• Business

    Αγωγή Τσαμάκη κατά του διορισμού του Κ. Μασέλλου στην ΕΕΤΤ: Καταγγελίες για παράνομες ενέργειες


    Για «αιφνιδιαστική, παρά την βούλησή του, ενέργεια μη συμβατή με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, η οποία πλήττει τη λειτουργική ανεξαρτησία της ΕΕΤΤ (Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) και δύναται να προκαλέσει τριγμούς στην ομαλή λειτουργία των εποπτευομένων αγορών Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων», κάνει λόγο ο Δημήτρης Τσαμάκης, μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Επιτροπής, στην αίτηση ακύρωσης και αναστολής, που κατέθεσε στο διοικητικό δικαστήριο, κατά του διορισμού από το υπουργικό συμβούλιο του Κωνσταντίνου Μασέλλου στη θέση του προέδρου της ΕΕΤΤ.

    Κωνσταντίνος Μασσἐλος. Πρόεδρος ΕΕΤΤ

    Το γεγονός ότι κατέθεσε και αίτημα αναστολής σημαίνει ότι το δικαστήριο σε ένα εύλογο σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβει μια πρώτη απόφαση περί του αν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) Νίκος Παππάς, έπραξε νόμιμα αντικαθιστώντας τον κ. Τσαμάκη, χωρίς να παραιτηθεί ο ίδιος, στηριζόμενος στην άποψη ότι η θητεία του έληξε μαζί με αυτή της υπόλοιπης Ολομέλειας της ΕΕΤΤ. Υπέρ της άποψης του υπουργείου έχει ταχθεί ο νομικός σύμβουλος της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ, ενώ από την πλευρά του ΨΗΠΤΕ λέγεται ότι έχει γίνει σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

    Το θέμα παρακολουθούν στενά οι τηλεπικοινωνιακές και ταχυδρομικές εταιρείες καθώς η ΕΕΤΤ λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τις δύο αυτές αγορές οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία και σε πολλές περιπτώσεις και το… ταμείο τους.

    Σύμφωνα όσα περιγράφει ο κ. Τσαμάκης, προκειμένου να στηρίξει την αγωγή του, κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, υπήρξε δεδηλωμένη και αδιαμφισβήτητη, τόσο προφορικώς όσο και εμπράκτως, η αναγνώριση από πλευράς υπουργείου της τετραετούς διάρκειας της θητείας του, ακόμη και μετά τη λήξη της θητείας της απελθούσας Ολομέλειας.

    Επικαλείται αποφάσεις που έλαβε η νέα Ολομέλεια αφού είχε ανακοινωθεί η αντικατάστασή του και μέχρι να δοθεί το τυπικό πράσινο φως για τον διορισμό του κ. Μασέλλου από την Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής, διάστημα κατά το οποίο ασκούσε κανονικά τα καθήκοντά του και μάλιστα προχώρησε στη σύγκλιση δύο φορές της νέας Ολομέλειας, προκειμένου αυτή να εγκρίνει τη διαδικασία για τις άδειες παρόχων δικτύου ραδιοφώνου.

    Ο κ. Τσαμάκης στο υπόμνημά του προς το διοικητικό δικαστήριο απαριθμεί επίσης το τι κατάφερε η ΕΕΤΤ επί των ημερών του. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην καθιέρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη δικτύων επόμενης γενιάς (NGA – Vectoring) που συνάντησε την καθολική αποδοχή των παρόχων, όπως εκφράστηκαν δημόσια και είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των επενδύσεων κατά 30%.

    Ακόμη, μιλά για το διαγωνισμό εκχώρησης φάσματος για τα 1800 MHz με έσοδο για το δημόσιο πλέον των 200 εκατ. ευρώ, τη συμβολή της ΕΕΤΤ στις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του ψηφιακού μερίσματος 2 , και την ψήφιση του νέου κανονισμού γενικών αδειών που θα έχει θετικές επιπτώσεις για τους πολίτες-καταναλωτές.

    Για τα λιμνάζοντα επί πολλά έτη χωρίς απόφαση από την ΕΕΤΤ θέματα όπως είναι αυτό της καταγγελίας της Vodafone εναντίον της Cosmote (εκκρεμεί από το 2012) για κατάχρηση των όρων περί ανταγωνισμού στην καρτοκινητή, ο κ. Τσαμάκης αναφέρει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη λήψη τελικής απόφασης από τη νέα Ολομέλεια καθώς με βάση εισήγηση της υπηρεσίας υπάρχει πόρισμα της επιτροπής ακρόασης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κων. Μασσέλος (ΕΕΤΤ): Τα «καυτά» θέματα με τα οποία θα πάρει το «βάπτισμα του πυρός»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλάζουν όλα στις τηλεπικοινωνίες: Τα ανοικτά μέτωπα του νέου αφεντικού της ΕΕΤΤ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Τζακ Ντανιελς, ο καθηγητής Δημήτρης Τσαμάκης (ΕΕΤΤ) και οι 4 μήνες για να πάρεις μια άδεια!!!



    ΣΧΟΛΙΑ