• Business

    Διαγραφή οφειλών στα Ταμεία – Ποιους αφορά η νέα ρύθμιση

    • NewsRoom


    Ρύθμιση ανάσα για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες οι οποίοι είχαν παράλληλη ασφάλιση και βρέθηκαν να έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ ως το 2016, φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας. Με την νέα ρύθμιση, χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα για διαγραφή οφειλών παλαιότερων χρεών, που κυρίως προέκυψαν από τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

    Πρόκειται για μια ρύθμιση που θα λειτουργήσει ευεργετικά για χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι ήταν ασφαλισμένοι σε Ταμεία κύριας ασφάλισης όπως για π.χ το ΤΣΜΕΔΕ και παράλληλα ήταν υποχρεωμένοι-λόγω των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων- να καταβάλλουν εισφορές στον ΟΑΕΕ.

    Η διάταξη του υπουργείο Εργασίας απαλλάσσει κυρίως ασφαλισμένους, που δεν ανανέωναν την απαλλαγή τους στον ΟΑΕΕ- παρόλο που είχαν το δικαίωμα, με συνέπεια να δημιουργούνται επιπρόσθετα χρέη, τα οποία τους «κυνηγούν» έως σήμερα.

    Η διαδικασία διαγραφής της οφειλής, ξεκινάει με την υποβολή αίτησης του ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ, στο ΕΤΕΑΕΠ ή τους στους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς.

    Σύμφωνα με τη ρύθμιση δεν θα απειλούνται πλέον από το ΚΕΑΟ οι εξής κατηγορίες ασφαλισμένων:

    Α) Δημοσιογράφοι ασφαλισμένοι στο τ. ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (πριν το 1993) οι οποίοι είχαν μπλοκάκι για δευτερεύουσες δημοσιογραφικές εργασίες και ο ΟΑΕΕ ζήτησε αναδρομικά υπέρογκα ποσά για την υποχρεωτική ασφάλιση σε αυτόν.

    Β) Νέοι ασφαλισμένοι (από την 1/1/1993 και μετά) στο ΙΚΑ με ενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών οι οποίοι μπορούσαν να επιλέξουν ασφάλιση ζητώντας εξαίρεση από ΟΑΕΕ εφόσον είχαν 25 ημέρες ασφάλισης κάθε μήνα στο ΙΚΑ. Πολλοί αμελούσαν κάθε χρόνο τη βεβαίωση εξαίρεσης η το ταμείο διαπίστωνε ότι δεν συγκέντρωναν και τα 25 ένσημα με αποτέλεσμα να τους καταλογίζονται εισφορές.

    Γ) Ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ μικροεπιχειρηματίες και μικροξενοδόχοι, με απαλλακτικές από τον ΟΑΕΕ βεβαιώσεις, λόγω δραστηριότητάς τους σε μικρούς Δήμους με βάση πληθυσμιακά κριτήρια, οι οποίοι μπορεί να χρεώνονταν με αναδρομικές εισφορές από τον ΟΑΕΕ, ο οποίος ζητούσε εκκαθαριστικό εφορίας για να κρίνει αν υπάρχει υποχρέωση ή όχι υπαγωγής στην ασφάλιση με βάση εισοδηματικό κριτήριο.

    Δ) Αμφισβητούμενα χρέη από το παρελθόν “σέρνουν” και μηχανικοί που βρίσκονταν ανάμεσα σε ΤΣΜΕΔΕ και ΟΑΕΕ επειδή είχαν αναπτύξει και μια εμπορικού τύπου δραστηριότητα, συναφή με το επάγγελμα του μηχανικού.

    Για την επίλυση των ασφαλιστικών αμφισβητήσεων θα εκδίδεται υπουργική απόφαση ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης. Με την υπουργική απόφαση, θα καθορίζονται κάθε φορά οι όροι και οι προϋποθέσεις, ώστε να εξαιρεθεί η εξεταζόμενη κατηγορία ασφαλισμένων από την ασφάλιση και κατ’ επέκταση να απαλλαχτεί από οφειλές (βεβαιωμένες και μη) ή από τόκους, προσαυξήσεις, τέλη ή τυχόν άλλες επιβαρύνσεις.

    Ειδικότερα η διάταξη αναφέρεται σε βεβαιωμένες ή μη οφειλές προς πρώην Φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, οι οποίες δημιουργήθηκαν λόγω εύλογης αμφιβολίας περί την υποχρέωση υπαγωγής ή μη στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων Φορέων για το χρονικό διάστημα έως 31/12/2016, οι οποίες “δύνανται να διαγράφονται ή να απαλλάσσονται τυχόν επιβληθέντων πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων”. Προσοχή, καθώς “τυχόν καταβληθέντα από τους ασφαλισμένους ποσά έναντι των ανωτέρω οφειλών δεν επιστρέφονται και δεν αναζητούνται”.

    Η εύλογη αμφιβολία μπορεί να αποδεικνύεται ενδεικτικά από:
    (α) ύπαρξη δικαστικής απόφασης υπέρ του ασφαλισμένου-οφειλέτη,
    (β) ύπαρξη αντίθετων αποφάσεων των δικαστηρίων επί του ιδίου δυσχερώς ερμηνευόμενου νομικού θέματος,
    (γ) προηγούμενη μακρόχρονη πρακτική της διοίκησης συνεπεία της οποίας είχε δημιουργηθεί στα υπόχρεα πρόσωπα η πεποίθηση περί μη υπαγωγής στην ασφάλιση,
    (δ) ύπαρξη διαφορετικών οδηγιών επί του θέματος από τη διοίκηση,
    (ε) πλήρης ασφάλιση από μισθωτή ή μη μισθωτή απασχόληση κατά την ίδια χρονική περίοδο για την οποία έχουν καταλογιστεί εισφορές από Φορέα ασφάλισης μισθωτών ή μη μισθωτών.

    Για να πετύχουν οι ασφαλισμένοι την υπαγωγή στην εν λόγω διαδικασία πρέπει να υποβάλλουν αίτημα στον ΕΦΚΑ ή το ΕΤΕΑΕΠ.

    Τα αιτήματα εξετάζονται από τις υπηρεσίες των Φορέων κοινωνικής ασφάλισης και ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης εκδίδεται για κάθε εξεταζόμενη κατηγορία ασφαλισμένων, απόφαση του υπουργού Εργασίας, με την οποία καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτική ασφάλιση.



    ΣΧΟΛΙΑ