• Οικονομία

    Αναβολή και όχι ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων προκρίνουν οι θεσμοί

    Τσίπρας


    Την αναβολή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων για όσο χρονικό διάστημα η Ελλάδα επιτυγχάνει τα συμφωνημένα πρωτογενή πλεονάσματα, και όχι οριστική ακύρωση, είναι η λύση που φαίνεται ότι θα προκρίνει η πρώτη τριμηνιαία έκθεση των θεσμών για το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας.

    Η έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα στο τέλος Νοεμβρίου με σκοπό να συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 3 Δεκεμβρίου, αφήνει περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του ζητήματος σε μεταγενέστερο χρόνο, διαψεύδοντας τις κυβερνητικές προσδοκίες για οριστική ακύρωση των ήδη ψηφισμένων μειώσεων, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος μάλιστα προχθές ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις. Ο δρόμος είναι μακρύς και οι επίσημες αποφάσεις/ανακοινώσεις για το θέμα των συντάξεων θα παρθούν από το Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου. Πάντως μέχρι στιγμής οι θεσμοί εμφανίζονται διατεθειμένοι να δώσουν στην ελληνική πλευρά τα περιθώρια να μην εφαρμόσει την συγκεκριμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όχι όμως και να την καταργήσει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση θα τάσσεται υπέρ του «παγώματος» των παρεμβάσεων στις συντάξεις, ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικός εφησυχασμός από την πλευρά της Ελλάδας που θα θέσει σε κίνδυνο τον μνημονιακό στόχο για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Επίσης, δεν αποκλείεται οι οικονομικές συνθήκες να αλλάξουν στην πορεία προς το χειρότερο και έτσι να καταστεί επιβεβλημένη η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Επομένως, το μέτρο δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά να ανασταλεί, προκειμένου να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης, σαν απειλή στα πρότυπα του σημερινού «κόφτη», ενάντια στην οποιαδήποτε κυβέρνηση αν χρειαστεί.

    Να αναφερθεί ότι στην έκθεση του ΔΝΤ (fiscal monitor) με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, μολονότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις συντάξεις, εντούτοις εκφράζεται η άποψη ότι ο στόχος για τα πλεονάσματα επιτυγχάνεται οριακά.

    Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, έρχονται ξανά στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή, προκειμένου να εξετάσουν λεπτομερώς τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού φέτος και το 2019, με στόχο να διαπιστώσουν εάν η υπεραπόδοση είναι διατηρήσιμη, έχοντας παράλληλα στα χέρια τους και τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα, το δημοσιονομικό πλεόνασμα και το χρέος του 2017, τα οποία ανακοινώνονται σήμερα.

    Αρχές Νοέμβρη, θα πιάσουν δουλειά στην Αθήνα και τεχνοκράτες ειδικευμένοι στα τραπεζικά, οι οποίοι θα εστιάσουν στην κατάσταση των τραπεζών, την πορεία μείωσης των «κόκκινων» δανείων, τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τον νόμο Κατσέλη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ομαδικές προσφυγές για τις συντάξεις: «Απέραντο δικαστήριο» τo ασφαλιστικό σύστημα;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτό είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Κομισιόν-Τα δύο σενάρια για τις συντάξεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής οικονομίας: Προϋπολογισμός, συντάξεις, τράπεζες και… Folli Follie



    ΣΧΟΛΙΑ