• Business

    Attica Bank: Οι κινήσεις της διοίκησης για τιτλοποίηση και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

    Ρουμελιώτης Attica Bank

    Παναγιώτης Ρουμελιώτης


    Αυξημένο ενδιαφέρον με τη συμμετοχή δώδεκα επενδυτικών σχημάτων υπάρχει για την τιτλοποίηση του δεύτερου πακέτου κόκκινων δανείων της τράπεζας που προωθεί η διοίκηση της Attica Bank. Η τιτλοποίηση αφορά χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 700,5 εκατ. ευρώ – έχει προηγηθεί η τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου 1,3 δις ευρώ το 2017 – και η διαδικασία πώλησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με άνοιγμα των virtual data rooms και την πραγματοποίηση διαδοχικών roadshows από τη διοίκηση της τράπεζας.

    Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται εντός του Απριλίου με στόχο την ολοκλήρωση της μεταβίβασης έως τα τέλη του επόμενου μήνα, προκειμένου να ακολουθήσει στη συνέχεια η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών την πρώτη εβδομάδα του Μαϊου.

    Στο πλαίσιο της τιτλοποίησης έχει προηγηθεί η έκδοση και η μεταβίβαση στη συνέχεια στην τράπεζα από την εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) ABS Metexelixis S.A., με έδρα το Λουξεμβούργο:

    • Ενός ομολόγο Σειράς Α, υψηλής εξασφάλισης, ονομαστικής αξίας 343,25 εκατ. ευρώ (Senior Note).

    • Ενός ομολόγου Σειράς Β, μειωμένης εξασφάλισης, ονομαστικής αξίας 357,25 εκατ. ευρώ (Junior Note).

    Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) θα μειωθεί κάτω από το 20% και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στο 10% περίπου.

    Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα φτάσει έως τα 198 εκατ. ευρώ και γίνεται υπέρ των παλαιών μετόχων, ενώ η συμμετοχή νέων ιδιωτών θα προκύψει από την κατανομή των αδιάθετων μετοχών. Σημειώνεται ότι την αύξηση έχει εγκρίνει ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, δηλαδή ο ΕΦΚΑ που σήμερα ελέγχει το 50,6% της τράπεζας. Στόχος είναι η συμμετοχή του βασικού μετόχου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με ποσοστό που θα διασφαλίζει την καταστατική μειοψηφία, δηλαδή 33,3% στο πλαίσιο και της δέσμευσης που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για μείωση του ποσοστού του κάτω από το 50%.

    Σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης η αύξηση πραγματοποιείται ώστε να αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές ύψους 100,2 εκατ. ευρώ και να ενισχυθεί με το υπόλοιπο ποσό ακόμη περισσότερο η φερεγγυότητά της τράπεζας, έτσι ώστε «να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες επενδύσεις για το μετασχηματισμό της Attica Bank σε τράπεζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τελικό σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας της και τη δημιουργία εκ νέου εσωτερικού κεφαλαίου προς ενίσχυση και της θέσης των μετόχων της».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζες: Μέχρι 10.000 τραπεζικοί υπάλληλοι θα πρέπει να αποχωρήσουν έως το 2020! 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Έκπληξη πρώτου μεγέθους: Όχι στην Bad Bank λένε πηγές της Κομισιόν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πλήρης επιβεβαίωση του mononews.gr: Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκδίδει ομόλογο 120 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ