• Business

    Έκκληση από τις διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες που δρασητιριοποιούνται στην Ελλάδα

    • NewsRoom

    Από αριστερά Ελένη Χουλιάρα (γραμματέας ΔΣ), Άκης Αποστολίδης (μέλος ΔΣ), Μάκης Παπαταξιάρχης (πρόεδρος ΔΣ), Χρήστος Δάκας (αντιπρόεδρος ΔΣ), Γιάννης Βλόντζος (μέλος ΔΣ) και Σπύρος Φιλιώτης (ταμίας ΔΣ)


    Την έντονη ανησυχία τους για τις υφιστάμενες δυσθεώρητες επιβαρύνσεις και τις διαφαινόμενες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, στον τομέα της τιμολόγησης και του υπολογισμού του clawback εκφράζουν οι διεθνείς  φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

    Με μια «ανακοίνωση – έκκληση» του φορέα που τις εκπροσωπεί τοπικά, του PhRMA Innovation Phorum (PIF), καθιστούν σαφές πως η προτεινόμενη πολιτική τιμολόγησης που βασίζεται στη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης ως τιμή φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα, είναι πλήρως απορριπτέα για πολλούς λόγους που αφορούν την απρόσκοπτη διαθεσιμότητα στους ασθενείς και επιπλέον έχουν εκτενώς εξηγηθεί στους αρμοδίους.

    Τονίζουν, επίσης, ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ώστε να εισαχθεί μια νέα μορφή clawback, με βάση την ανάπτυξη πωλήσεων φαρμακευτικών προϊόντων σε εξατομικευμένη βάση, είναι καταστροφική και απορριπτέα με απόλυτο τρόπο.

    «Η προσχηματική μετατροπή του clawback σε ένα νέο επιπλέον rebate θα είναι ολέθρια για τη διάθεση και την κυκλοφορία των φαρμάκων στην ελληνική αγορά, νέων αλλά και υπαρχόντων», επισημαίνουν, σημειώνοντας ότι θα καταθέσουν εκ νέου και άμεσα τις προτάσεις τους προς την Πολιτεία και αφού συζητηθούν, σεβόμενοι τους όρους ενός σοβαρού διαλόγου,  στη συνέχεια θα τις δημοσιοποιήσουν.

    Ταυτόχρονα, εκφράζουν την ελπίδα  η διαβούλευση με την Πολιτεία τις κρίσιμες εβδομάδες που ακολουθούν, να αποδώσει.

    Οι καινοτόμες φαρμακοβιομηχανίες ξεκαθαρίζουν ότι ήδη αδυνατούν να σηκώσουν το τεράστιο βάρος που τους επιβάλλεται, με τις επιστροφές σε clawbacks και rebates να αυξάνονται συνεχώς, ενώ το 2018 αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,4 δις ευρώ.

    Το  PIF, διαβεβαιώνει ότι οι εταιρείες – μέλη του θα συνεχίσουν να λειτουργούν με βάση την αρχή της πρόσβασης του συνόλου των ασθενών στην κατάλληλη θεραπεία, τονίζει ωστόσο ότι οι υφιστάμενες συνθήκες είναι ασφυκτικές και κάθε άλλο παρά δημιουργούν προϋποθέσεις βιωσιμότητας και συνέχειας στην παρουσία τους.

    «Η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί αποκλειστικά και μόνο έκκληση προς κάθε κατεύθυνση για ειλικρινή σεβασμό στις ανάγκες των ίδιων των ασθενών. Από πλευράς μας, καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες να συνεχίσουμε να τους παρέχουμε τις βέλτιστες και πλέον σύγχρονες θεραπείες. Και θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε τις προσπάθειες αυτές με κάθε κόστος: Εταιρικό, επιχειρηματικό, προσωπικό”, αναφέρει χαρακτηριστικά η καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία, τονίζοντας ότι τείνει να καταστεί εντελώς αδύνατη η βιώσιμη λειτουργία και παρουσία των εταιρειών στην Ελλάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στα «κάγκελα» οι φαρμακοβιομήχανοι: «Οδηγούμαστε σε μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ι. Βλόντζος (Merck) στο mononews: Αυτή είναι η σημερινή πρόκληση για τo φαρμακευτικό κλάδο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φαρμακοβιομηχανία: Πλησιάζει η 3η κρίση του ΣτΕ για το Claw-Back – Τι εκτιμούν οι νομικοί



    ΣΧΟΛΙΑ