• Business

    Χωρίς ποσοτικοποιημένες προτάσεις για το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση

    Γιώργος Κατρούγκαλος


    Κακοί είναι οι οιωνοί εν όψει της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, καθώς φαίνεται πως η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση αυτή χωρίς ποσοτικά στοιχεία, αλλά με «κόκκινες γραμμές» που τίποτα δεν εμπνέει αισιοδοξία πως στην πορεία δεν θα γίνουν… ροζ.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λεπτομερής ποσοτικοποιημένη ανάλυση από την πλευρά της κυβέρνησης για το πώς θα κλείσει η «τρύπα» των 665 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να πεισθούν οι δανειστές πως αυτό μπορεί να γίνει χωρίς μειώσεις στις κύριες συντάξεις, και αν η ελληνική πλευρά αποστείλει τη Δευτέρα, όπως φημολογείται, απλώς ένα έγγραφο αρχών χωρίς λεπτομερή ποσοτικοποιημένα στοιχεία, είναι βέβαιο πως οι εταίροι της χώρας δεν θα εντυπωσιαστούν καθόλου. Μάλιστα, πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως κομβικά σημεία της τελικής ελληνικής πρότασης δεν θα δημοσιοποιηθούν πριν από τις 15 Ιανουαρίου του 2016.

    Μία ιδέα που ακούγεται στο κυβερνητικό επιτελείο είναι να καλυφθεί η «τρύπα» με μία κλιμακωτή μείωση των επικουρικών από ένα ποσό και πάνω, σε συνδυασμό με αύξηση εισφορών κατά 0,5% για εργοδότες και εργαζομένους και αξιοποίηση των αποθεματικών του ΕΤΕΑ.

    Πάντως, αν οι ελληνικές προτάσεις πέσουν στο κενό, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται σε ένα πλάνο που περιλαμβάνει δραματικές μειώσεις στις συντάξεις για όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2015, προχωρώντας σε «ακαριαία» αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους – οι μειώσεις αυτές μπορεί κατά περίπτωση να φτάσουν ακόμα και πάνω από το 40%.

    Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό θα είναι η… μητέρα των μαχών για την κυβέρνηση, που εξακολουθεί να έχει ανοιχτά μέτωπα με τους δανειστές όσον αφορά στο πώς θα γίνει ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων, στο ποσοστό της αναπλήρωσης επί του συντάξιμου μισθού (με την κυβέρνηση να προτείνει το λιγότερο 55% και τους δανειστές να επιμένουν για maximum 48%) και στα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση εθνικής σύνταξης.



    ΣΧΟΛΙΑ