Ρήγας Energean
Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas

Η εταιρεία Energean Oil & Gas προχώρησε την Τετάρτη (15 Μαρτίου) στην υπογραφή σύμβασης παραχώρησης με το Κράτος του Μαυροβουνίου – κατόπιν σχετικής έγκρισης της Βουλής της χώρας – με σκοπό την έρευνα και την παραγωγή υδρογονανθράκων στην περιοχή των θαλασσίων οικοπέδων 4219-26 και 4218-30.

Η σύμβαση υπογράφηκε στην Ποντγκόριτσα από την υπουργό Οικονομίας του Μαυροβουνίου, κ. Dragica Sekulic και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Energean, κ. Μαθιό Ρήγα.

Η συνολική επένδυση για την επταετή ερευνητική περίοδο είναι της τάξης των 19 εκατ. δολαρίων και αφορά τη διενέργεια σεισμικής έρευνας τριών διαστάσεων, την εκπόνηση γεωφυσικών και γεωλογικών μελετών καθώς και μία ερευνητική γεώτρηση. Τα δύο οικόπεδα βρίσκονται σε βάθος 50 έως 100 μέτρων, κοντά στις ακτές του Μαυροβουνίου, στην περιοχή του Bar. H Energean σχεδιάζει την πραγματοποίηση γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στο πρώτο τετράμηνο του 2018.

Η Ανατολική Αδριατική παραμένει μια υποερευνημένη περιοχή, παρόλο ότι χαρακτηρίζεται από παρόμοια γεωλογία με εκείνη της ευρύτερης Αδριατικής Ζώνης, η οποία είναι γνωστή για τα συστήματα υδρογονανθράκων που έχουν ανακαλυφθεί στην Ιταλία, την Αλβανία και την Κροατία και τα οποία δίνουν σημαντική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, η οποία ανατέθηκε στην εταιρεία έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, ο Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε τα εξής:

«Είμαστε ικανοποιημένοι για την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης, η οποία σηματοδοτεί μία σημαντική ημέρα για την Energean, καθώς η εταιρεία εισέρχεται στην ιδιαίτερα υποσχόμενη περιοχή της Αδριατικής. Παρόλο που μια σειρά από μεγάλες διεθνείς εταιρείες εγκατέλειψαν την περιοχή στη διάρκεια της περιόδου της πτώσης των τιμών πετρελαίου, η Energean παρέμεινε δεσμευμένη στην προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη και, πλέον, είναι έτοιμη να επωφεληθεί ακριβώς από αυτήν την δέσμευση και την επικέντρωσή της στην περιοχή.

Η γεωλογία της περιοχής είναι ανάλογη προς εκείνη της Δυτικής Ελλάδας, στην οποία έχουμε ερευνητική δραστηριότητα από τον Οκτώβριο τη 2014 (Ιωάννινα), εφαρμόζουμε σχέδιο ανάπτυξης κοιτάσματος (Κατάκολο) και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε για την ανάληψη προς έρευνα μιας ακόμη χερσαίας περιοχής (Αιτωλοακαρνανία).

Επιπλέον, το άψογο ιστορικό της Energean ως προς τη δραστηριοποίησή της σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές και η επιτυχής λειτουργία του πετρελαϊκού πεδίου του Πρίνου στη Βορειοανατολική Ελλάδα, το οποίο παράγει πετρέλαιο από το 1981, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει επιτυχώς αυτό το σχέδιο προς όφελος της τοπικής οικονομίας και των πολιτών του Μαυροβουνίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ικτίνος: Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 24 Μαρτίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τιτάν: Η Εθνική πούλησε μετοχές της εταιρείας αξίας 185.769 ευρώ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ντανιέλ Νουί: Γιατί βγάζει “κίτρινη κάρτα” στην κυβέρνηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here