Μ. Παναγιωτάκης: Στο Υπερταμείο η ΔΕΗ το 2017, βγάζει «στο σφυρί» 2 χαρτοφυλάκια με πελάτες της

0

Την ένταξη της ΔΕΗ στο Υπερταμείο ενός του 2017 αλλά και τη σύσταση και πώληση δύο νέων εταιριών με πελάτες της προανήγγειλε ο Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας στην εκδήλωση κοπής πίτας της επιχείρησης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ επιθυμεί με τη σύσταση των δύο εταιρειών να προσπεράσει την διαδικασία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, η οποία έχει δεχθεί τα πυρά τόσο της δημόσιας επιχείρησης όσο και των ενδιαφερόμενων αγοραστών.

Ο κ. Παναγιωτάκης, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους και παρόντος και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, εξέφρασε την αισιοδοξία για την επιτυχή έκβαση του project Mελίτη ΙΙ ενώ ανακοίνωσε σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της διοικητικής πυραμίδας της ΔΕΗ, με την καθιέρωση μάλιστα και συστήματος αξιολόγησης.

Φυσικά, δεν παρέλειψε για μια ακόμα φορά να αφήσει αιχμές κατά της ΡΑΕ για την επιβάρυνση της ΔΕΗ από την επιβολή της προμήθειας για την κάλυψη των ελλειμμάτων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) καθώς και εναντίον των θεσμών για τον προσωρινό μηχανισμό ευελιξίας.

Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας στο ίδρυμα “Ευγενίδου”, όπου πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας ανακοίνωσε την πώληση μέρους του πελατολογίου της ΔΕΗ:

«Ως Εταιρεία, έχουμε χαράξει τη στρατηγική ξεπεράσματος των ΝΟΜΕ στην πράξη και δρομολογούμε ανάλογες δράσεις για το άνοιγμα της αγοράς με τον πλέον ομαλό, τηρουμένων των αναλογιών, τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό θα συστήσουμε και θα διαθέσουμε στην αγορά, σε πρώτη φάση δύο εταιρείες πελατών μας όλων των κατηγοριών»

Πάντως ξεκαθάρισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι η εταιρία εγκαταλείπει τις προσπάθειες για αλλαγές στο ΝΟΜΕ:

«Επιπλέον διεκδικούμε σταθερά την τροποποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές, έτσι ώστε η Υψηλή Τάση και οι ευάλωτοι καταναλωτές να μη συνυπολογίζονται στο μερίδιο της ΔΕΗ.»

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε ως «πρόκληση» την ένταξη της ΔΕΗ στο Υπερταμείο:

«Η ένταξη της ΔΕΗ στο λεγόμενο Υπερταμείο αποτελεί σημαντική διαρθρωτική αλλαγή, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να έχει θετική επίπτωση, με την έννοια ότι θα στηρίξει και θα ενισχύσει τα εταιρικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας της, χωρίς τις αγκυλώσεις και τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του δημοσίου.»

Ο κ. Παναγιωτάκης κάλεσε τους εργαζόμενους να αυξήσουν την αποδοτικότητα της ΔΕΗ, εξαγγέλλοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής ανασυγκρότησης:

«Ενόψει της ένταξής μας στο Υπερταμείο πρέπει να προετοιμαστούμε ανάλογα και, πρωτίστως, να επεξεργαστούμε έγκαιρα μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανασυγκρότησης της ΔΕΗ και ανάπτυξής της σε νέες αγορές, προϊόντα και υπηρεσίες. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις γι αυτό»

Αναφερόμενος στην πορεία του Project Μελίτη ΙΙ ο κ. Παναγιωτάκης υπεραμύνθηκε των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα:

«Καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της επιχείρησής μας και ειδικότερα την αξιοποίηση του επενδεδυμένου κεφαλαίου μας στη λιγνιτική παραγωγή είναι το Project Μελίτη που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η συνεργασία μας και η σύναψη σχετικής συμφωνίας με τη μεγάλη κινεζική εταιρεία CMEC υπήρξε κορυφαία επιχειρηματική ενέργεια, αποτέλεσμα πολύμηνης εντατικής προεργασίας. Αποφασιστικό ρόλο έπαιξε ο σχεδιασμός μας, ήδη από το Φθινόπωρο του 2015 για σύσταση ανεξάρτητης Εταιρείας στη Φλώρινα με τη ΔΕΗ, τους ιδιώτες των Ορυχείων και τον επενδυτή της Μελίτης ΙΙ. Αυτό το σχέδιο είναι απτή απόδειξη, τόσο της βούλησής μας για συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, όσο και του δικού μας μοντέλου των συμπράξεων, συστατικό στοιχείο των οποίων είναι οι επενδύσεις!»

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρθηκε και στις οικονομικές επιβαρύνσεις που επωμίστηκε η εταιρία:

«Σε ότι αφορά στην κάλυψη των ελλειμμάτων του ΕΛΑΠΕ από τους παραγωγούς, πράγμα το οποίο σημαίνει για τη ΔΕΗ επιβάρυνση πάνω από 500 εκατ. μέχρι τέλους του 2018, έχουμε διατυπώσει εύλογες αντιρρήσεις. Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με αντικειμενικότητα και ασφάλεια τη συμπεριφορά της αγοράς και τη διαμόρφωση της Οριακής τιμής χωρίς τις ΑΠΕ.  Αφετέρου η επιβάρυνση αυτή των προμηθευτών αντιστρατεύεται το άνοιγμα της αγοράς που επιχειρείται με τα ΝΟΜΕ…Θεωρούμε ότι το ζήτημα των ΑΠΕ και ειδικότερα των ελλειμάτων του ΕΛΑΠΕ χρειάζεται ριζική επανεξέταση και εξορθολογισμό, με ενθάρρυνση των σωστών επενδυτικών δραστηριοτήτων, κατά τα πρότυπα άλλων προηγμένων χωρών.»

Ταυτόχρονα, ζήτηση τη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αποζημίωσης ευελιξίας αλλά και διαθεσιμότητας ισχύος, χωρίς διάκριση των καυσίμων και των τεχνολογιών και με όρους αγοράς. Μάλιστα, σημείωσε ότι η πρόσφατη ενεργειακή κρίση “απέδειξε ξεκάθαρα το δίκαιο της θέσης μας αυτής”.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι από τον προσωρινό μηχανισμό η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε με 80 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, τέλος, και στον τρόπο της διοίκησης.

«Μετά από σοβαρή δουλειά διαθέτουμε σήμερα δύο σημαντικά συστήματα διοίκησης: το νέο σύστημα αξιολόγησης το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο καθιέρωσής του με απόφαση του Δ.Σ. εντός του Φεβρουαρίου, και τη θεσμοθέτηση των ειδικών στελεχών σε εντελώς νέα βάση. Με το Σύστημα αξιολόγησης στοχεύουμε στην αναβάθμιση της διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού και στην αλλαγή της κουλτούρας στην εταιρεία, σε αντιστοιχία με τις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες.»

Για τον θεσμό των ειδικών στελεχών πρόσθεσε:

«Ο νέος θεσμός των ειδικών στελεχών θα μας δώσει τη δυνατότητα ουσιαστικής αναδιοργάνωσης με αναβάθμιση της διοικητικής λειτουργίας μέσω της μείωσης των θέσεων διοικητικής ευθύνης και ενίσχυσης του ρόλου των διοικητικών στελεχών.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Elpedison: Ανακοίνωσε συμφωνίες με τα Public και την ασφαλιστική ΑΧΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Protergia – Μυτιληναίος: Στόχος το 10% της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2018

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: The wise man: Οι επικίνδυνες ισορροπίες στην αγορά ενέργειας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here