• Business

    Η ευκαιρία της Deutsche Telekom να αποκτήσει επιπλέον 5% του ΟΤΕ – Όλες οι λεπτομέρειες

    Μιχάλης Τσαμάζ. Επικεφαλής ΟΤΕ


    Στην Deutsche Telekom (DT) είναι εξαιρετικά πιθανό να καταλήξει το 5% του ΟΤΕ που διαθέτει προς πώληση το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου). Σε κάθε περίπτωση η πώληση του (πιθανότατα) τελευταίου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ (24.507.520 κοινές ονομαστικές μετοχές) έχει εισέλθει στην τελική ευθεία με τη δημοσίευση από το ΤΑΙΠΕΔ της σχετικής πρόσκλησης για κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές έως τις 15 Μαρτίου 2018.

    Με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της επιχείρησης το 5% αποτιμάται σε περίπου 287 εκατ. ευρώ (χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στο ΧΑΑ 11,7 ευρώ).

    Η γερμανική εταιρεία η οποία σήμερα κατέχει το 40% των μετοχών του ΟΤΕ έχει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης. Την ίδια στιγμή το αντίτιμο της πώλησης κατευθύνεται απευθείας για την αποπληρωμή του ελληνικού δημοσίου χρέους, προοπτική που δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα για τη DT στην οποία το γερμανικό δημόσιο συμμετέχει με 31,9%.

    Βάσει της υφιστάμενης συμφωνίας μετόχων (ελληνικού δημοσίου και DT) έπειτα από την ολοκλήρωση του σε εξέλιξη πλέον διαγωνισμού το ΤΑΙΠΕΔ οφείλει να απευθυνθεί στην γερμανική εταιρεία η οποία έχει περιθώριο 60 μέρες για να αποφασίσει να εξαγοράσει (ή όχι) το 5% με την τιμή που θα έχει διαμορφωθεί από τον διαγωνισμό.

    Αν το ΤΑΙΠΕΔ κρίνει ότι δεν έχει λάβει ικανοποιητικές προσφορές από την διαγωνιστική διαδικασία έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στην Deutsche Telekom η οποία δύναται να εξαγοράσει το 5% του ΟΤΕ με τη μέση τιμή της μετοχής του στο ΧΑΑ τις τελευταίες είκοσι μέρες από την πρόσκληση που θα λάβει. Το Ταμείο παράλληλα έχει δημοσιοποιήσει πρόσκληση για την πρόσληψη συμβούλου ο οποίος θα αποφανθεί για το εύλογο της προτεινόμενης συναλλαγής.

    Όπου και να καταλήξει το ποσοστό αυτό δεν προβλέπεται να διαφοροποιηθεί ο τρόπος διοίκησης του ΟΤΕ καθώς ήδη η κυβέρνηση έχει υπογράψει με την γερμανική εταιρεία τη νέα συμφωνία μετόχων. Η μόνη ουσιαστική αλλαγή που επίκειται είναι ότι από τον Ιούνιο του 2018 τα μέλη που διορίζει η ελληνική κυβέρνηση στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης θα μειωθούν από πέντε σε δύο.

    Το 5% του ΟΤΕ μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ τέλος 2016. Σήμερα το ελληνικό δημόσιο ελέγχει το 10% των δικαιωμάτων ψήφου των μετοχών του ΟΤΕ. Μετά την πώληση του 5% το δημόσιο θα ελέγχει τα δικαιώματα ψήφου για το εναπομείναν 5% των μετοχών (1% ως άμεσος κάτοχος και 4% μέσω του ΙΚΑ).

    Ουσιαστικά πρόκειται για το τελευταίο πακέτο του ΟΤΕ που μπορεί να πουληθεί. Για το ποσοστό που κατέχει το ΙΚΑ υπάρχει όρος (από την μεταβίβασή του στους εργαζόμενους του ΟΤΕ) να πουληθεί σε τιμή ανά μετοχή η οποία σήμερα απέχει πάρα πολύ από την τρέχουσα.

    Κίνητρο για την εξαγορά του 5% αποτελεί η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ για την μερισματική πολιτική. Όπως είναι γνωστό ο ΟΤΕ προτίθεται μεσοπρόθεσμα να καταβάλει στους μετόχους τους, μέσω ενός συνδυασμού καταβολής μερισμάτων και Προγραμμάτων Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών με σκοπό την ακύρωσή τους, τις ελεύθερες ταμειακές ροές που παράγονται κάθε χρόνο, έχοντας ενσωματώσει τις εξαγορές φάσματος και τις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες. Με βάση την τρέχουσα πρόβλεψη για το 2018, το εκτιμώμενο συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους μετόχους θα ανέλθει περίπου σε 260 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι στην τετραετία ο ΟΤΕ θα δώσει στους μετόχους του ποσό της τάξεως του 1,3 δις. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Cosmote History: Το προσωπικό (και πετυχημένο) στοίχημα του Μιχάλη Τσαμάζ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσαμάζ: Οι εξελίξεις στη Forthnet ανοίγουν τον δρόμο για την Cosmote

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κίνηση «ματ» από τον Μιχάλη Τσαμάζ: Εξασφάλισε δάνεια 300 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση των δικτύων της COSMOTE



    ΣΧΟΛΙΑ