• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε ελεύθερη πτώση και το ρούβλι – Γιατί οι επενδυτές γυρίζουν και πάλι την πλάτη στη Ρωσία

    • Bloomberg


    Νέες απώλειες καταγράφει σήμερα, Πέμπτη, το ρούβλι, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία του, ενώ σημαντικές απώλειες γνωρίζουν και τα κρατικά ομόλογα, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τη χρήση χημικών όπλων κλονίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγική οικονομία του πλανήτη.

    Το ρούβλι έφτασε να υποχωρεί νωρίτερα έως και 1,8%, μετά από απώλειες άνω του 3% την Τετάρτη, καθώς οι ΗΠΑ απειλούν με νέες κυρώσεις.

    Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολογιακών τίτλων σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2016, ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Μόσχας καταγράφει απώλειες με μεγάλο χαμένο της συνεδρίασης τον εθνικό αερομεταφορέα της Ρωσίας, την Aeroflot.

    Να σημειωθεί ότι μετά την κατάρρευση του Απριλίου, τα ρωσικά assets επανήλθαν κάπως σε τροχιά σταθεροποίησης, υποστηριζόμενα από την ανάκαμψη της τιμής του αργού πετρελαίου, ενώ και το ρούβλι φάνηκε σχετικά ανθεκτικό σε σύγκριση με τα νομίσματα άλλων αναδυόμενων αγορών. Όμως, το γεγονός ότι το ρούβλι ενισχύθηκε στις αρχές του καλοκαιριού, το καθιστά, σύμφωνα με αναλυτές, πιο ευάλωτο σε νέες ρευστοποιήσεις αυτήν την περίοδο.

    Το ρούβλι υποχωρούσε κατά 0,9% έναντι του δολαρίου, στα 66,12 ρούβλια ανά δολάριο. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ενισχυόταν κατά 18 μονάδες βάσης, στο 8,26%, ενώ η μετοχή της Aeroflot κατέγραφε απώλειες 9,1%.



    ΣΧΟΛΙΑ