• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυτός είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος εν ζωή καλλιτέχνης. Πόσο πουλήθηκε ο πίνακας του από τον οίκο Christie’s

    • Bloomberg

    David Hockney


    O David Hockney είναι ο καλλιτέχνης που κατάφερε να “κλέψει” από το Jeff Koons τον τίτλο του πιο ακριβoπληρωμένου εν ζωή καλλιτέχνη στις δημοπρασίες, καθώς ένας πίνακας ζωγραφικής του, τον οποίο είχε στην κατοχή του ο δισεκατομμυριούχος Joe Lewis, πουλήθηκε έναντι 90,3 εκατ. δολ. από τον οίκο Christie’s.

    Πρόκειται για το έργο “Το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη (Πισίνα με δύο φιγούρες)” το οποίο ξεπέρασε τις προσδοκίες για τιμή 80 εκατ. δολ. Ο Jeff Koons, 63 ετών, διατήρησε τον τίτλο από το 2013, όταν το έργο του, το πορτοκαλί Balloon Dog πουλήθηκε έναντι 58,4 εκατ. δολαρίων.

    Η τιμή εκκίνησης του πίνακα ήταν τα 18 εκατ. δολάρια και σημειώθηκαν τουλάχιστον επτά αντιπροσφορές. Ο αγοραστής ήταν ένας πελάτης του Marc Porter, Προέδρου του οίκου Christie’s στις ΗΠΑ.

    Ο πίνακας του 1972 απεικονίζει δύο άνδρες. Ένας, ντυμένος, στέκεται στην άκρη μίας πισίνας και κοιτάζει κάτω, έναν άλλον άνδρα, που είναι βυθισμένος στην πισίνα. Το τοπίο με τους λόφους πίσω τους ήταν εμπνευσμένο από το Νότο της Γαλλίας. Ο όρθιος άνδρας είναι ο Peter Schlesinger, ένας καλλιτέχνης και πρώην εραστής της Hockney. Ο Hockney, 81 ετών, ζωγράφιζε το συγκεκριμένο πίνακα όταν τελείωσε η σχέση τους.

    Η τιμή που ζητούσε ο Lewis ήταν αρκετά υψηλή, παρόλο που οι τιμές για τα έργα του Hockney αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Η Sotheby’s πραγματοποίησε δύο δημοπρασίες ρεκόρ με έργα του Hockney τον Μάιο. Η πιο ακριβή ήταν το τοπίο “Pacific Coast Highway και Santa Monica,” του 1990, που πουλήθηκε έναντι 28,5 εκατ. δολ.

    Ο Lewis, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του ομίλου Tavistock, αξίας 5,8 δισ. δολ. σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires, περνάει πλέον το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στις Μπαχάμες. Η συλλογή έργων τέχνης που έχει στην κατοχή του, περιλαμβάνει έργα του Picasso, του Freud, του Klimt και του Degas.



    ΣΧΟΛΙΑ