• Business

    Διατροφικό σκάνδαλο Εβροφάρμα: Άλλες δυο φορές είχαν “πιαστεί” για αλλοιωμένα τρόφιμα από τον ΕΦΕΤ


    Δεν λέει να κοπάσει ο θόρυβος που προκάλεσε η απόσυρση από Super Market δυο τυροκομικών προϊόντων της εταιρίας Εβροφάρμα  ως ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση. Δυο 24ώρα μετά την απόφαση του ΕΦΕΤ, νέα ερωτήματα εγείρονται για το διατροφικό σκάνδαλο, με τον προβληματισμό να εντείνεται μεταξύ των καταναλωτών.

    Παράγοντες της αγοράς αδυνατούν να καταλάβουν πως τα προϊόντα διέφυγαν των ελέγχων που ισχυρίζεται πως διενεργεί η εταιρεία στο χημείο και στο μικροβιολογικό εργαστήριο της μονάδας παραγωγής και έφθασαν στα τελικά σημεία πώλησης. «Πως ξέφυγαν αλλοιωμένα τρόφιμα επικίνδυνα για την δημόσια υγεία από ένα τόσο υπερσύγχρονο εργοστάσιο που όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες της ακριτικής γαλακτοβιομηχανίας έχουν;» αναρωτιούνται χαρακτηριστικά.

    Δεν είναι η πρώτη φορά 

    Δεν είναι η πρώτη φορά που φέρεται να διακινούνται αλλοιωμένα προϊόντα από το εργοστάσιο της Εβροφάρμας. Το 2012 ο ΕΦΕΤ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της γραμμής παραγωγής γιαουρτιού της γαλακτοβιομηχανίας , μετά από ελέγχους που διενήργησε κατόπιν καταγγελιών για παρουσία μούχλας σε στραγγιστό γιαούρτι 2% της εταιρείας με την εμπορική ονομασία «ΠΡΟΜΕΛ».

    Όπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση του Φορέα, το συγκεκριμένο μέτρο επιβλήθηκε προκειμένου να εκτελεστεί άμεσα δέσμη διορθωτικών ενεργειών στο μηχανολογικό εξοπλισμό και στους χώρους της εγκατάστασης, ορθή εφαρμογή διαδικασιών καθαρισμού και απολύμανσης, καθώς και μεταφοράς του βιολογικού από τον χώρο παραλαβής γάλακτος, ώστε να διασφαλιστεί η καταλληλότητα των παραγόμενων προϊόντων.

    O πρόεδρος της Εβροφάρμας κ. Αθανάσιος Παπαζηλάκης (αριστερά)

    Επίσης το 2011 είχαν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 54.000 ευρώ. Για την ακρίβεια καταλογίστηκε πρόστιμο 46.000€ στην εγκατάσταση μεταποίησης γάλακτος Εβροφάρμα , διότι διαπιστώθηκε – μη εφαρμογή κανόνων υγιεινής – χρήση μη επιτρεπόμενων ειδών γάλακτος και πρόστιμο 8.000 ευρώ  διότι διαπιστώθηκε: – χρήση μη επιτρεπόμενων ειδών γάλακτος – παραπλάνηση του καταναλωτή σχετικά με την προέλευση της πρώτης ύλης.

    Οι ισχυρισμοί 

    Και όλα αυτά, παρότι η εταιρεία μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της ισχυρίζεται πως «η άμυνα έναντι των διατροφικών προβλημάτων της εταιρείας μας βασίζεται στο πλήθος ελέγχων που διενεργεί από την συλλογή, την επεξεργασία και την διανομή των προϊόντων, σύμφωνα με το HACCP και ISO ώστε τεκμηριωμένα να διασφαλίζει την υγιεινή και την ασφάλεια των προϊόντων της».

    Εύλογο είναι λοιπόν να υπάρχει έντονη ανησυχία για το νέο κρούσμα με πρωταγωνιστή την εταιρεία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που καλούν τις αρμόδιες αρχές να θέσουν υπό αυστηρότερη επιτήρηση την εταιρεία, καθώς όπως λένε «κανείς δεν πρέπει να παίζει με την δημόσια υγεία… έστω και εν αγνοία του».

    Τα αλλοιωμένα προϊόντα 

    Τα επίμαχα προϊόντα που αποσύρθηκαν είναι το Κατσικίσιο τυρί ΓΑΛΠΟ των 500 γραμμαρίων, σε λευκή πλαστική συσκευασία vacuum» και το Τυρί ΦΕΤΑ ΓΑΛΠΟ των 500 γραμμαρίων, σε λευκή πλαστική συσκευασία vacuum», λόγω αλλοιώσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ  (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) τα προϊόντα ελέχθησαν κατόπιν καταγγελίας.

    Η Εβροφάρμα ιδρύθηκε το 1994 στην Αλεξανδρούπολη και το 2000 μπήκε στο Χρηματιστήριο. Το 2008 έγινε ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη του στάβλου της εταιρείας, με σκοπό την αναβάθμιση της πρώτης ύλης. Σήμερα, η εταιρεία παράγει 25 τόνους αγελαδινού γάλακτος. Βασικοί μέτοχοι είναι μεταξύ άλλων και η οικογένεια Παπαζηλάκη. Ο κ. Παπαζηλάκης Αθανάσιος του Χρήστου είναι Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος .

    Στιγμιότυπο από τη διαδικασία παραγωγής τυριού στην Εβροφάρμα



    ΣΧΟΛΙΑ