• Business

    Novartis: Κανένα στοιχείο από ΗΠΑ στους Έλληνες εισαγγελείς. Τι λέει η εταιρία για το περιστατικό στο Hilton

    Novartis

    Novartis


    Έλληνες εισαγγελείς με… δεμένα χέρια, αναμένουν στο… ακουστικό τους την απάντηση των Αμερικανών στο αίτημα για αποστολή στοιχείων για τη Novartis . Τρεις εβδομάδες μετά την παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για διερεύνηση των καταγγελλομένων περί δωροδοκιών και στην Ελλάδα, οι εισαγγελείς Διαφθοράς βρίσκονται ακόμα στα πρώτα βήματα της έρευνάς τους, χωρίς (όπως λένε πηγές) να γνωρίζουν ούτε τα ονόματα των 2 πρώην υπαλλήλων της εταιρίας, οι οποίοι φέρονται ως τα «βαθιά λαρύγγια» στη διετή έρευνα των αμερικανικών αρχών.

    Με αυτό το δεδομένο, μόνο έκπληξη προκάλεσε στους καλά γνωρίζοντες, το σημερινό non paper του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Η δικαστική έρευνα θα είναι γρήγορη και σε βάθος», αναφέρεται στο έγγραφο για την εισαγγελική έρευνα που (όπως κάθε δικαστική έρευνα) πρέπει να διενεργείται υπό άκρα μυστικότητα.

    Κι όλα αυτά, στη σκιά της απόπειρας αυτοκτονίας ενός 44χρονου, υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis, που έρχεται να προσδώσει διαστάσεις θρίλερ στην προσπάθεια των ελληνικών αρχών να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης.

    Έλεγχος  στα γραφεία της Novartis

    Οι εισαγγελείς Διαφθοράς υπό την Ελένη Ράικου, έχοντας στη διάθεσή τους μόνο τα δημοσιεύματα σε έντυπο και η ηλεκτρονικό Τύπο για καταγγελίες δύο πρώην υπαλλήλων της εταιρίας, επιχειρούν να συλλέξουν στοιχεία κάνοντας τις αυτονόητες ενέργειες:

    • Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποίησαν έφοδο στα κεντρικά γραφεία της Novartis στη Μεταμόρφωση. Είναι άγνωστο εάν μέσα στα έγγραφα ή τα αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών που φέρονται να κατέσχεσαν, υπάρχουν στοιχεία χρήσιμα για την έρευνα τους. Όπως τονίζουν δικαστικές πηγές «εφόσον έχει γνωστοποιηθεί η έρευνα, χάθηκε το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Συνεπώς ακόμα κι αν υπήρχαν στα αρχεία της εταιρίας πολύτιμα στοιχεία, δεν είναι βέβαιον ότι θα συνέχιζαν να υπάρχουν και την ημέρα του εισαγγελικού ελέγχου».
    • Έχουν ήδη αρχίσει και καλούν ως μάρτυρες δημοσιογράφους, με πρώτους εκείνους που υποστηρίζουν στα δημοσιεύματα τους ότι έχουν στη διάθεσή τους τα στοιχεία των δύο πρώην υπαλλήλων της εταιρίας, οι οποίοι φέρονται να έχουν καταθέσει ενόρκως στην αμερικανική δικαιοσύνη για δωροδοκία Ελλήνων γιατρών προκειμένου να συνταγογραφούν φάρμακα της εταιρίας αλλά και για πληρωμένα δημοσιεύματα κατά πολιτικών που δεν ευνοούσαν την εταιρία.

    Από την Εισαγγελία Διαφθοράς έχει αποσταλεί πριν από τις γιορτές αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ. Εκεί, με τη συνδρομή του FBI, η έρευνα άρχισε πριν από δύο χρόνια και πέραν των καταθέσεων των δύο Ελλήνων πρώην υπαλλήλων της Novartis, φέρονται να έχουν συλλέξει σημαντικό υλικό. Οι εισαγγελείς Διαφθοράς ζητούν τα στοιχεία που αφορούν σε Έλληνες κρατικούς λειτουργούς, γιατρούς ή οποιοδήποτε πρόσωπο φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση. Μέχρι τώρα, ωστόσο, δεν υπάρχει ούτε θετική, ούτε αρνητική απάντηση.

    «Οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να στείλουν στοιχεία στην Ελλάδα πριν ολοκληρώσουν την έρευνά τους», υποστηρίζουν εξωδικαστικές πηγές. «Θα το πράξουν μόνο όταν θα έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος των προσώπων που θα προκύψουν από την έρευνά τους».

    Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για μεγάλη ενόχληση των αμερικανικών αρχών από τη διαρροή εδώ στην Ελλάδα της έρευνας για τη φαρμακευτική εταιρία. Σε κάθε περίπτωση η ιδια η εταιρία επισημαίνει ότι :

    «Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων  για τις επιχειρηματικές πρακτικές στην Ελλάδα και βρισκόμαστε σε αναζήτηση περαιτέρω στοιχείων. Συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Novartis δεσμεύεται με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς και κανονιστικής συμμόρφωσης σε όλες τις πτυχές της εργασίας  και λαμβάνει κάθε ισχυρισμό για πιθανό παράπτωμα εξαιρετικά σοβαρά.»

    Επικοινωνία Κοντονή –Ράικου για Novartis 

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος είχε διαβιβάσει το φάκελο με τις καταγγελίες στη Δικαιοσύνη, είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνική επικοινωνία με την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου.

    Αφορμή ήταν η απόπειρα αυτοκτονίας του υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis, το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Ο κ. Κοντονής φέρεται να ζήτησε από την κ. Ράικου επίσπευση της προκαταρκτικής εξέτασης, ζητώντας να διερευνηθούν και τα αίτια που οδήγησαν τον 44χρονο στο παρ’ ολίγον απονενοημένο διάβημα.

    Εισαγγελικές πηγές τονίζουν ότι αναμένεται πλέον να κληθεί ως μάρτυρας ο συγκεκριμένος υπάλληλος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εργάζεται, με τη σύζυγό του, στα κεντρικά γραφεία της Novartis σε πόλη της Ελβετίας.

    «Ο 44χρονος φημολογείται ότι δέχεται ισχυρές πιέσεις από δύο πλευρές. Από την εταιρία που του ζητά να μην μιλήσει και από την αμερικανική δικαιοσύνη που του λέει «ή μιλάς ή πας φυλακή», έλεγαν στο Mononews έγκυρες πηγές.

    Κάτω από αυτό το πρίσμα, το υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας θα δεχθεί άραγε να μιλήσει για όσα ενδεχομένως γνωρίζει στους Έλληνες εισαγγελείς; Η πορεία της έρευνας θα το αποδείξει.

    Τι λέει η Novartis σε ανακοίνωση της

    Η Novartis σε ανακοίνωση της μετά τo περιστατικό στο Hilton επισημαίνει:

    «Eίμαστε ενήμεροι για το περιστατικό και προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε την υγεία του εργαζομένου μας. Γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή τυγχάνει παρακολούθησης και φροντίδας από παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Η Novartis παρέχει επίσης υποστήριξη στην οικογένειά του. Διερευνούμε τις συνθήκες του συμβάντος και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτή τη στιγμή».



    ΣΧΟΛΙΑ