Δημήτρης Μαντζούνης: Το σχέδιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων της Alpha Bank

0

Mε όπλο μια «στιβαρή» υποδομή και ένα υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό ο Δημήτρης Μαντζούνης οδηγεί την Alpha Bank σε επιτυχή διαχείριση των προβληματικών δανείων, όπως καταγράφεται ήδη στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, η Alpha Bank έλαβε χθες για την Aktua Ηellas την πρώτη άδεια διαχείρισης κόκκινων δανείων και προχωρά παράλληλα, με την εσωτερική της δομή, σε κινήσεις που θα της επιτρέψουν να πετύχει το στόχο μείωσης των προβληματικών δανείων κατά περίπου 10 δις.ευρώ ως το 2019.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2017 αναμένεται να ληφθεί η άδεια και για την πλατφόρμα της KKR, στην οποία μετέχουν η Αlpha Bank και η Eurοbank και συζητούν να προσχωρήσουν η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική.

Με τους στόχους που έχει θέσει ο SSM να «τρέχουν», οι δύο συμφωνίες του Δήμου Μαντζούνη θεωρούνται κινήσεις ματ γιατί αξιοποιούν την τεχνογνωσία των πιο γνωστών funds διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού σε διεθνές επίπεδο.

Η Alpha Bank στοχεύει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) στα 17,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019 από 27,3 δισ. ευρώ και ήδη στο τρίτο τρίμηνο καταγράφει εντυπωσιακές επιδόσεις αφού μείωσε κατά 71% τα νέα NPEs.

Yπό τον Δημήτρη Μαντζούνη, η Αlpha Bank βγαίνει μπροστά στο πρόβλημα των NPLs αφού συνδυάζει την εσωτερική διαχείριση με τις συνεργασίες με εξειδικευμένους τρίτους παρόχους, τόσο στη λιανική όσο και στην επιχειρηματική πίστη.

Σε πρώτη φάση, η Alpha Bank θα μεταφέρει στην Aktua Hellas μέρος των καθυστερούμενων δανείων, περίπου 1 δισ.ευρώ, που θα αποτελούν μίγμα δανείων με εγγυήσεις και μη και θα φθάσουν σταδιακά τα 10 δισ.ευρώ.

Η λογική στην οποία βασίζεται η Aktua είναι η παροχή λύσεων που δεν μπορεί να προσφέρει μια τράπεζα.

Διαθέτει δε, ευρύτατο «οπλοστάσιο» λύσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν και θα διευρύνουν τις πρακτικές της Alpha Bank, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα αφού για μια τράπεζα κάποιες λύσεις δεν είναι πρόσφορες, όπως και η χρήση νομικών ενεργειών στις οποίες μπορεί να προχωρήσει μια εταιρεία διαχείρισης.

Το αργότερο στις αρχές του 2017 θα αρχίσει να λειτουργεί και η πλατφόρμα της Pillarstone για τη διαχείριση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.

Ο καταλύτης στη συνεργασία αυτή είναι το KKR, το οποίο μέσω της θυγατρικής του Pillarstone Europe, δίνει τεχνογνωσία αλλά και κεφάλαια για την αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων.
Το μείγμα δράσεων της διοικητικής ομάδας της Alpha Bank και του CEO Δημήτρη Μαντζούνη περιλαμβάνουν ρευστοποιήσεις, διαγραφές και ρυθμίσεις ενώ ειδικά οι μακροχρόνιες ρυθμίσεις είναι το βασικό εργαλείο.

Η τράπεζα είχε καθαρά κέρδη ύψους 41,2 εκ.ευρώ στο τρίτο τρίμηνο και 22,2 εκ.ευρώ στο εννεάμηνο μέσα από έναν συνδυασμό της αποκλιμάκωσης των προβλέψεων και της βελτίωσης του προ προβλέψεων αποτελέσματος. Η τράπεζα πέτυχε τη μείωση των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα κατά 71% σε ετήσια βάση στο εννεάμηνο και έχει ως στόχο την μείωση των NPEs κατά 36% στο τέλος του 2019 και των NPLs κατά 48%.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαντζούνη, τα αποτελέσματα εννεαμήνου επιβεβαιώνουν τον στόχο για ανάκαμψη της χρηματοοικονομικής επίδοσης εντός του 2016. Η Alpha Bank επικεντρώνεται στη βελτίωση της ποιότητος του ενεργητικού, στην ενίσχυση της ρευστότητας, στη διατήρηση της ισχυρής κεφαλαιακής βάσης και στην αύξηση της αποδοτικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μεγάλες οι ευθύνες Σκουρλέτη: Να γιατί ναυάγησε η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίνα Κασιμάτη: Από το Κερατσίνι και το ΠΑΣΟΚ στην Αβάνα με τον Τσίπρα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλη έκπληξη: το σχέδιο του ESM για μείωση του χρέους κατά 21,8% του ΑΕΠ. Ράλι για τα ελληνικά ομόλογα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μαίρη Παυλάκου
H Μαίρη Παυλάκου έχει σπουδάσει Νομικά στην Αθήνα. Στο mononews γράφει θέματα τραπεζικά και strategy.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here