• Ναυτιλία

    Χ. Λουκόπουλος: Η δικαστική ήττα και η περιπέτεια του… περιπλανώμενου πλοίου της Oxygen

    Χ. Λουκόπολος διευθύνων σύμβουλος Oxygen Maritime (αριστερά)


    Το δρόμο για την πώληση ενός τάνκερ της Oxygen Maritime, συμφερόντων του εφοπλιστή Χαρίλαου Λουκόπουλου, ανοίγει βρετανικό δικαστήριο, δικαιώνοντας την πιστώτρια εταιρεία TMF Trustee.

    Σύμφωνα με τον δικαστή Andrew Baker, το εν λόγω πλοίο, το Megacore Honami (χωρητικότητας 37.000 dwt, κατασκευής 2010), βρισκόταν από τον Απρίλιο σε μία “ενδιάμεση” κατάσταση, “ανίκανο να απασχοληθεί ή, επομένως, να δημιουργήσει έσοδα, κινούμενο κατά κύριο λόγο άσκοπα, αποσκοπώντας να αποκρύψει την τοποθεσία του και γενικά ‘αποφεύγοντας’ την αναπόφευκτη και νόμιμη επιθυμία” της πιστώτριας εταιρείας για την επίσχεσή του, προκειμένου να διασφαλιστούν οι οικονομικές της απαιτήσεις.

    Μάλιστα, το πλοίο φαίνεται πως καταδιώχθηκε από σκάφος του Ναυτικού της Σιγκαπούρης και από την ινδονησιακή ακτοφυλακή, και αρνήθηκε να σταματήσει όταν του ζητήθηκε, με τον δικαστή να κρίνει πως οι ενέργειες της πλοιοκτήτριας εταιρείας υποδεικνύουν ότι σκοπός της ήταν “να αφήσει ανενεργό το πλοίο για παρατεταμένη περίοδο, παραβιάζοντας καταφανώς τη συμφωνία με βάση τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, και να το κάνει αυτό σε μία τοποθεσία όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία, θα είναι πολύ δύσκολο να προκληθεί η επίσχεσή του”. Οι δικηγόροι της εταιρείας αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς αυτούς, χωρίς ωστόσο να πείσουν το δικαστήριο.

    Σύμφωνα με την απόφαση, η TMF έχει δικαίωμα επίσχεσης του πλοίου, εφόσον πράγματι, όπως ισχυρίζεται, η πλοιοκτήτρια εταιρεία βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας. Έτσι, ο δικαστής δικαίωσε την TMF, η οποία ήδη έχει πάρει στην κατοχή της το πλοίο και σχεδιάζει να το πωλήσει στη Σιγκαπούρη.

    Οι δικηγόροι της Oxygen ισχυρίστηκαν ότι η TMF δεν επέτρεψε στην εταιρεία να πουλήσει το τάνκερ και ένα ακόμα αδελφό του πλοίο στα τέλη του 2017, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να αποπληρώσει εγκαίρως το δάνειό της. Όμως ο δικαστής έκρινε πως η TMF λειτούργησε εύλογα, με σκοπό να εξασφαλίσει την αποπληρωμή της οφειλής.

    Σημειωτέον ότι το αδελφό πλοίο Megacore Pgilomena (χωρητικότητας 75.000 dwt, κατασκευής 2010, μετονομάστηκε σε Madison) της Oxygen επισχέθηκε από την TMF στο Λος Άντζελες και τον Σεπτέμβριο πωλήθηκε στην ελληνική εταιρεία Interunity έναντι 19 εκατομμυρίων δολαρίων, μία τιμή που κατά την Oxygen ήταν χαμηλή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι νέες προκλήσεις για την παγκόσμια ναυτιλία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ασυνήθιστη κίνηση της Laskaridis Shipping που δεν θα έχει συνέχεια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Α. Πίττας: Ένα ακόμα πλοίο ξηρού φορτίου για την Eurobulk



    ΣΧΟΛΙΑ