• Business

    Οι Κινέζοι τα παίρνουν όλα. Στην Cosco ο ΟΛΠ

    Στέργιος Πιτσιόρλας

    Στέργιος Πιτσιόρλας.


    Μόναδική υποψήφια στον αγώνα απόκτησης του ΟΛΠ φαίνεται ότι απέμεινε η κινεζική Cosco καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ήταν η μόνη που προσήλθε έγκαιρα για τη δεσμευτική προσφορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκήρυξε το 2014 το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Μάλιστα η κατάθεση έγινε πολύ κοντά στην καταληκτική προθεσμία μόλις λίγες ώρες πριν αυτή εκπνεύσει.

    Στην ανακοίνωση του το ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες των ενδιαφερόμενων επενδυτών θα ανακοινωθούν μαζί με το άνοιγμα των προσφορών στις 12 Ιανουαρίου 2016. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:«Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 12 Ιανουαρίου 2016 με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών», ανέφερε η χθεσινή, λιτή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ”.

    olp14529986

    Προηγουμένως, υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου ανέφερε ότι λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων θα καθυστερήσει το άνοιγμα των προσφορών του ΟΛΠ, προκειμένου στο άνοιγμα να παρευρίσκονται όλοι, συμπεριλαμβανομένων των ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ είχαν εξουσιοδοτηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, εκτός από την Cosco, να υποβάλουν προσφορές η APM Terminals (Maersk) από τη Δανία και η ICTS από τις Φιλιππίνες.

    Τώρα, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται κυρίως στο ύψος του οικονομικού ανταλλάγματος που προσφέρει η Cosco για το 51% των μετοχών του ΟΛΠ, συν το 16% που θα αναλάβει σε περίοδο 5 ετών. Η μεταβίβαση του επιπλέον ποσοστού προϋποθέτει τη διενέργεια επενδύσεων ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία. Το άνοιγμα της προσφοράς της εταιρείας θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου, μαζί με το άνοιγμα των αποτιμήσεων του ΟΛΠ από τους δύο ανεξάρτητους οίκους, Cantor και American Appraisal Hellas, που προσέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ.

    Εφόσον το τίμημα της Cosco ξεπερνά τη μεγαλύτερη αποτίμηση από τους δύο οίκους, η προσφορά της Cosco θα γίνει αποδεκτή. Στην περίπτωση που η προσφορά είναι χαμηλότερη από την υψηλότερη αποτίμηση του ΟΛΠ, το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει τη βελτίωσή της. Αν η βελτιωμένη προσφορά δεν ξεπερνά την υψηλότερη αποτίμηση τότε ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος. Σε άλλη περίπτωση, το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να κατακυρώσει τον διαγωνισμό στον ένα και μοναδικό ενδιαφερόμενο, όπως το έχει πράξει πολλές φορές στο παρελθόν (ΟΠΑΠ, Ελληνικό κ.ά.). Αυτό άλλωστε ξεκαθάρισε και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος δε, για να διασφαλίσει περαιτέρω τη διαδικασία αυτή, πρότεινε και τελικά πραγματοποιήθηκε η πρόσληψη του δεύτερου αποτιμητή, που απαρτίζεται από τις εταιρείες Αmerican Appraisal και Επενδυτική Τράπεζα.

    Aν και κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις επόμενες κινήσεις, όλα δείχνουν ότι ο Λιμένας Πειραιά εισέρχεται πιο δυναμικά στον «δρόμο του μεταξιού» που τώρα χτίζουν οι Κινέζοι. Εκτιμάται δε, ότι η κινεζική πλευρά δεν θα «κακοκαρδίσει» το ΤΑΙΠΕΔ και την ελληνική κυβέρνηση και ότι το τίμημα θα είναι αρκούντως κατάλληλο, ώστε να μη ναυαγήσει το στρατηγικό σχέδιο. Αλλωστε, η Cosco με τους δύο προβλήτες ελέγχει εν δυνάμει το 70% της αξίας του ΟΛΠ. Η εξαγορά του 51% (+16%) απλά ανεβάζει περαιτέρω αυτή την αξία συμμετοχής στο 90% ή και περισσότερο του Λιμένα Πειραιά.



    ΣΧΟΛΙΑ