• Business

    Εθνική Ασφαλιστική: Νέα προθεσμία έως τις 21 Φεβρουαρίου ζητά η EXIN


    Παράταση για τις 21 Φεβρουαρίου ζήτησε από την Τράπεζα της Ελλάδος η EXIN, προκειμένου να οριστικοποιήσει το τελικό σχήμα που θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Έως τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με τους δυνητικούς επενδυτές με τους οποίους η ΕΧΙΝ βρίσκεται σε συζητήσεις. Στόχος σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε στην ΤτΕ, η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί στις 15 Μαρτίου, λίγο πριν δηλαδή την εκπνοή της προθεσμίας που έχει οριστεί στο προσύμφωνο που έχουν υπογράψει η EXIN με τον πωλητή, δηλαδή την Εθνική τράπεζα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Pimco, αλλά και η Berkshire Hathaway, τις οποίες η ίδια η EXIN είχε κατονομάσει ως πιθανούς επενδυτές στη συμφωνία εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, δεν περιλαμβάνονται στη νέα πρόταση για τη χρηματοδότηση της επένδυσης. Μεταξύ των υποψηφίων επενδυτών παραμένει πάντως η EBRD, η οποία δεν έχει οριστικοποιήσει την απόφασή της και λειτουργεί ως επενδυτής με ειδική βαρύτητα (anchor investor), δίνοντας δηλαδή σήμα και σε άλλους επενδυτές για τη συμμετοχή τους στην επένδυση.

    Εθνική Ασφαλιστική

    Από την πλευρά της EXIN πάντως εκφράζεται βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί στον προγραμματισμένο χρόνο.

    Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις ο χρόνος για την υλοποίηση της συμφωνίας, μετρά αντίστροφα. Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον όμιλο της ΕΤΕ, περιλαμβάνεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει υποβάλει ο όμιλος στον SSM και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου τριμήνου, προκειμένου το αποτέλεσμα της συναλλαγής να ληφθεί υπόψη στο stress test της τράπεζας, που όπως για όλες τις τράπεζες, ξεκινά το Φεβρουάριο με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο. Από τη συναλλαγή έχει υπολογιστεί ότι η ΕΤΕ θα εγγράψει έσοδα 718,3 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ