Άνοδο κατέγραψαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Δεκέμβριο

0

Άνοδο κατά 2,8 δισ. ευρώ κατέγραψαν τον Δεκέμβριο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα σε έναν παραδοσιακά καλό μήνα για το σύστημα ενώ σε αρνητικό έδαφος παρέμεινε η χρηματοδότηση. Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 121,38 δισ.ευρώ έναντι 124,8 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο αλλά η μείωση που εμφανίζεται, δεν αποτυπώνει την εξέλιξη των καταθέσεων αφού από τον μήνα αυτό, οι καταθέσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του ΤΕΚΕ δεν περιλαμβάνονται στις ιδιωτικές καταθέσεις.

Tο Δεκέμβριο του 2016, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,5%, από -1,3% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 29 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 62 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Δεκέμβριο του 2016, ήταν θετική κατά 143 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 283 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,1%, από 0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν μηδενικός, από 0,5% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 102 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 226 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -0,2% το Δεκέμβριο του 2016, από -4,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 245 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 57 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Tο Δεκέμβριο του 2016, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 15 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 13 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,9% από -2,1% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 157 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Δεκέμβριο του 2016, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 208 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,8%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Από το Δεκέμβριο του 2016, στα υπόλοιπα της χρηματοδότησης δεν περιλαμβάνονται τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (στεγαστικά δάνεια ύψους 3,6 δισεκ. ευρώ και επιχειρηματικά δάνεια ύψους 0,2 δισεκ. ευρώ) λόγω αναταξινόμησής του από το χρηματοπιστωτικό τομέα της οικονομίας στον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης.

Εξαιτίας της αναταξινόμησης αυτής, στα στοιχεία των καταθέσεων που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος στο δικτυακό τόπο της δεν περιλαμβάνονται, από το Δεκέμβριο του 2016, οι καταθέσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (2,9 δισεκ. καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης και 4,2 δισεκ. καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα).

Επιπλέον, από το Δεκέμβριο του 2016 οι καταθέσεις του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (2,1 δισεκ. ευρώ) δεν περιλαμβάνονται στις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά στις καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης, λόγω αναταξινόμησης και αυτού του φορέα στον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μαίρη Παυλάκου
H Μαίρη Παυλάκου έχει σπουδάσει Νομικά στην Αθήνα. Στο mononews γράφει θέματα τραπεζικά και strategy.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here