• Business

    Χ. Γκότσης: «Δεν κάναμε κανένα λάθος στην υπόθεση της Folli Follie – Δεν “ξεφύγαμε” από τις προθεσμίες»

    • NewsRoom
    Χαράλαμπος Γκότσης. πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Χαράλαμπος Γκότσης. πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    «Πολύ ικανοποιημένος» που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε διοικητικές κυρώσεις «σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» δηλώνει για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθυστέρησε ανεπίτρεπτα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και ότι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί, αφού οι έλεγχοι που έκανε ήταν λιγοστοί και δεν βοήθησε καθόλου τις εισαγγελικές αρχές να κινηθούν με ταχύτητα.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Γκότσης υπεραμύνεται της απόφασης να μην προχωρήσει άμεσα σε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, αφού «η αναστολή είναι ένα μέτρο το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ». Υποστηρίζει, λοιπόν, πως ορθά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έθεσε άμεσα σε αναστολή τη διαπραγμάτευση της μετοχής της Folli Follie και ότι η όποια καθυστέρηση της καταλογίζεται δεν υφίσταται, καθώς η διαδικασία κινήθηκε εντός προθεσμιών. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι δεν είναι δουλειά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να προλαβαίνει τέτοια φαινόμενα και αποδίδει την τελική ευθύνη στον ορκωτό λογιστή.

    «Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν πραγματοποιεί πρωτογενή έλεγχο στις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων», σημειώνει ο Χαράλαμπος Γκότσης. «Η τελική ευθύνη βαρύνει τον ορκωτό, ο οποίος με τη σειρά του ελέγχεται από την ΕΛΤΕ», προσθέτει.

    Όπως λέει «είμαι πολύ ικανοποιημένος που μπορέσαμε να επιβάλουμε τις διοικητικές κυρώσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» (δηλαδή μετά από δυο μήνες). «Ας μην ξεχνάμε ότι, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευνομούμενες κοινωνίες, ο Διοικούμενος πρέπει να έχει εύλογο χρόνο για να απολογηθεί. Παράλληλα, η διοικητική διαδικασία απαιτεί κάποιες προθεσμίες, από τις οποίες δεν ‘ξεφύγαμε’», δηλώνει μεταξύ άλλων.

    Γιατί καθυστέρησε η αναστολή διαπραγμάτευσης της Folli Follie

    Για την όποια καθυστέρηση καταλογίζεται σε σχέση με την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli Follie, ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπεραμύνεται της απόφασης να μην προχωρήσει άμεσα σε αυτήν, λέγοντας: «Η αναστολή είναι ένα μέτρο το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ, αφού η διεθνής εμπειρία και σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι δεν είναι αποτελεσματικό, επειδή διαπιστώνεται, πως κατά την επαναφορά της διαπραγμάτευσης παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις, λόγω αυξημένων πωλήσεων εγκλωβισμένων επενδυτών. Όποιος έχει εμπιστοσύνη στο μηχανισμό ανεξάρτητης διαμόρφωσης της τιμής, αφήνει τις δυνάμεις της αγοράς να δράσουν στην κατεύθυνση εξισορρόπησης της τιμής, κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων (…)».

    «Η απόφαση μας συνεπώς να μην ανασταλεί άμεσα η διαπραγμάτευση ήταν ορθή, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή μας και μάλιστα τη στιγμή που η εταιρεία αφού κλήθηκε από την Επιτροπή να πάρει θέση σχετικά με το περιεχόμενο των καταγγελιών προέβη άμεσα, την ίδια μέρα, σε δύο ανακοινώσεις. Τελικά όμως, όταν στο πλαίσιο της έρευνας, η εταιρεία δεν προσκόμισε τα απαραίτητα στοιχεία, εξαντλώντας όλες τις προθεσμίες, ετέθη σε αναστολή».

    Τέλος, ο Χαράλαμπος Γκότσης δηλώνει ότι «υπάρχουν αρκετά θέματα ακόμη που διερευνώνται και κυρίως οι οικονομικές καταστάσεις του 2016, όπου η έρευνα ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του 2017 και την απόδοση ευθυνών, όπως επίσης και προηγούμενων ετών. Εκεί μετά και τα στοιχεία που αποκάλυψε το πόρισμα της εταιρείας Alvarez & Marsal θα ελεγχθεί η πιθανή παραπλάνηση του κοινού μέσω οικονομικών καταστάσεων καθώς και οι συναλλαγές των εμπλεκόμενων προσώπων».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άρθρο παρέμβαση για τη Folli Follie: Ήλθε η ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ για τον Δημήτρη, Τζώρτζη και Καίτη Κουτσολιούτσου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλη η αλήθεια για το σπίτι του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου (Folli Follie) στις ΣΠΕΤΣΕΣ: Το έχει ενεχυριάσει (φιλική;) ελβετική εταιρία 



    ΣΧΟΛΙΑ