• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πούτιν προς Ρώσους ολιγάρχες: «Δώστε λεφτά να σώσουμε την οικονομία»

    • Bloomberg
    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν

    Βλάντιμιρ Πούτιν


    Νέες επενδύσεις 120 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος της θητείας του ζητά από τους Ρώσους ολιγάρχες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την απόφασή του να πάρει πίσω τα σχέδια αύξησης της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 15%-20% και εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Πούτιν να αυξήσει τις συνολικές επενδύσεις στο 25% του ΑΕΠ της χώρας. Δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό σημαίνει, όμως, επίσης ότι, αν εισακουστεί, θα μείνουν λιγότερα χρήματα για τους μετόχους επειδή στο μεγαλύτερο μέρος τους οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των εταιρειών χρηματοδοτούνται από τα κέρδη.

    Όμως, με τη ρωσική οικονομία να βρίσκεται σε άκρως δυσχερή θέση λόγω των δυτικών κυρώσεων που έχουν ανακόψει τις ροές ξένων κεφαλαίων προς τη χώρα, το Κρεμλίνο δεν έχει ουσιαστικά άλλες εναλλακτικές για να ξαναβάλει μπροστά την ανάπτυξη και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις Πούτιν για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στη χώρα.

    «Το να υποχρεώνεις τις εταιρείες να επενδύσουν σε συγκεκριμένα project και το να κατάσχεις ποσά είναι το ίδιο πράγμα», σχολιάζει, ωστόσο, η Natalia Orlova, επικεφαλής οικονομολόγος της Alfa-Bank στη Μόσχα. «Για τις εταιρείες, αυτό σημαίνει πως η κερδοφορία τους γίνεται λιγότερο προβλέψιμη», προσθέτει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θρίλερ με τη σύλληψη τραπεζίτη στο Λονδίνο



    ΣΧΟΛΙΑ