ΔΕΗ: Αναβλήθηκε η απόσχιση ΑΔΜΗΕ, εγκρίθηκε η συμφωνία με ΛΑΡΚΟ

0

Στις 17 Ιανουαρίου θα συζητήσει τελικά η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ το θέμα της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, ενώ δόθηκε το «πράσινο φως» για τη συμφωνία της επιχείρησης με τη ΛΑΡΚΟ. 

Η αναβολή στη συζήτηση του πρώτου θέματος που αφορούσε στη σύσταση της εταιρείας συμμετοχών, στην οποία θα περάσει το 51% του ΑΔΜΗΕ, έγινε μετά από αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ για τυπικούς λόγους, σύμφωνα με πληροφορίες. Συγκεκριμένα δεν ήταν εφικτό να παρευρεθεί στη γενική συνέλευση μέλος της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Εγκρίθηκε η σύμβαση με τη ΛΑΡΚΟ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ η σύμβαση για την προμήθεια ενέργειας της ΛΑΡΚΟ και τη διευθέτηση οφειλών προηγούμενων ετών.

Τη σχετική εισήγηση υπερψήφισε και ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, που ελέγχει το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, τασσόμενος όπως είπε με τη θέση του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο επίσης υπερψήφισε την πρόταση.

Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε δια του εκπροσώπου του ότι η εισήγηση δεν επαρκεί για να σταθμιστούν τα οφέλη και οι κίνδυνοι και έθεσε τα ερωτήματα ποια είναι η θέση του εποπτεύοντος υπουργείου για το θέμα, όπως και αν υπάρχει νομική γνωμοδότηση για μη έγερση θεμάτων ανταγωνισμού η/και παράνομης κρατικής ενίσχυσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, απαντώντας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Εμμ. Παναγιωτάκης, ανέφερε πως δεν κρίθηκε σκόπιμο να ζητηθεί ιδιαίτερη γνωμοδότηση, δεδομένου ότι η συμφωνία αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο εταιριών, η οποία είναι αμοιβαία επωφελής. Ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία έχει τη σύμφωνη γνώμη του εποπτεύοντος υπουργείου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε επίσης ότι το συνολικό χρέος της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ κυμαίνεται στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ, μέγεθος το οποίο ωστόσο θα μειωθεί σε εφαρμογή της συμφωνίας και της απόφασης της διαιτησίας για οφειλές της περιόδου 2010-2013, που αναμένεται μέσα στον μήνα. Υπενθύμισε ακόμη ότι η ΔΕΗ εκτός από προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας είναι και μέτοχος της ΛΑΡΚΟ με ποσοστό 11% και αν επέλεγε να διακόψει την ηλεκτροδότηση της εταιρίας λόγω χρεών, δεν θα υπήρχε πιθανότητα να εισπράξει τα οφειλόμενα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here