Στέλιος Μπολλάνος: Πώς το παιδί μεταναστών έστειλε την ελληνική τεχνολογία στο διάστημα (pics + video)

0

Ήταν μόλις δύο χρόνια πριν όταν η ομάδα της Planetek Hellas διακρίθηκε στο πρόγραμμα SME Instrument της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (το επονομαζόμενο και ευρωπαϊκό Τσάμπιονς Λιγκ καινοτομίας) με το προτεινόμενο διαστημικό προϊόν της που έχει την ονομασία OP3C (On board Processing for Compression and Clouds Classification in hyperspectral satellite data).

Το OP3C είναι ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα, το οποίο εγκαθίσταται σε συγκεκριμένους δορυφόρους διευκολύνοντας τη λειτουργία τους, μέσω αυτόματων διαδικασιών συμπίεσης δεδομένων, όσο αυτοί βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, ενώ η Planetek Hellas δραστηριοποιείται στον τομέα της δορυφορικής παρατήρησης της Γης, των πληροφορικών υποδομών γεωχωρικών δεδομένων και της ανάπτυξης λογισμικού για διαστημικές εφαρμογές.

Σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) έρχεται να επιστεγάσει την ελληνική επιτυχία, υιοθετώντας την τεχνογνωσία της για τον σχεδιασμό της επόμενης δορυφορικής αποστολής του.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΔ συμπεριέλαβε την Planetek Hellas ως υπεύθυνη για τις δραστηριότητες συμπίεσης των δεδομένων στο νέο συμβόλαιο που υπέγραψε, σχετικά με τη μελέτη αποστολής ενός υπερφασματικού δορυφόρου.

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση της διαστημικής πολιτικής της Ευρώπης. Η δραστηριότητα του αφορά στην περαιτέρω εξερεύνηση του πλανήτη Γη, της ατμόσφαιρας, του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και του σύμπαντος γενικότερα.

O Στέλιος Μπολλάνος
O Στέλιος Μπολλάνος

«Είναι σπουδαίο να καταφέρνεις να αποδεικνύεις στους μεγαλύτερους και τους καλύτερους της Ευρώπης, ότι σε συγκεκριμένες και καλά ορισμένες θεματικές περιοχές (niche) μπορεί να κατέχεις το πλεονέκτημα και να βρίσκεσαι ένα βήμα πιο μπροστά, ανεξάρτητα από το πόσο “μικρός” είσαι» λέει η Μαρία Ιερωνυμάκη, Μηχανικός Λογισμικού και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία επέστρεψε από την Ολλανδία -όπου εργαζόταν για μεγάλη εταιρία του κλάδου της διαστημικής- στην Ελλάδα και τα τελευταία δυόμισι χρόνια εργάζεται πλέον στην Planetek Hellas.

«Μεταξύ των επιλεχθέντων για τη συγκεκριμένη αποστολή είναι μερικά από τα μεγαθήρια της ευρωπαϊκής βιομηχανίας διαστήματος όπως η OHB, η Leonardo, η Telespazio και η e-GEOS», εξηγεί ο Στέλιος Μπολλάνος, συνιδρυτής και διευθυντής της εταιρείας. «Η επένδυση για μια τέτοια αποστολή πολλές φορές αγγίζει το ένα δισ. ευρώ, πράγμα που δικαιολογεί το ενδιαφέρον των μεγάλων παικτών, αλλά και αναδεικνύει ακόμα περισσότερο το μέγεθος της ευκαιρίας για την Planetek Hellas», καταλήγει γεμάτος ενθουσιασμό.

Το who is who του Έλληνα που έγινε τα »μάτια» του διαστήματος
Η ιστορία του συνιδρυτή της Planetek Hellas ξεκινάει το 1991. Οι γονείς του αποφάσισαν να μεταναστεύσουν για βιοποριστικούς λόγους, από την Χιμάρα (μια κωμόπολη στην νότια Αλβανία όπου ζει μια συμπαγής ελληνική μειονότητα) στην χώρα μας. «Η οικογένεια μου δεν είχε πολλά να μας δώσει, το μόνο που είχε σίγουρα, ήταν οι δυνατότητες, να μεγαλώσουμε σε ένα περιβάλλον, όπου πρωτίστως να λάβουμε την καλύτερη παιδεία, σε σχολικό και πανεπιστημιακό επίπεδο» δηλώνει ο κ. Μπολλάνος. Μεγάλωσε και πήγε σχολείο στην Αθήνα.

«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην αρχή είναι οι ίδιες που αντιμετωπίζει ένας »ξένος» με την έννοια του τόπου, όπως θα μπορούσες να πεις για έναν Κύπριο, όχι όμως στην εθνική καταγωγή» λέει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο mykonosticker.com. Το 2004 τελείωσε τις σπουδές του στον κλάδο της διοίκησης επιχειρήσεων. Την ίδια χρονιά ταξιδεύει στην Ιταλία, με σκοπό την πρακτική του άσκηση μέσω ενός market plan για την Planetek Italia. Αυτό που τον ώθησε, να κάνει την πρακτική του άσκηση, σε μια εταιρεία που ειδικεύεται στην διαστημική τεχνολογία, ήταν το άγνωστο.

Ο Στέλιος Μπολλάνος, επιστρέφει στην Ελλάδα το 2006. Σε ηλικία, μόλις εικοσιπέντε ετών, δεν χάνει καθόλου χρόνο. Αποφασίζει να ξεκινήσει μια έρευνα αγοράς και προτείνει στην Planetek Italia, να συνιδρύσουν την Planetek Hellas το 2006. Έτσι έγινε η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον χώρο του διαστήματος. Μάλιστα, όλο το κεφάλαιο ήταν δικό τους αρχικά, ενώ εκείνος με τον χρόνο που ξόδευε, πήρα την συμμετοχή του στα ιδρυτικά μερίδια της εταιρείας αναφέρει. Από το 2006 μέχρι και σήμερα, ο κ. Μπολλάνος εκτός από συνιδρυτής είναι και διευθυντής της Planetek Hellas.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοντονής: Το σκάνδαλο Novartis σοβαρότερο από αυτό της Siemens

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μίνα Αρναούτη – Φρόσω Κυριάκου: Τα »έσπασαν» σε νυχτερινό μαγαζί (pic)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιο ζευγάρι χώρισε ζευγάρι εξαιτίας της Μενεγάκη: «Τους κατέστρεψα…» (video)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Δημήτρης Κατακουζηνός
Ο Δημήτρης Κατακουζηνός , ετών 35, στο mononews γράφει οικονομικά θέματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here