• Business

    ΕΛΠΕ: Τι κρύβουν οι όροι του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1%

    Στάθης Τσοτσορός. Πρόεδρος ΕΛΠΕ

    Στάθης Τσοτσορός. Πρόεδρος ΕΛΠΕ


    Δύο λέξεις κάνουν τη διαφορά στο πλήρες κείμενο της πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση του 50,1% της Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ): “Κατ’ ελάχιστον”.

    Όπως αναφέρεται στο κείμενο, η συναλλαγή αφορά κατ’ ελάχιστον (“at least”) ποσοστό 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΠΕ. Δηλαδή, το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι και ακόμα μεγαλύτερο από το 50,1%, και θα καθοριστεί στη συνέχεια της διαγωνιστικής διαδικασίας.

    Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του Δημοσίου με την Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση είναι για πώληση συνολικού μεριδίου 50,1% της ΕΛΠΕ: 30,1% από την Paneuropean (που έχει συνολικά μερίδιο 45,47%) και 20% από το Δημόσιο (που έχει συνολικά μερίδιο 35,48%). Σημειώνεται ότι μερίδιο 19,05% της ΕΛΠΕ μοιράζεται σε θεσμικά χαρτοφυλάκια και ελεύθερη διασπορά.

    Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο από το κείμενο της πρόσκλησης είναι τα αυστηρά οικονομικά κριτήρια συμμετοχής που τίθενται, μεταξύ των οποίων ένα “πλαφόν” κεφαλαιοποίησης κεφαλαιοποίησης (αν πρόκειται για εισηγμένο όμιλο), μετοχικού κεφαλαίου και υπό διαχείριση κεφαλαίων (αν πρόκειται για funds) στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αποκλείεται η αυτόνομη συμμετοχή funds (παρά μόνο εφόσον σχηματίσουν κοινοπραξία με εταιρεία που διαθέτει εμπειρία στη διύλιση), λόγω του ότι το πακέτο που προωθείται είναι πλειοψηφικό.

    Πέρα από τα οικονομικά κριτήρια, το κείμενο προβλέπει και τη δυνατότητα απόρριψης ενός υποψηφίου για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για τη διασφάλιση των στρατηγικών ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας.

    Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι μέχρι το τέλος του 2018 να έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, και γι’ αυτό επιθυμεί η κατάθεση των προσφορών να γίνει μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι, έχοντας θέσει ως καταληκτική προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος τη 18η Μαΐου, ώστε να ακολουθήσει το συντομότερο δυνατό η διαδικασία του ελέγχου και των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δικαστές ΣτΕ: Αποδοκιμάζουν τις διαρροές στον Τύπο ενόψει της έκδοσης απόφασης για τον ΕΦΚΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «D-Day» για την συγχώνευση Attica – HSW: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφασίζει για το μεγάλο deal στην ακτοπλοϊα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Δανειακή σύμβαση με Commerzbank για χρηματοδότηση 65 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ