• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς η Amazon βοήθησε ένα πρώην στέλεχος της Google να βγάλει πάνω από 1 δισ.

    • Bloomberg


    Όταν ο Steven Yang άφησε τη ζηλευτή δουλειά του στην Google, ρώτησε τη μητέρα του αν θεωρούσε ότι θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει την επιχειρηματική ιδέα που είχε με κεφάλαια τύπου venture capital (επιχειρηματικών συμμετοχών). Για να πάρει την απάντηση ότι αν θεωρούσε ότι η online επιχείρηση ηλεκτρονικών που σχεδίαζε ήταν ριψοκίνδυνο εγχείρημα, τότε καλό θα ήταν να τη χρηματοδοτήσει με αυτόν τον τρόπο. Αν, όμως, θεωρούσε ότι η δημιουργία της επιχείρησης αυτής ήταν το πεπρωμένο του, τότε θα ήταν καλύτερα να πάρει χρήματα από την ίδια.

    Έτσι, ο Yang πήρε τις αποταμιεύσεις του και τις αποταμιεύσεις της μαμάς του και με λιγότερα από 1 εκατ. δολάρια στην τσέπη μετακόμισε από την Καλιφόρνια στην Σενζέν της Κίνας, έναν σημαντικό πόλο έλξης για τις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου στην ευρύτερη περιοχή. Επτά χρόνια αργότερα, η Anker Innovations Technology Co. πουλά από φορτιστές για smartphone μέχρι φορητά power banks στο Amazon.com. Και ετοιμάζεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο μετά τις συμφωνίες που έκλεισε με τις αλυσίδες Walmart και Best Buy στις ΗΠΑ, που θα της δώσουν πρόσβαση σε περίπου 4.900 καταστήματα.

    Σήμερα, η αξία της Anker υπολογίζεται γύρω στα 1,1 δισ. δολάρια και ο 36χρονος Yang με τη σύζυγό του ελέγχουν συνολικά περίπου το 54% της εταιρείας.

    Η Anker πουλά σχεδόν τα πάντα, από φορτιστές μέχρι καλώδια, ακουστικά και ό,τι άλλο μπορεί να έχει σχέση με ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο, αλλά και οικιακές συσκευές, όπως ηλεκτρικές σκούπες.

    Μάλιστα, ο Yang θεωρεί ότι ίσως να έχει έρθει η ώρα να βάλει την εταιρεία στο Χρηματιστήριο. Στην Κίνα, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ ή στις ΗΠΑ.

    Τα έσοδα της εταιρείας παρουσίασαν άνοδο 56% το 2017, στα 3,9 δισ. γιουάν, ενώ τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 9,9%. Επίσης, η εταιρεία έχει πλέον γραφεία στο Σιάτλ, το Ντουμπάι, το Τόκιο και, φυσικά, στην Κίνα.

    Σχεδόν το 50% των εσόδων της προέρχεται από τις ΗΠΑ, αλλά οι πωλήσεις στην Κίνα διπλασιάστηκαν πέρυσι.

    Επιπλέον, η εταιρεία έχει αρχίσει να ανοίγεται και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

    Η συνταγή της επιτυχίας

    Πώς τα κατάφερε και επεκτάθηκε τόσο; Αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που έβλεπε να ανοίγονται μπροστά του από τα «κενά» που υπήρχαν στον τεχνολογικό κλάδο. Σε ό,τι αφορά τα smartphone, για παράδειγμα, στόχευσε στο κενό που υπήρχε ανάμεσα στους ακριβούς φορτιστές της Apple και τις φθηνές, αλλά κακές, απομιμήσεις. Στόχος της εταιρείας είναι να παράγει αξεσουάρ που να μην είναι πανάκριβα, αλλά να είναι καλής ποιότητας. Και η Amazon αποδείχθηκε θησαυρός.

    Παρ’ όλα αυτά, όπως υποστηρίζουν αναλυτές της αγοράς, με την Amazon να πουλά όλο και περισσότερα προϊόντα με τη δική της φίρμα μέσω της πλατφόρμας της, οι μικρότερες εταιρείες πρέπει για να επιβιώσουν να ακολουθήσουν μια πολύ επιθετική πολιτική προσφοράς καλών προϊόντων και υπηρεσιών σε ελκυστικές τιμές.

    Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Anker είναι ότι είναι «ενσωματωμένη» στην εφοδιαστική αλυσίδα της Σενζέν, όπου έχουν επίσης παρουσία και ονόματα-κολοσσοί του τεχνολογικού κλάδου όπως η Tencent Holdings και η Huawei Technologies. Επιπλέον, κάποια από τα πρωτότυπα που σχεδιάζει η εταιρεία χρηματοδοτούνται ακόμη, στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, με διαδικασίες τύπου crowdfunding.

    Πηγή έμπνευσης για τον ίδιο υπήρξε η μητέρα του, ο άνθρωπος που τον έμαθε να κοιτάζει πάντα μπροστά. Και η ίδια, άλλωστε, εγκατέλειψε κάποτε τη δουλειά της στο Δημόσιο, για να ιδρύσει τη δική της φαρμακευτική επιχείρηση.

    «Μου είπε: Αν πιστεύεις ότι η επιχείρηση που θα φτιάξεις θα ξεχωρίσει, τότε πάρε τα δικά μου χρήματα», λέει ο Yang.

    Μόνο που από εδώ και μπρος, για να μπορέσει η επιχείρησή του να συνεχίσει να αναπτύσσεται, ο Yang θα πρέπει να βρει τρόπο να συνεχίσει να κάνει τη διαφορά σε μια άγρια ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ένα τεχνολογικό success story ή πώς να γίνετε δισεκατομμυριούχοι μέσα σε ένα λεπτό!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tim Draper: Ο δισεκατομμυριούχος των bitcoin που θέλει να «σπάσει» στα τρία την Καλιφόρνια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Από καθηγητής Μαθηματικών… δισεκατομμυριούχος!



    ΣΧΟΛΙΑ