• Business

    Ανεβάζει ταχύτητα η βιομηχανία – Αύξηση τζίρου 10,3% το τελευταίο έτος


    Ενθαρρυντικά για το σύνολο της οικονομίας είναι τα θετικά στοιχεία που συνεχίζει να ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ για την βιομηχανία, καθώς δείχνουν ότι παρά τις τεράστιες προκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει οι ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία -μνημονιακά- χρόνια, κατάφεραν, με βαριές απώλειες, να διατηρήσουν την ανταγωνιστική τους θέση στις διεθνείς αγορές.

    Οι ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε ένα πολύ σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον, με τις ξένες επιχειρήσεις να έχουν συγκριτικά πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα. Με την εσωτερική αγορά να έχει καταρρεύσει, η εξωστρέφεια είναι κυριολεκτικά μονόδρομος ακόμα και για όσους θέλουν μόνο να επιβιώσουν.

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία σημείωσε αύξηση 8,1% τον Ιούνιο, έναντι μείωσης 10,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Στο δωδεκάμηνο Ιουλίου 2016 – Ιουνίου 2017, ο μέσος γενικός δείκτης αυξήθηκε κατά 10,3% έναντι μείωσης 13,1%, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

    Η άνοδος του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Ιούνιο προήλθε από:

    α) την αύξηση 11,9% του δείκτη κύκλου εργασιών Ορυχείων-Λατομείων,

    β) την αύξηση κατά 8,1% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών.

    Στην ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας συνέβαλαν, κυρίως, οι κλάδοι κλωστοϋφαντουργικών υλών, παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, καθώς και βασικών μετάλλων

    γ) από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών (αύξηση κατά 2,3% του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς και 17,2% του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς).



    ΣΧΟΛΙΑ