• Business

    Άρχισε ο έλεγχος σε 110.000 Έλληνες: Στην ΑΑΔΕ τα USB από καταθέσεις του εξωτερικού 

    Γιώργος Πιτσιλής

    Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)


    Στις αρχές Ιανουαρίου όλες οι τράπεζες όχι μόνο της Ευρωζώνης αλλά και άλλων χωρών που συνεργάζεται η Ελλάδα “πέρασαν” σε ένα USB τα ονόματα των Ελλήνων πελατών τους (που έχουν έδρα την χώρα μας) και τα έστειλαν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Ήδη οι αξιωματούχοι της ΑΑΔΕ υπό τον Γιώργο Πιτσιλή έχουν  παραλάβει τα στοιχεία 110.000 φορολογούμενων με καταθέσεις στο εξωτερικό, ακίνητα καθώς και συμμετοχές τους σε εταιρείες προκειμένου να διαπιστώσει εάν το παγκόσμιο εισόδημα τους αλλά και η ακίνητη περιουσία που διαθέτουν έχει δηλωθεί στις φορολογικές τους δηλώσεις. Τα USB έχουν προωθηθεί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και μέσω διασταυρώσεων τόσο με τις καταθέσεις τους στην Ελλάδα αλλά και τη φορολογική τους δήλωσης θα διαπιστωθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των χωρών που έχουν διαβιβαστεί στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών στοιχεία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι η Κύπρος , η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία κλπ. Ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 110.000. Φυσικά περιλαμβάνονται τα πρόσωπα που έχουν καταθέσεις ανεξάρτητου ποσού. Ακόμα και 5.000 η 10.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας υποχρεούνται να δηλώσουν μέσω της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος το παγκόσμιο εισόδημα τους.

    Ταυτόχρονα υποχρεούνται ακόμα αν δεν παράγεται εισόδημα αλλά υφίστανται περιουσιακά στοιχεία στην αλλοδαπή, αυτή να δηλωθεί στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης και συγκεκριμένα στον πίνακα 2 (πληροφοριακά στοιχεία).

    100 ευρώ το πρόστιμο

    Σε όσους αμελήσουν και δεν συμπληρώσουν το πίνακα 2, ακόμα και για ένα ακίνητο το οποίο διαθέτουν στο εξωτερικό και το οποίο δεν μισθώνουν, θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ για ανακρίβεια δήλωσης. Για τους υπόλοιπους όμως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

    Στην περίπτωση δηλαδή που κάποιος διαθέτει ακίνητο και λαμβάνει ετησίως κάποιο εισόδημα θα πρέπει να δηλώνεται στη φορολογική δήλωση και να φορολογείται με βάση τη νομοθεσία που ισχύει και στις δύο χώρες. Εφόσον εντοπιστεί από τις ελεγκτικές αρχές αφού επανυπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος θα επιβληθούν τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία καθώς και οι αναλογούντες τόκοι και προσαυξήσεις.

    Οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται για κάθε λογαριασμό αφορούν:

    α) Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.

    β) Τον αριθμό λογαριασμού (ή λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού).

    γ) Το υπόλοιπο ή την αξία του λογαριασμού.

    δ) Σε περίπτωση λογαριασμού θεματοφυλακής:

    • Το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό.

    • Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό.

    ε) Σε περίπτωση καταθετικού λογαριασμού, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή άλλης αντίστοιχης περιόδου υποβολής στοιχείων.

     



    ΣΧΟΛΙΑ