• Business

    Απόδοση ενεργειακών μετοχών: Τοπ η Motor Oil-αρνητική η ΜΥΤΙΛ

    • NewsRoom


    Πάρα το γεγονός ότι το 2015 ήταν ένα  καταστροφικό έτος  για τις μετοχές και ειδικά για τον τραπεζικό κλάδο εν τούτος υπήρξαν μετοχές που έδωσαν καλές αποδόσεις στους μετόχους τους. Ο ενεργειακός κλάδος φαίνεται να πρωταγωνίστησε κατά την διάρκεια της χρονιάς που φεύγει πάρα τα οποία προβλήματα δίνοντας σημαντικά κέρδη στους επενδυτές. Βέβαια δεν πρωταγωνιστήσαν όλες οι μετοχές του κλάδου αλλά σε κάθε περίπτωση καμιά δεν ακολούθησε την δραματική πορεία των τραπεζικών μετοχών που έχασαν έως και το 95% της άξιας τους. Αναλυτικά:

    Motor Oil

    Ευτυχισμένους έκανε τους μετόχους της το 2015 η Motor Oil, οι οποίοι απόλαυσαν τις υψηλότερες αποδόσεις από τη επένδυση τους από όλους τους άλλους μετόχους εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο ενέργειας. Συγκεκριμένα η τιμή της μετοχής της, με την καθοδήγηση των βασικών μετόχων της οικογένειας Βαρδινογιάννη και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Π. Τζαννετάκη βρέθηκε στο τέλος του έτους που φεύγει στα 10 ευρώ από 6,5 ευρώ που διαπραγματευόταν την τελευταία μέρα του 2014. Όπερ σημαίνει ότι όποιος είχε την τύχη να κρατήσει τη μετοχή κατά τη διάρκεια του 2015 είδε τα χρήματα του να αποδίδουν κατά 53,85%, χωρίς σε αυτό να υπολογίζεται η διανομή προμερίσματος 0,15 ευρώ ανά μετοχή.

    ΕΛΠΕ

    Η σύγκριση με τα ανταγωνιστικά ΕΛΠΕ, του διευθύνοντος συμβούλου Γ. Στεργιούλη που ανέλαβε στα μέσα της χρονιάς, είχαν επιτυχημένη και αυτά πορεία μέσα στο 2015, αφού στο τρίτο τρίμηνο κατόρθωσαν να έχουν ιστορικά υψηλά λειτουργικά κέρδη. Η μετοχή των ΕΛΠΕ λοιπόν παρά την υψηλή λειτουργική κερδοφορία του ομίλου, από τα 3,8 ευρώ στις αρχές του έτους κλείνει στα επίπεδα των 3,93 ευρώ, με αύξηση δηλαδή μόλις 3,42%.

    Γρηγόρης Στεργιούλης. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ
    Γρηγόρης Στεργιούλης. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ

     

     

    ΤΕΡΝΑ

    Γεώργιος Περιστέρης, 58 ετών, Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
    Γεώργιος Περιστέρης, 58 ετών, Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Η Τέρνα ενεργειακή του ομίλου ΤΕΡΝΑ, είχε και αυτή υψηλές αποδόσεις για τους μετόχους φέτος. Ο Γ. Περιστέρης κατάφερε με την καλή πορεία της εταιρείας η μετοχή από τα 1,88 ευρώ που διαπραγματευόταν ένα χρόνο πριν σήμερα να βρίσκεται στα 2,39 ευρώ, αποδίδοτας έτσι κέρδη 23,08%, ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο σε μία από τις χειρότερες χρηματιστηριακές χρονιές όπως η φετινή.

    ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

    Αρνητικός ήταν σε αποδόσεις ο όμιλος Μυτιληναίος ο οποίος ενσωματώνει τα κέρδη των ΜΕΤΚΑ και Protergia. Συγκεκριμένα η μετοχή της εταιρείας του Ευ. Μυτιληναίου υποχώρησε μέσα στη χρονιά από τα 4,64 ευρώ, στα 3,57 ευρώ, καταγράφοντας δηλαδή απώλειες 23,06%

    mytilinaios
    Ο Ε. Μυτιληναίος, Δ/νων Σύμβουλος Ομίλου

    ΕΛ.ΤΕΧ Άνεμος

    Χωρίς μεγάλες μεταπτώσεις πέρασε η χρονιά για την ΕΛ.ΤΕΧ Άνεμος του ομίλου Μπόμπολα. Συγκεκριμένα οι μέτοχοι είχαν οριακά κέρδη κατά 0,62%, με τη μετοχή να διαμορφώνεται στα 0,652 ευρώ από 0,648.



    ΣΧΟΛΙΑ