• Business

    Απίστευτη κομπίνα με φοροτεχνικούς: Eισέπρατταν επιστροφές φόρου μέσω δήλωσης δωρεών

    • NewsRoom


    Λίγο πριν την εξάρθρωση εξάρθρωση κυκλώματος, στο οποίο συμμετέχουν και φοροτεχνικοί, που εισέπρατταν παρανόμως επιστροφές φόρου μέσω δήλωσης δωρεών στο δημόσιο για την απομείωση του κρατικού χρέους βρίσκεται το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύκλωμα έχει αποκομίσει ήδη παρανόμως ποσό που ανέρχεται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ ενώ το συνολικό ποσό που είχαν αιτηθεί μέσω των φορολογικών δηλώσεων ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια. Το κύκλωμα, δοκιμάζοντας τα όρια ασφαλείας του taxisnet, λειτουργούσε ως εξής: υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με τα οποία δηλώνονταν ως εισόδημα σημαντικά ποσά από τόκους καταθέσεων. Στη συνέχεια δηλώνονταν τα ίδια ποσά ως δωρεά προς το λογαριασμό απόσβεσης του δημόσιου χρέους. Η δωρεά αυτή προσέφερε έκπτωση φόρου ύψους 20% του ποσού που δηλωνόταν.

    Έτσι, ενώ προέκυπτε εισφορά αλληλεγγύης για το ποσό των τόκων που δηλωνόταν ως εισόδημα το ποσό της έκπτωσης από τη δηλούμενη δωρεά οδηγούσε σε επιστροφή φόρου. Έτσι και γινόταν.

    Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το κύκλωμα ξεκίνησε με τη δήλωση μικροποσών προκειμένου να τεστάρει τις αντιστάσεις του taxisnet και στη συνέχεια αποθρασύνθηκε δηλώνοντας σημαντικά ποσά.

    Οι έρευνες έχουν ξεκινήσει από το ΣΔΟΕ προκειμένου να διαπιστωθεί αν η υποβολή των τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων ήταν σε γνώση των φυσικών προσώπων στο όνομα των οποίων υποβάλλονταν ενώ διερευνάται και ο τρόπος με τον οποίο οριστικοποιούνταν οι τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς την προσκόμιση στην εφορία των σχετικών δικαιολογητικών.

    Να σημειωθεί ότι από τη φετινή φορολογική δήλωση (φορολογικό έτος 2017) ο κωδικός 075 για την έκπτωση φόρου μέσω δωρεάς στο δημόσιο για την απόσβεση του δημοσίου χρέους έχει κλειδωθεί λόγω κατάργησης της σχετικής φοροαπαλλαγής.

    Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στήνονται κομπίνες με επιστροφές φόρου.

    Στο παρελθόν έχουν εντοπισθεί επιτήδειοι οι οποίοι υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις αλλοδαπών μέσω taxisnet από τις οποίες προέκυπτε πλασματική επιστροφή φόρου μέσω δήλωσης εικονικών εισοδημάτων και φόρων που παρακρατήθηκαν.

    Εξαιτίας και αυτών των κρουσμάτων προχώρησε η αυτόματη προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ