• Business

    Ποια είναι η «καναδική Folli Follie» που πυρπόλησε το QCM και ποια η σχέση της με την Ελλάδα

    • NewsRoom

    Gabriel Grego, QCM


    Και το όνομα αυτής… Aphria!

    Αυτός είναι ο νέος στόχος του fund QCM του Gabriel Grego, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

    Πρόκειται για καναδική εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης, η μετοχή της οποίας βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE: APHA).

    Σύμφωνα με τον Gabriel Grego, πρόκειται ουσιαστικά για εταιρεία «κέλυφος», η οποία δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να διοχετεύει χρήματα από τις τσέπες των επενδυτών στις τσέπες των εμπλεκόμενων «επιχειρηματιών».

    Η εταιρεία φέρεται να έχει προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους κοντά στο 1 δισ. δολάρια, αλλά σύμφωνα με τον Grego τα assets της είναι, ως επί το πλείστον, άνευ αξίας.

    Χαρακτήρισε, μάλιστα, την εταιρεία, η οποία μόλις την περασμένη εβδομάδα είχε χρηματιστηριακή αξία 2 δισ. δολάρια, «μαύρη τρύπα» (κατά το «σάπιο μήλο» της Folli Follie), μετά από έρευνα που διεξήγαγε σε συνεργασία με την εταιρεία Hindenburg Research με έδρα τη Νέα Υόρκη. Αμφότερες έχουν λάβει θέση short στη μετοχή της Aphria.

    Η μετοχή της εταιρείας σημείωνε πτώση 29% στην προσυνεδρίαση.

    Σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση του QCM, το «σχήμα» λειτουργούσε ως εξής: Οι «επιχειρηματίες» αποκτούσαν μερίδια σε εταιρικές οντότητες άνευ αξίας στο εξωτερικό, μέσω εικονικών εταιρειών, σε δικαιοδοσίες όπου οι ιδιοκτήτες προστατεύονται από ρήτρες περί απορρήτου. Λίγο καιρό μετά, οι ίδιοι υποχρέωναν τις εταιρείες που έλεγχαν (ή επηρέαζαν) να εξαγοράσουν τις εικονικές αυτές εταιρείες καταβάλλοντας τεράστιο και αδικαιολόγητο premium, αντλώντας με τον τρόπο αυτό μεγάλα κέρδη για τους ίδιους, ενώ οι μέτοχοι της Aphria δεν είχαν ιδέα τι συμβαίνει.

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εταιρικές οντότητες που αποκτούσε η Aphria είχαν μηδαμινές ή μηδενικές πωλήσεις και δραστηριότητα, ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία και αμφίβολη εταιρική διακυβέρνηση.

    Επειδή η Aphria έχει ελάχιστες πωλήσεις για το ύψος της κεφαλαιοποίησής της, καταλήγει το QCM, «θεωρούμε ότι η αποκάλυψη της απάτης, σε συνδυασμό με τη μαζική απομείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την τιμή της μετοχής της».

    Πόσο μειώθηκε η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών-στόχων του QCM μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποκαλύψεων

    Η σχέση με την Ελλάδα

    Το ενδιαφέρον είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, πριν από έναν χρόνο δήλωνε πανέτοιμη να ξεκινήσει ακόμα και εντός του 2018 την παραγωγή και καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης στην Ξάνθη. Εκπρόσωποι της εταιρείας είχαν πραγματοποιήσει μάλιστα ραντεβού με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα για να συζητήσουν σχετικά με την έναρξη επένδυσης που σχεδίαζαν να γίνει σε έκταση 50.000 στρεμμάτων στην Ξάνθη.

    Σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας, η επένδυση είχε, καταρχήν, τετραετή ορίζοντα, και το αποτύπωμά της στην ελληνική οικονομία υπολογιζόταν σε 1 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος της τετραετίας υπολογιζόταν ότι θα δημιουργούσε 450 με 500 θέσεις εργασίας.

    Η καναδική εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε γνωστοποιήσει στον υφυπουργό ότι ανέμενε το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να υπογραφούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις για να ξεκινήσει η επένδυση μέχρι το τέλος του έτους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πανέτοιμοι να ξεκινήσουν την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης στη Ξάνθη οι Καναδοί της Aphria



    ΣΧΟΛΙΑ