• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τα τρία μεγάλα «θηρία» του πετρελαίου: Ποιοι υπαγορεύουν σήμερα τις τιμές και γιατί

    • Bloomberg


    Οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία παράγουν πλέον περισσότερο πετρέλαιο από όσο παράγουν όλες οι χώρες του ΟΠΕΚ. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) έχει χάσει τον έλεγχο της πετρελαϊκής αγοράς στην οποία βασίλευε κάποτε. Την πορεία των τιμών του πετρελαίου, από το 2019 και μετά, θα καθορίζουν πλέον οι ενέργειες τριών ανδρών: των προέδρων Donald Trump και Vladimir Putin και του πρίγκιπα Mohammed Bin Salman. Ωστόσο, ο καθένας από αυτούς βλέπει διαφορετικά τα πράγματα στην αγορά.

    Την ώρα που οι χώρες του ΟΠΕΚ αγωνίζονται να βρουν κοινή γραμμή, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία κυριαρχούν στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου. Μαζί παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από τα 15 μέλη του ΟΠΕΚ. Και οι τρεις αντλούν πετρέλαιο με ρυθμούς ρεκόρ και ο καθένας τους μπορεί να αυξήσει εκ νέου την παραγωγή το επόμενο έτος, αν και δεν είναι βέβαιο αν θα επιλέξουν όλοι την ίδια πολιτική.

    Τα μεγάλα “θηρία”

    Το κατά πόσο η παραγωγή πετρελαίου από τις τρεις χώρες θα συνεχίσει να ξεπερνά την παραγωγή του ΟΠΕΚ, θα εξαρτηθεί από τις δηλώσεις και τις ενέργειες των Trump, Putin και Bin Salman.

    Ήταν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία που οδήγησαν τον Ιούνιο τις χώρες του ΟΠΕΚ να χαλαρώσουν του περιορισμούς παραγωγής πετρελαίου που είχαν τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2017. Και οι δύο χώρες αύξησαν την παραγωγή τους σε επίπεδα ρεκόρ ή κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

    Αυτές οι αυξήσεις, σε συνδυασμό με τις προς τα κάτω αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την αύξηση της ζήτησης και την απόφαση του Προέδρου Trump να χορηγήσει απαλλαγές από τις κυρώσεις στους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, έχουν μετατοπίσει το συναίσθημα της αγοράς από τους φόβους έλλειψης εφοδιασμού, σε ανησυχίες για δημιουργία πλεονάσματος μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Τα αποθέματα πετρελαίου στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ, τα οποία είχαν υποχωρήσει από τις αρχές του 2017, αυξάνονται και πάλι και είναι πιθανό να υπερβούν το μέσο επίπεδο της πενταετίας, όταν τα δεδομένα του Οκτωβρίου οριστικοποιηθούν, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

    Οι εκτιμήσεις για τον χειμώνα

    Καθώς οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πτωτικά, η Σαουδική Αραβία έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει τις εξαγωγές κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον επόμενο μήνα και προειδοποίησε τις άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες ότι θα πρέπει να περικόψουν την παραγωγή κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τα επίπεδα παραγωγής του Οκτωβρίου. Ο Putin αντιμετώπισε “χλιαρά” την πρόταση αυτή, ενώ ο Trump αντέδρασε μέσω twitter.

    Ο Bin Salman χρειάζεται έσοδα από το πετρέλαιο για να χρηματοδοτήσει τα φιλόδοξα σχέδια του για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγή της υπερσυντηρητικής εικόνας της Σαουδικής Αραβίας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις αναταραχές από αυτούς που θα δυσαρεστηθούν από την πολιτική του. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η χώρα του Salman επιθυμεί να διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου στα 73,3 δολ. το βαρέλι το επόμενο έτος προκειμένου να εξισορροπήσει τον δημοσιονομικό προϋπολογισμό του. Η τιμή του πετρελαίου brent διαμορφώνεται περίπου 5 δολάρια χαμηλότερα από το επίπεδο αυτό. Η παρατεταμένη μείωση της παραγωγής για τρίτη χρονιά είναι ο μόνος τρόπος για να διαμορφωθεί η τιμή στα επίπεδα που επιθυμεί ο Salman.

    Ωστόσο, θα βρεθεί αντιμέτωπος τόσο με τον Putin όσο και με τον Trump. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν δείχνει μεγάλο ενθουσιασμό στο ενδεχόμενο εκ νέου μείωσης της παραγωγής της χώρας του. Ο προϋπολογισμός της Μόσχας εξαρτάται πολύ λιγότερο από τις τιμές του πετρελαίου σε σχέση με την περίοδοκατά την οποία η Ρωσία συμφώνησε να συμμετάσχει στις προσπάθειες του ΟΠΕΚ για την επανεξισορρόπηση της πετρελαϊκής αγοράς το 2016 και οι πετρελαϊκές εταιρείες της χώρας θέλουν να έχουν έσοδα από τους τομείς στους οποίους έχουν επενδύσει.

    Από την άλλη πλευρά, ο Putin μπορεί να αποφασίσει ότι η διατήρηση της βελτιωμένης σχέσης που έχει με πλέον με το Salman αξίζει μία μικρή θυσία. Ωστόσο, δεν μπορούμε ακόμη να εξάγουμε με βεβαιότητα το συμπέρασμα ότι η Ρωσία θα συμφωνήσει στη μείωση της παραγωγής κατά την επόμενη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στη Βιέννη τον επόμενο μήνα. Ο Putin υποστηρίζει ότι η τιμή του πετρελαίου στα 70 δολάρια το βαρέλι είναι ικανοποιητική για τον ίδιο.

    Η αντιπολίτευση από το Trump θα είναι – φυσικά – πολύ πιο δυναμική και έρχεται σε μια εποχή που ο Salman προσπαθεί να διαφυλάξει την πολιτική σχέση μαζί του, ενώ αμερικανοί γερουσιαστές θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερες κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία ως απάντηση στον πόλεμο στην Υεμένη και τη δολοφονία του δημοσιογράφου αντιφρονούντα Τζαμάλ Κασόγκι.

    Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ αναμένεται να φθάσει τα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έξι μήνες νωρίτερα από ότι υπολογίζονταν πριν από ένα μήνα.

    Μια μεγαλύτερη απειλή των ΗΠΑ στα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας, εκτός από τα tweets του Trump, θα προέλθει από το πετρέλαιο του Τέξας. Οι Αμερικανοί παραγωγοί πρόσθεσαν όγκο παραγωγής ισοδύναμο με το σύνολο της παραγωγής της Νιγηρίας του ΟΠΕΚ τους τελευταίους 12 μήνες. Η παραγωγή τους θα μπορούσε να φτάσει τα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας. Αυτό σημαίνει έξι μήνες νωρίτερα από ό, τι προέβλεπε μόλις πριν από ένα μήνα και 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως περισσότερο από όσα προέβλεπε τον Ιανουάριο.

    Η Σαουδική Αραβία θα πρέπει, λοιπόν, να λάβει υπόψη της την οργή του Trump, την αδιαφορία του Putin και την ανερχόμενη βιομηχανία σχιστολιθικών πετρωμάτων των ΗΠΑ, εάν ελπίζει να εξισορροπήσει την αγορά πετρελαίου το 2019.

    OPEC

     



    ΣΧΟΛΙΑ