Παρέμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον ΔΟΛ: «Βρείτε λύση άμεσα»

0

Θέση για τις δραματικές εξελίξεις στον ΔΟΛ πήρε, με διαδικτυακή του ανάρτηση, ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς, στρέφοντας τα βέλη του τόσο εναντίον της διεύθυνσης του Ομίλου και των πιστωτών της όσο και εναντίον της κυβέρνησης.

Αναφορικά με τις ευθύνες της τελευταίας, ο κ. Μούιζνιεκς εγκαλεί την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, που έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση της ελευθερίας και του πλουραλισμού του Τύπου.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Μαθαίνω με μεγάλη ανησυχία πως η έκδοση των ιστορικών ελληνικών εφημερίδων, «Τα Νέα» και «Το Βήμα», αναστέλλεται λόγω αδυναμίας της ιδιοκτησίας, του ΔΟΛ, και των δανειστών του, να έρθουν σε συμφωνία.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα στον πλουραλισμό του Τύπου στην Ελλάδα και ελαχιστοποιεί την ποικιλία των διαθέσιμων πηγών προς τους πολίτες. Αναδεικνύει επίσης την άμεση ανάγκη να κατανοήσουν από κοινού η κυβέρνηση και οι ιδιωτικές εταιρείες ότι πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις επιπτώσεις που έχουν οι επιχειρήσεις του Τύπου στα ανθρώπινα δικαιώματα

Η ελευθερία του Τύπου και ο πλουραλισμός είναι βασικά στοιχεία της ομαλής λειτουργίας της Δημοκρατίας και ως τέτοια πρέπει να προστατεύονται από δημόσιες και ιδιωτικές δραστηριότητες που δύναται να τις απειλήσουν.

Παροτρύνω όλες τις πλευρές να βρουν μία λύση για να επιστρέψουν σε κατάσταση λειτουργίας οι εφημερίδες το συντομότερο, μία λύση που θα σέβεται τα πολιτικο-οικονομικά δικαιώματα των υπαλλήλων των εφημερίδων αυτών.

Παροτρύνω, επίσης, την κυβέρνηση της Ελλάδας να προστατέψει τον πλουραλισμό και την ελευθερία του Τύπου και να διαβεβαιώσει πως οι νόμοι και οι κανονισμοί είναι σε ισχύ και να ενισχύσει τις ενέργειες υπέρ της αποφυγής της συγκέντρωσης των μίντια, ένα επιβλαβές φαινόμενο που αυξάνεται παράλληλα με την οικονομική κρίση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δεν «κατεβάζουν τις πένες» τους οι εργαζόμενοι, όσο υπάρχει χαρτί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χριστίνα & Σοφία Ψυχάρη: Bohemian ζωή στο Λονδίνο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταύρος Ψυχάρης… Το τελευταίο άρθρο (ολόκληρο)– «Ποιοι στραγγαλίζουν τον Τύπο»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here