Μ. Ρήγας: Επενδύσεις 1,5 δισ. δολαρίων για τα κοιτάσματα πετρελαίου του Ισραήλ από την Energean Oil

0

Το δικό της σύστημα παραγωγής στην ανατολική Μεσόγειο σχεδιάζει να κατασκευάσει η ελληνική εταιρία Energean Oil & Gas. Το κόστος της επένδυσης μπορεί να φτάσει μέχρι τα  1,5 δισεκ. δολάρια και θα περικλείει την ανάπτυξη δύο υπεράκτιων ισραηλινών κοιτασμάτων αερίου, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.

Η μοναδική στην Ελλάδα εταιρία έρευνας και παραγωγής πετρελαίου επιδιώκει επίσης να βρει ένα οικονομικό εταίρο για το έργο ανάπτυξης των κοιτασμάτων Τανίν και Καρίς, που βρίσκονται σε μεγάλο βάθος, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τις ακτές του Ισραήλ, με δυναμικότητα που εκτιμάται στα 2,4 τρισεκ. κυβικά πόδια.

Η Energean απέκτησε το Καρίς και το Τανίν τον περασμένο Αύγουστο έναντι 148 εκατ. δολαρίων από τον όμιλο Delek και την Noble Energy, που εκμεταλλεύονται δύο πολύ μεγαλύτερα κοιτάσματα σε κοντινή απόσταση και τους ζητήθηκε από το Ισραήλ να πουλήσουν άλλα κοιτάσματα σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

Αντί να βασιστεί στην υποδομή αυτού του ομίλου, η Energean σχεδιάζει να μισθώσει το δικό της σκάφος FPSO (πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης) και να κατασκευάσει έναν ξεχωριστό αγωγό προς το Ισραήλ.

«Θα είμαστε ένα απολύτως ανεξάρτητο σύστημα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μαθιός Ρήγας στο Reuters, προσθέτοντας ότι εγχώριες και διεθνείς τράπεζες θα βοηθήσουν να χρηματοδοτηθούν τα 1,3-1,5 δισεκ. δολάρια που απαιτούνται.

Πριν ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση, που αναμένεται τον Δεκέμβριο, η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει πρώτα να εγκρίνει το αναπτυξιακό πλάνο και η Energean χρειάζεται να διασφαλίσει συμβόλαια για την πώληση 3 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο, δήλωσε ο Ρήγας.

Το Ισραήλ έχει αποφασίσει ότι το αερίο από το Τανίν και το Καρίς πρέπει να διατεθεί στην εγχώρια αγορά. Τα κοιτάσματα του Ισραήλ είναι τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία της Energean και η εταιρία προσπαθεί να ελαφρύνει το βάρος που έχει αναλάβει.

«Στους επόμενους τρεις με έξι μήνες το μέγιστο, θα παρουσιάσουμε έναν οικονομικό εταίρο… που θα εργαστεί μαζί μας για να μοιραστεί το ρίσκο και να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε το έργο», δήλωσε ο κ. Ρήγας. Ο ίδιος αναμένει η παραγωγή αερίου να ξεκινήσει το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Energean Oil: Στα 3.000 βαρέλια αυξήθηκε η παραγωγή στον Πρίνο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μ. Ρήγας: Θέλει να αναδείξει την Energean σε περιφερειακό “παίκτη” της Μεσογείου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Oι τιμές πετρελαίου, οι υδρογονάνθρακες και τα σχέδια ΕΛΠΕ – Energean Oil

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here