• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς η Coca-Cola ψαλιδίζει τις ελπίδες του πετρελαϊκού κλάδου

    • Bloomberg
    cola


    «Τρικλοποδιά» στις φιλοδοξίες του πετρελαϊκού κλάδου, να αυξήσει την προσφορά πρώτων υλών για την παραγωγή πλαστικών, βάζουν οι εταιρείες που κατασκευάζουν συσκευασίες από φυτικές πρώτες ύλες αντί για ορυκτά καύσιμα.

    Η χρήση βιοπλαστικών φτιαγμένων από ζαχαροκάλαμο, ξύλο και καλαμπόκι θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοπλαστικών στο Βερολίνο, μέλη της οποίας είναι, μεταξύ άλλων, οι εταιρείες Cargill και Mitsubishi Chemical Holdings. Η γερμανική βιομηχανία χημικών BASF και η φινλανδική χαρτοβιομηχανία Stora Enso Oyj μπήκαν στο παιχνίδι για να καλύψουν τη ζήτηση από εταιρείες όπως η Coca-Cola Co., αλλά και η Lego.

    «Τα βιοχημικά και τα βιοπλαστικά θα μπορούσαν να κλέψουν ένα ποσοστό από τη ζήτηση για πετρέλαιο, όπως ακριβώς η ανακύκλωση μπορεί να μειώσει τη συνολική ζήτηση για καινούργια πλαστικά», υποστηρίζει ο Pieterjan Van Uytvanck, σύμβουλος στη Wood Mackenzie, μια εταιρεία αναλύσεων που επικεντρώνεται στον πετρελαϊκό κλάδο. Όπως λέει, θα καταλάβει μεγαλύτερο μερίδιο της προσφοράς.

    Οι λάτρεις του κινηματογράφου έμαθαν, ως γνωστόν, από την ταινία «Ο Πρωτάρης» του 1967 ότι το μέλλον των πλαστικών είναι λαμπρό. Οι εταιρείες πετρελαίου παράγουν αιθυλένιο και άλλα βασικά συνθετικά στοιχεία για την παραγωγή πλαστικού. Μάλιστα, είχαν επενδύσει τις όποιες ελπίδες τους για ανάπτυξη στον συγκεκριμένο κλάδο, καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απειλούν να περιορίσουν σημαντικά τη ζήτηση για βενζίνη.

    Η παντοκρατορία του πλαστικού στον τομέα της συσκευασίας έχει κάνει τον κόσμο να πλημμυρίσει άχρηστα μπουκάλια, σακούλες και περιτυλίγματα. Το γεγονός αυτό έχει αρχίσει να ανησυχεί τόσο τους περιβαλλοντολόγους όσο και τις εταιρείες που χρησιμοποιούν το περισσότερο. Σύμφωνα με το ίδρυμα Ellen MacArthur Foundation, μέχρι το 2050, στους ωκεανούς θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ψάρια και αυτά τα υλικά περνούν στην τροφική αλυσίδα.Τα βιοπλαστικά αντιστοιχούν σήμερα περίπου στο 1% της αγοράς πλαστικών, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οργάνωση του κλάδου.

    «Οι τρόποι συμπεριφοράς αλλάζουν», λέει ο David Eyton, επικεφαλής τεχνολογίας στην BP Plc. «Το ερώτημα που τίθεται για τη βιομηχανία των πετροχημικών και δεν έχει απαντηθεί ακόμη είναι “πώς θα αντιμετωπίσει ο κόσμος κάποιες από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πετροχημικών; Τα πλαστικά, ιδίως, τα οποία αποτελούν ένα πρόβλημα που γίνεται όλο και πιο οξύ”», συμπληρώνει.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει ότι η ανάπτυξη της αγοράς των πλαστικών θα δώσει, λογικά, ώθηση στη ζήτηση για πετρέλαιο. Για να παραχθεί ο ένας τόνος αιθυλένιο που χρειάζεται για να παραχθούν 160.000 πλαστικές σακούλες χρειάζονται γύρω στα 8,5 βαρέλια νάφθας από τη διύλιση πετρελαίου, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg Intelligence.

    Ταυτόχρονα, οι εναλλακτικές λύσεις έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος. Όμως, η νέα τεχνολογία θα πρέπει να ανταγωνιστεί τεράστια διυλιστήρια που μετατρέπουν κάθε μέρα εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου σε πλαστικά.

    «Οι εναλλακτικές πρώτες ύλες πρέπει να είναι ανταγωνιστικές», ανέφερε σε συνέντευξή του ο οικονομικός διευθυντής της Stora Enso, Seppo Parvi.

    Επιπλέον, εταιρείες λιανικής και καταναλωτές πρέπει να αρχίσουν να ζητούν περισσότερα βιοπλαστικά, υποστηρίζει η Coke.

    «Δεν θα υπάρξει ποτέ αποτέλεσμα, αν υπάρχει μόνο ένας μεγάλος καταναλωτής όπως η Coca-Cola να προσπαθεί να στηρίξει τους προμηθευτές», λέει ο Ben Jordan, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής στην Coca-Cola. «Πρέπει να αυξηθεί η ζήτηση από τη βιομηχανία», προσθέτει.



    ΣΧΟΛΙΑ