• Ενέργεια

    ΔΕΗ: Έρχεται στο προσκήνιο η πώληση των υδροηλεκτρικών

    ADMHE ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ Παναγιωτάκης

    Εμμ. Παναγιωτάκης – Πρόεδρος ΔΕΗ


    Τον ασκό του αιόλου ανοίγουν οι δυσκολίες στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ καθώς φαίνεται πως θα βρεθεί αντιμέτωπη το  2019 με το μεγάλο της φόβο, να πιεστεί για την απελευθέρωση και των υδροηλεκτρικών. Οι πιέσεις για το άνοιγμα της αγοράς των υδροηλεκτρικών ξεκινούν από τους ιδιώτες παραγωγούς, μεταφέρονται στην Κομισιόν και είναι πιθανό από το 2019 να τεθεί και από την Κομισιόν ως τελεσίγραφο και μόνη λύση.

    Την Παρασκευή  από το βήμα του συνεδρίου “Athens Conference on European Energy Law and Policy” ο Μάριος Ανδρικόπουλος, επικεφαλής νομικών θεμάτων της Elpedison τόνισε την ανάγκη να συμπεριληφθούν τα υδροηλεκτρικά στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

    Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του,  ότι τα υδροηλεκτρικά είναι στρατηγικής σημασίας και η ΔΕΗ διαθέτει αποκλειστικότητα με βάση το ισχύον καθεστώς. “Το εθνικό δίκαιο που αφορά τα υδροηλεκτρικά πρέπει να ευθυγραμμιστεί με το ευρωπαϊκό και να ανοίξει η αγορά. Ο λιγνίτης του 2019 είναι τα υδροηλεκτρικά”, υποστήριξε.

    Ο κ. Ανδρικόπουλος ανέφερε επίσης ότι η συμμετοχή των παραγωγών στην αγορά είναι προϋπόθεση και εξασφάλιση για τη διασφάλιση της ορθής της λειτουργίας. “Τα υδροηλεκτρικά μπορούν να προσελκύσουν αξιόλογες επενδύσεις. Φοβάμαι ότι οι καθυστερήσεις του παρόντος θα μεταμορφωθούν σε αποτυχίες του μέλλοντος”, σχολίασε.

    Από την πλευρά του, στέλεχος της ΔΕΗ απάντησε στον κ. Ανδρικόπουλο ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις μη βέλτιστης λειτουργίας των υδροηλεκτρικών στην Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε: “Έχετε στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το άνοιγμα αυτό θα δημιουργήσει αξία σε οικονομικούς όρους;”

    Ο κ. Ανδρικόπουλος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας πως “τα πλεονεκτήματα από μια τέτοια κίνηση επηρεάζουν ολόκληρο το σύστημα και έχουν συνέπειες σε άλλα επίπεδα της ημερήσιας αγοράς. Γιατί να τα στερηθούμε; Νομικά μιλώντας, δεν βλέπω λόγο να εξαιρούνται από το άνοιγμα της αγοράς”.

    Σε αδιέξοδο η πώληση των λιγνιτικών

    Η συζήτηση για τα υδροηλεκτρικά ανοίγει καθώς προς το παρόν τουλάχιστον βρίσκεται σε αδιέξοδο ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτη και Μεγαλόπολη.

    Πριν από λίγε ημέρες    ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ζήτησε από τις Βρυξέλλες την  παράταση της προθεσμίας για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού των λιγνιτικών μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου,σε μια τελευταία προσπάθεια της διοίκησης να  σώσει το διαγωνισμό που με τις σημερινές συνθήκες κινδυνεύει είτε από περιορισμένη συμμετοχή είτε από χαμηλό τίμημα.

    Οι δύο προτάσεις της ΔΕΗ για να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των επενδυτών στο διαγωνισμό χρειάζονται πράσινο φως από τις Βρυξέλλες που φαίνεται να μπλοκάρουν το μηχανισμό κατανομής ρίσκου (τη συμμετοχή της ΔΕΗ στις μελλοντικές ζημιές των μονάδων), και δεν έχουν απαντήσει ακόμη για τη συμμετοχή κατά 30% σε αποζημιώσεις  (ΑΔΙ) λόγω της συμβολής τους στην επάρκεια του ελληνικού ενεργειακού συστήματος, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις μονάδες φυσικού αερίου. Το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες αλλά  η έγκρισή του καθυστερεί και για αυτό κρίνεται απαραίτητο να μεθοδευτεί η παράταση, αφού σήμερα δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα διαμορφωθεί το περιβάλλον για τους μελλοντικούς αγοραστές των λιγνιτικών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΕΗ: Αντιπροσωπεία του Σωματείου των εργαζομένων της Χαλυβουργικής συνάντησε τον Μ. Παναγιωτάκη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O Παναγιωτάκης κάνει τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας της ΔΕΗ… Hollywood!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έξοδο στις αγορές με ομόλογο 400-500 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ