• Business

    Ελλάκτωρ: Η «βουτιά» στη μετοχή και οι απώλειες των 12,1 εκατ. ευρώ για τους αδελφούς Καλλιτσάντση

    Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης


    Ισχυρά είναι τα πλήγματα που δέχεται η μετοχή του «Ελλάκτωρα», καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει ένα αγοραστικό «δίχτυ ασφαλείας», ικανό να αναχαιτίσει τις ασκούμενες πιέσεις των πωλητών και τη συνακόλουθη, μεγάλη πτώση των τιμών. Στις 18 του μηνός του περασμένου Ιουλίου, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η πολύπλευρη διαπάλη ανάμεσα στους βασικούς μετόχους, το «χαρτί» του πολυσυζητημένου επιχειρηματικού ομίλου, είχε κλείσει στα 2,12 ευρώ. Το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης στο χρηματιστήριο βρήκε τη μετοχή στα 1,47 ευρώ. Με απώλειες δηλαδή της τάξεως του 30,7%, από την προ διμήνου κορυφή του.

    Σαφώς, το γενικότερο, υποτιμητικό κλίμα στο «ναό του χρήματος» έχει ασκήσει αρνητικές παρενέργειες στη «συμπεριφορά» της μετοχής. Η πτώση της οποίας, όμως, είναι σχεδόν τριπλάσια από εκείνη του Γενικού Δείκτη που έχει χάσει το 10,8% της αξίας του στο ίδιο χρονικό διάστημα.

    Όλα τούτα έρχονται να επηρεάσουν αναμφίβολα και τις αποτιμήσεις του μετοχικού χαρτοφυλακίου των αδελφών Σάκη και Δημήτρη Καλλιτσάντση, στους οποίους πλέον έχουν περάσει τα ηνία του «Ελλάκτωρα».

    Για να συμβεί αυτό και να αλλάξει σελίδα ο επιχειρηματικός όμιλος, χρειάστηκε να γίνει ένα μπαράζ αγοράς μετοχών από τα δύο αδέλφια. Διέθεσαν συνολικά 53,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, για να αυξήσουν το ποσοστό τους από το 11,832%  μέχρι το 27,87% που έφτασαν να κατέχουν, στην καθοριστικής σημασίας Γενική Συνέλευση η οποία έγινε στις 25 Ιουλίου. Οδηγώντας στην ήττα την πλευρά των Μπόμπολα-Κούτρα, που έχασαν τη «μάχη των μετόχων», με μια διαφορά η οποία εξέφραζε ποσοστό, αποτιμώμενο τότε σε 8,2 εκατ. ευρώ.

    Έβαλαν 53,5 εκατ. ευρώ και περιμένουν τη δικαίωση

    Οι αδελφοί Καλλιτσάντση πλήρωσαν 2,15 ευρώ ανά μετοχή για να πάρουν τα μεγάλα «πακέτα» από διεθνή Fund (Amber Capital, Horizon), ενώ ενίσχυσαν τη μετοχική τους θέση και με απ’ ευθείας αγορές από το χρηματιστήριο. Το υπολογιζόμενο μέσο κόστος κτήσης των νέων μετοχών που προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιό τους, διαμορφώνεται στα 1,9 ευρώ. Καθώς όμως οι τρέχουσες αγοραίες τιμές βρίσκονται 22,6% χαμηλότερα, οι αδελφοί Καλλιτσάντση μετράνε λογιστικές απώλειες 12,1 εκατ. ευρώ, στις νέες τοποθετήσεις των 53,5 εκατ. ευρώ που έκαναν. Το λογιστικό του πράγματος ανάγεται στο γεγονός ότι πρόκειται για μια στρατηγική μετοχική θέση, η οποία φυσικά διατηρείται και η αποτίμησή της μπορεί να αυξηθεί μελλοντικά. Ειδικά μάλιστα, από τη στιγμή κατά την οποία θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του «Ελλάκτωρα», που με τη σειρά τους θα προσθέσουν υπεραξία στον όμιλο και σε όλους τους μετόχους, όπως προβλέπει το νέο επιχειρηματικό πλάνο. Το οποίο έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γενική Συνέλευση του καλοκαιριού.

    Βέβαια η πτώση της μετοχής δεν παύει να συνιστά «αγκάθι», ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αδελφοί Καλλιτσάντση έχουν ενεχυριάσει το σύνολο των μετοχών που κατέχουν στον «Ελλάκτωρα». Στο πλαίσιο προφανώς των δανειακών και γενικότερα των πιστωτικών ενισχύσεων που έλαβαν για να αποκτήσουν τις νέες μετοχές. Με τα σημερινά δεδομένα το 27,87% της συμμετοχής τους αποτιμάται στα 72,5 εκατ. ευρώ.

    Τι μπορεί να κρύβει η… δράση των πωλητών

    Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι όταν στις 13 Ιουνίου οι αδελφοί Καλλιτσάντση αποφάσισαν να «πάρουν τ’ όπλο τους» για την «αλλαγή στον Ελλάκτωρα», η μετοχή βρισκόταν στα 1,66 ευρώ. Στη συνέχεια και λόγω των αγορών που έγιναν πήρε ανοδική ορμή.

    Στις 31 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που έγιναν από τις 13 Ιουνίου έως και τις 25 Ιουλίου, μέρα της Γενικής Συνέλευσης, άλλαξαν χέρια 34,2 εκατ. μετοχές, συναλλακτικής αξίας 70,7 εκατ. ευρώ.

    Σε αυτές τις συνεδριάσεις, οι 21 ήταν ανοδικές, ενώ οι άλλες 10 ήταν πτωτικές για τη μετοχή. Η τιμή της οποίας άρχισε να διολισθαίνει από την κορυφή της για να βρεθεί στα 1,876 ευρώ, την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

    Αμέσως μετά από την «αλλαγή σελίδας» που συντελέστηκε στον «Ελλάκτωρα» και μέχρι χθες, έχουν γίνει 42 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις. Με τη μετοχή να κλείνει 25 φορές πτωτικά και άλλες 17 ανοδικά. Καταγράφοντας απώλειες σε αυτήν τη χρονική περίοδο 21,6%. Συνολικά, οι μετοχές που άλλαξαν χέρια στο διάστημα αυτό ήταν 4,9 εκατ. «κομμάτια» αξίας 8,3 εκατ. ευρώ.

    Αν και ουδείς μπορεί να γνωρίζει τους πραγματικούς λόγους των πωλητών, εν τούτοις δεν μπορεί να αποκλειστεί η υποτιμητική κερδοσκοπία, ούτε η φυγή ορισμένων που τοποθετήθηκαν στην άνοδο, αλλά δεν τους βγήκε το «στοίχημα». Άλλωστε η μετοχή έχει φτάσει τώρα να είναι και κατά 11,4% χαμηλότερα από τα μέσα Ιουνίου, όταν και εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία του «Change4Ellaktor»…

    Από τη χρηματιστηριακή κάθοδο, μετράνε απώλειες και ο Λεωνίδας Μπόμπολας μαζί με τον Δημήτρη Κούτρα. Αφού και οι δυο τους διέθεσαν 1,67 εκατ. για να αγοράσουν μετοχές στην περίοδο της κορύφωσης της εσωτερικής διαμάχης, οι οποίες όμως τώρα έχουν αξία περίπου 500 χιλιάδων ευρώ χαμηλότερη.

    Μύθος η διάσταση ανάμεσα στα δύο αδέλφια…

    Το τελευταίο χρονικό διάστημα και στη σκιά της συνεχιζόμενης πτώσης της μετοχής, κυκλοφορούν φήμες στην αγορά για διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Σάκη και τον Δημήτρη Καλλιτσάντση.

    Από πηγές όμως που εκφράζουν τις απόψεις τους, διαψεύδονται κατηγορηματικά όλα αυτά. Τα οποία μάλιστα, λέγεται, ότι  δείχνουν να εκπορεύονται  συντονισμένα από κάποια άδηλα «κέντρα»…

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πτώση  της μετοχής είναι συγκυριακή και ότι σύντομα το σχέδιο αναμόρφωσης του ομίλου, θα αρχίσει να αποτιμάται ορθολογικά από την αγορά. Παρομοιάζουν μάλιστα την κατάσταση στο όμιλο, με ένα… καράβι, που ταξιδεύει και είναι υποχρεωμένο να φτάσει στο λιμάνι προορισμού του, ενώ στην πορεία γίνονται οι επιβεβλημένες αλλαγές στο εσωτερικό του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θα τα ζητήσουν οι τραπεζίτες; H κ. Ειρήνη Μανουσάκη, τα 50 εκατ. ευρώ και ο πτωχός συζυγός της (Φώτης Μπόμπολας)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημήτρης Κούτρας: H «εκδίκηση» των 35 ημερών – Από την Ελλάκτωρ στην Intrakat

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Oικογένεια Μπόμπολα: Πώς διέλυσε τον Πήγασο!!!



    ΣΧΟΛΙΑ