστές στα κυβερνητικά σχέδια για τις 120 δόσεις και την παράταση του νόμου Κατσέλη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσακαλώτος στη Nikkei: Μια ακύρωση της μείωσης των συντάξεων δεν θα συνιστά ανάκληση των μεταρρυθμίσεων



    ΣΧΟΛΙΑ