«Μαχαιριά» από το Spiegel: Οι νέες εισφορές βολεύουν τους φοροφυγάδες, ενώ όποιος είναι ειλικρινής θα ματώσει

0

Με ένα δημοσίευμα-γροθιά στο στομάχι, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel πιάνει το “σφυγμό” των αλλαγών στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, επισημαίνοντας πως με το νέο σύστημα ευνοούνται οι φοροφυγάδες, ενώ «όποιος από την άλλη πλευρά είναι ειλικρινής στο τι δηλώνει, πρέπει να ματώσει».

Το ρεπορτάζ του περιοδικού, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ξεκινά με ένα παράδειγμα από την εργασιακή πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης: «Βάσει της φορολογικής τους δήλωσης συγκαταλέγονται στους πολύ φτωχούς: Ο Παναγιώτης Μ. και η Μαρία Κ. είναι γιατροί στη Θεσσαλονίκη, διατηρούν μαζί ένα ιατρείο για ιδιώτες ασθενείς. Πέρσι είχαν έσοδα μαζί 60.000 €. Ωστόσο στην εφορία δήλωσαν μόλις κάτι παραπάνω από 8.000 € -ακριβώς πάνω από αυτό που το κράτος θέτει ως όριο της φτώχειας. Ο Παναγιώτης δεν έχει όμως βάρος στη συνείδησή του. ‘Σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε καταστραφεί από τη φορολογική νομοθεσία’ λέει ο ίδιος».

Σύμφωνα με το Spiegel Online, η περίπτωση των δύο γιατρών δεν είναι τίποτα άλλο από μια «συνηθισμένη μορφή φοροδιαφυγής» αλλά και η «βασική αιτία για το οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας».

Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό: «Πλέον οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης θα εισπράττονται συναρτήσει του εισοδήματος, όπως γίνεται καταρχήν και στη Γερμανία (…) Το νέο σύστημα συγκροτήθηκε κατόπιν επίμονης απαίτησης των διεθνών πιστωτών και είναι επίσης ένας εκ των όρων της δανειακής σύμβασης. Στη θεωρία πρόκειται για ένα δικαιότερο σύστημα σε σχέση με το παλαιότερο σύστημα της πάγιας καταβολής. Κάθε πολίτης οφείλει να πληρώσει μόνο ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες κι όχι πια ανάλογα με τα χρόνια αυτοαπασχόλησης. Αλλά εκεί που χωλαίνει η Ελλάδα είναι στην εφαρμογή».

Κλείνοντας, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «το νέο σύστημα θα είχε νόημα σε ένα κράτος, το οποίο θα πάτασσε τη φοροδιαφυγή με αξιοπιστία και σοβαρότητα». Μόνο έτσι θα μπορούσε το κράτος να αντλήσει έσοδα από τους πολίτες που έχουν υψηλότερα εισοδήματα, άρα και μεγαλύτερη ευχέρεια στην καταβολή υψηλότερων εισφορών. «Ωστόσο παραμένει αμφίβολο αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει στην Ελλάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι λένε οι εφοριακοί στους φορολογούμενους που τους πάνε τις εξώδικες δηλώσεις του Σώρρα

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Ά. Μέρκελ … από χρυσό: Πόσα χρήματα παίρνει – Τι γίνεται με τους ‘Ελληνες βουλευτές;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλη η αλήθεια. Να γιατί πληρώνουμε τόσους μεγάλους φόρους. Πώς χάσαμε 25 δισ. ευρώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here