• Ενέργεια

    Southeastern Energy Forum: Ο 6ος μέτοχος στη μονάδα της Αλεξανδρούπολης και το ισραηλινό… χιούμορ που έφερε αμηχανία


    Με σημαντικές παρουσίες και ενδιαφέρουσες δηλώσεις πραγματοποιήθηκε χθες το Southeastern Energy Forum στη Θεσσαλονίκη. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις  εξελίξεις στον πλωτό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, στην πορεία και την προοπτική στην έρευνα υδρογονανθράκων, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και στη στρατηγική συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ενέργεια.

    Και 6ος μέτοχος στο LNG FSRU Αλεξανδρούπολης;

    Ειδικότερα, χθες υπεγράφη η συμφωνία για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο του πλωτού σταθμού κάνοντας 4 τους μετόχους μέχρι σήμερα (Gastrade, Gaslight, BEH, ΔΕΠΑ). Στη θέση του πέμπτου μετόχου προορίζεται η αμερικανική Cheniere, όμως ενδέχεται τελικά να υπάρξει και 6ος  μέτοχος καθώς υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί ενδιαφερόμενοι. Η ιδέα είναι εκτός από την Cheniere να συμμετάσχει και κάποιος trader έστω με μικρότερο ποσοστό, ώστε να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία του έργου.

    Το market test αναμένεται να γίνει το επόμενο δίμηνο ώστε η επενδυτική απόφαση να ληφθεί αρχές του 2019 και τέλος του 2020 το έργο να έχει ολοκληρωθεί.

    Χρηματιστήριο Ενέργειας με ηλεκτρισμό, παράγωγα και φυσικό αέριο

    Τον Απρίλιο του 2019 θα ξεκινήσει η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όπως δήλωσε ο κ. Θ. Σαββακης, Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, σε πρώτη φάση με την ηλεκτρική ενέργεια και ακολούθως για παράγωγα και φυσικό αέριο. «Παράγωγα και ενέργεια είναι οι επόμενοι στόχοι ώστε το Χρηματιστήριο να καλύψει τις ανάγκες όλων των stakeholders της αγοράς και να ενεργοποιήσει το οικοσύστημα», σημείωσε ο κ. Σαββάκης.

    Πενταμερής υπουργών ενέργειας… με άξονα την ενιαία αγορά Ενέργειας των Βαλκανίων

    Κοινούς στόχους και κοινές προτεραιότητες διαπίστωσαν οι υπουργοί ενέργειας που συμμετείχαν στο συνέδριο, τους οποίους ενώνουν τα μεγάλα έργα υποδομής που γίνονται στην περιοχή και οι αγωγοί που θα αλλάξουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

    Ο υπουργός ενέργειας της Σερβίας είπε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει στιγμή που κοιμάμαι ήσυχα στη διάρκεια του χειμώνα όσο ξέρω ότι έχω τόσο μεγάλη εξάρτηση από τη Ρωσία», ενώ τόνισε ότι γίνονται συνεχώς έργα υποδομής στη χώρα του για να καλυφθούν τα κενά των προηγούμενων δεκαετιών.

    Ο Έλληνας υπουργός Γιώργος Σταθάκης μίλησε για την ανάδειξη των Βαλκανίων σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή, τη δημιουργία ενιαίας αγοράς ενέργειας και την περαιτέρω διασύνδεσης των με στόχο την ασφάλεια εφοδιασμού.

    Συζήτησε  με τους ομολόγους, τον Υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Mark W. Menezes, την Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova, τον Υπουργό Ενέργειας της Σερβίας, Aleksandar Antic και τον Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz.

    Ισραηλινό χιούμορ… για ανεξαρτησία της Κρήτης

    Το χιούμορ του ισραηλινού υπουργού ενέργειας Yuval Steinitz έφερε αμηχανία στην αίθουσα, αφού, περιγράφοντας πόσο μεγάλα είναι τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης, είπε «αν βρεθούν τα κοιτάσματα που εκτιμώνται δεν θα είμαστε 4 σε αυτό  (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος) αλλά 5 αφού η Κρήτη θα ζητήσει την ανεξαρτησία της…».

    Το σχόλιο αυτό έφερε αμήχανο μειδίαμα στον Έλληνα υπουργό ενέργειας ενώ ο Σέρβος υπουργός ενέργειας του είπε «αυτά ούτε για αστείο δεν πρέπει να λέγονται….».

    Το χιούμορ αυτό έφερε και ερώτηση σχετικά με το τι ποια θα είναι η αντίδραση αυτών των χωρών στη στάση της Τουρκίας. Την απάντηση την έδωσε ο κ. Σταθακης λέγοντας «δεν πιστεύω στις στρατιωτικές λύσεις. Πιστεύω ότι οι εξορύξεις θα γίνουν και τα προβλήματα θα λυθούν με φιλικό τρόπο».



    ΣΧΟΛΙΑ