• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς το κορυφαίο νορβηγικό fund πέτυχε τις καλύτερες αποδόσεις αποφεύγοντας…τα ψάρια

    • Bloomberg


    Η αποεπένδυση από τις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας αποτέλεσε βασική στρατηγική του Nordea Norge Pluss, του fund που πέτυχε την καλύτερη απόδοση το 2017 στη Νορβηγία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Morningstar, η απόδοση του διαμορφώθηκε στο 25%. Το 2016 αποτέλεσε χρονιά-έκπληξη για τις ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ ο σχετικός δείκτης στο Όσλο παρουσίασε εντυπωσιακή άνοδο κατά 56%, με αποτέλεσμα το 2017 να σημειώσει πτώση 4,8%. Ο κλάδος αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στην προσπάθεια αύξησης της παραγωγής λόγω των ασθενειών που πλήττουν τα ψάρια, όπως η αναιμία του Σολωμού, την ώρα που η ζήτηση αυξάνεται. “Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη του κλάδου είναι υπερβολικά υψηλές” επισημαίνει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου Jon Hille-Walle στο Bloomberg. “Eίμασταν επιφυλακτικοί για τις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας και δώσαμε σύσταση underweight.”

    “Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπτυχθούν οι ιχθυοκαλλιέργειες” συνεχίζει ο Jon Hille-Walle. “Υπάρχει σχεδόν πάντα o φόβος τα πράγματα να μην εξελιχθούν ομαλά και τα ψάρια δεν μπορούν ξαφνικά να μεγαλώσουν γρηγορότερα. Παράλληλα, και στην πλευρά του κόστους, τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. “

    Παρά το γεγονός ότι το fund έδωσε σύσταση underweight για τους πετρελαιοπαραγωγούς το 2017, αντίθετα αναβάθμισε τις συστάσεις του για τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών πετρελαίου. Διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της τις μετοχές των Subsea 7 SA, Borr Drilling Ltd. και Odfjell Drilling Ltd. αλλά από την άλλη έχει αποφύγει να τοποθετηθεί στην μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Νορβηγίας, την Statoil ASA.

    “Επιλέγουμε εταιρίες που έχουν ισχυρό προϋπολογισμό, παραγγελίες και κέρδη σε όλη τη διάρκεια του κύκλου” υπογραμμίζει.  “Οι εταιρίες που έχουμε στο χαρτοφυλάκιο μας είναι ειδικές εταιρίες με μοναδικά περιουσιακά στοιχεία ή με αμυντικές ιδιότητες”.

    Στάθμιση αξίας

    Η ομάδα διαχείρισης μετοχών της Bergen, που διαχειρίζεται περίπου 18 δισ. κορώνες (2,2 δισ. δολάρια), αποτιμά τις μετοχές με βάση τις προοπτικές κερδών, τη δημιουργία αξίας αλλά και το βάρος που θα έχουν στη συνολική αποτίμηση του χαρτοφυλακίου της. Οι μεγαλύτερες από τις 60 περίπου τοποθετήσεις της εντοπίζονται στον πάροχο υπηρεσιών υποδομής πληροφορικής Atea ASA και στην εταιρία παραγωγής λιπασμάτων Yara International ASA.

    “Είμαστε μία ισχυρή ομάδα και μπορούμε να καλύπτουμε μεγάλο φάσμα εταιριών” αναφέρει ο Jon Hille-Walle.

    Η εξαμελής ομάδα ασχολείται με την κάλυψη πέντε κλάδων. Ο Hille-Walle καλύπτει τον τομέα των πετρελαίων και τη ναυτιλία. Εκτιμά ότι η δίκαιη τιμή για το αργό πετρέλαιο είναι στα 55 δολ. με 65 δολ. το βαρέλι.

    “Το βραχυπρόθεσμο της καμπύλης επηρεάζεται πολύ από τη γεωπολιτική”, ανέφερε. “Υπάρχει πληθώρα γεωπολιτικών κινδύνων. Το φυσιολογικό είναι ότι θα υποχωρήσει σταδιακά. Θα υπάρξει πολύ σημαντική αύξηση της παραγωγής από τις ΗΠΑ προς το παρόν.”

     



    ΣΧΟΛΙΑ