• Business

    Big Business Τσίπρα-Μακρόν: Συζητούν την αγορά 2 φρεγατών (video) 

    H γαλλική φρεγάτα FREMM


    Την ώρα που η πολιτικό θερμόμετρο βρίσκεται στα ύψη εξαιτίας της υπόθεσης Novartis  και των βλημάτων της Σουηδικής Αραβίας , η κυβέρνηση Τσιπρα-Καμμένου φαίνεται να διαπραγματεύεται με Γάλλους την αγορά 2+2 φρεγατών συνολικού κόστους 2 δισ ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το Πολεμικό Ναυτικό, επιχειρεί να ενισχυθεί με δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες γαλλικής κατασκευής τύπου FREMM, καθώς κάποια από τα υφιστάμενα σκάφη ισχύος δεν έχουν εκσυγχρονιστεί, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν στο τέλος του επιχειρησιακού τους βίου. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται σε συνέχεια σχετικής προφορικής συμφωνίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εντός των επόμενων 10 ημερών αναμένεται στην Αθήνα η άφιξη Γάλλων αξιωματούχων, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε εξειδικευμένες προτάσεις για δύο φρεγάτες γαλλικής κατασκευής.

    H γαλλική φρεγάτα FREMM
    H γαλλική φρεγάτα FREMM
    H γαλλική φρεγάτα FREMM
    H γαλλική φρεγάτα FREMM
    H γαλλική φρεγάτα FREMM

    Δυο πλοία 

    Εδώ και μήνες έχει αποφασιστεί να μην γίνει ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ του Στόλου και να “συμμαζευτούν” απλώς τα πλοία, με κόστος που δεν θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ για όλες τις ΜΕΚΟ.

    Το ΠΝ θέλει δύο νέα πλοία που θα έχουν ως κυρίαρχο επιχειρησιακό χαρακτηριστικό την αντιαεροπορική άμυνα περιοχής.

    Οι φρεγάτες Fremm είναι πλοία που έχουν αυτή τη δυνατότητα. Φρεγάτες Fremm έχει προμηθευτεί και η Αίγυπτος.

    Το ερώτημα είναι πως θα πληρωθούν αυτά τα πλοία. Πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει η σκέψη να ζητηθεί από τους Γάλλους να αποκτηθούν τα πλοία με leasing , κάτι που έχει συζητηθεί και στο παρελθόν.

    Σε κάθε περίπτωση ο χρονικός ορίζοντας απόκτησης, είναι το τέλος της διετίας καθώς το ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι η απόκτηση νεότευκτων και όχι μεταχειρισμένων σκαφών, σενάριο που είχε συζητηθεί στο παρελθόν.

    Μια τέτοια κίνηση ωστόσο θα μπορούσε να εξασφαλίσει και ουσιαστική στήριξη από τον Εμανουέλ Μακρόν, στο ζήτημα του «Μακεδονικού» αλλά και του χρέους, καθώς η Αθήνα καίγεται για επάνοδο σε μη μνημονιακές συνθήκες με τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη από τους Ευρωπαίους.

    Εναλλακτικές λύσεις 

    Αρχικός στόχος της Αθήνας είναι η επίτευξη συμφωνίας για δύο φρεγάτες πολλαπλών ρόλων τύπου FREMM και οι πλέον αισιόδοξοι θεωρούν ότι πιθανότατα θα μπορούσε να επεκταθεί κατά δύο ακόμη πλοία (δηλαδή, συνολικά τέσσερις).  Ωστόσο, λόγω του αρκετά υψηλού κόστους ανά μονάδα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Αθήνα είναι προετοιμασμένη να συζητήσει για την εναλλακτική προμήθεια γαλλικών κορβετών τύπου Gowind. Δείτε το παρακάτω video: 

    https://youtu.be/ZXT14uEfpSs?t=7



    ΣΧΟΛΙΑ