• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε βαθιά νομισματική κρίση η Τουρκία – Η «πατριωτική» προσπάθεια του Χρηματιστηρίου να στηρίξει τη λίρα

    • Bloomberg
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Σε όλο και βαθύτερη νομισματική κρίση βυθίζεται η Τουρκία, με την τουρκική λίρα να καταγράφει, σήμερα, τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει καταγράψει τα τελευταία σχεδόν δέκα χρόνια, καθώς η εμπιστοσύνη των χρηματιστών στην προθυμία της κεντρικής τράπεζας να ανακόψει τη διολίσθηση του νομίσματος εξανεμίζεται.

    Η τουρκική λίρα έφτασε να χάνει έως και 5,2%, πλησιάζοντας το ιστορικό χαμηλό των 5 λιρών ανά δολάριο, και πολλοί αναλυτές κρούουν πλέον ανοικτά κώδωνα κινδύνου, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία οδεύει για τα καλά προς μια μεγάλη νομισματική κρίση. Αν μάλιστα, σημειώνουν, αρχίσουν να εγκαταλείπουν την τουρκική λίρα και οι ίδιοι οι Τούρκοι, τότε η εμπιστοσύνη στο νόμισμα θα χαθεί εντελώς.

    Η τουρκική λίρα υποχωρεί καθημερινά αυτόν τον μήνα, με εξαίρεση τρεις μόνο μέρες. Αυτό σημαίνει ότι ο Μάιος θα είναι ο χειρότερος μήνας για το νόμισμα εδώ και μία δεκαετία, καθώς ο συνδυασμός της ενίσχυσης του δολαρίου, της διεύρυνσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και μιας κεντρικής τράπεζας που δεν φαίνεται διατεθειμένη να παρέμβει, θορυβεί τους επενδυτές.

    Η τελευταία αναταραχή πυροδοτήθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αντιτάσσεται σε κάθε προοπτική αύξησης των επιτοκίων, όταν είπε αυτόν το μήνα ότι σκοπεύει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη νομισματική πολιτική αν κερδίσει τις εκλογές στις 24 Ιουνίου.

    Αυτόν το μήνα, η τουρκική λίρα έχει χάσει 17% της αξίας της έναντι του δολαρίου, ακολουθούμενη σε απόσταση αναπνοής από το πέσο της Αργεντινής. Στην περίπτωση της Αργεντινής, όμως, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 40% για να στηρίξει το νόμισμα της χώρας.

    Ολέθριες οι συνέπειες για τις τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσεις

    Η υποχώρηση της λίρας αυξάνει δραματικά το δανειακό φορτίο για τις τουρκικές επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται πλέον να πληρώσουν γύρω στα 600 εκατ. λίρες (124 εκατ. δολάρια) επιπλέον, σε σχέση με τις αρχές Απριλίου, για τα ομολογιακά δάνεια που έχουν σε ξένο νόμισμα και λήγουν μέσα στους επόμενους μήνες. Στις πρώτες θέσεις, μάλιστα, της λίστας με τις επιχειρήσεις που έχουν χρέη σε συνάλλαγμα βρίσκονται οι τράπεζες Turkiye Garanti Bankasi, Turkiye Is Bankasi και Turkiye Vakiflar Bankasi.

    «Πατριωτική» παρέμβαση από το Χρηματιστήριο

    Ενδεικτικό των… αναταράξεων που προκαλεί η υποχώρηση του νομίσματος είναι ότι το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης άλλαξε σε λίρες τα διαθέσιμα που είχε σε συνάλλαγμα, προκειμένου να δώσει στήριξη στο νόμισμα.

    Η λίρα έφτασε να υποχωρεί έως και 5,5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων να διαμορφώνεται στο χαμηλό ρεκόρ για τη λίρα των 4,9253 λιρών ανά δολάριο.

    Κερδοσκοπική επίθεση

    Δεν υπάρχουν οικονομικά στοιχεία που να δικαιολογούν την τρέχουσα υποτίμηση του νομίσματος, ανέφερε, σε δήλωσή του, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, κάνοντας λόγο για «κερδοσκοπικές κινήσεις» πριν από τις εκλογές του ερχόμενου μήνα, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, έχουν στόχο να δείξουν μια αρνητική εικόνα για την τουρκική οικονομία.

    «Ως ένδειξη της εμπιστοσύνης που έχουμε στην τουρκική λίρα, μετατρέψαμε σε λίρες ό,τι περιουσιακό στοιχείο είχε το χρηματιστήριό μας σε συνάλλαγμα, με εξαίρεση τα απαραίτητα για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων αναγκών», ανέφερε η ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου.

    Υπό το φως όλων αυτών, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η μεγάλη «βουτιά» της λίρας καθιστά πλέον απαραίτητη την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας πριν από την προγραμματισμένη για τις 7 Ιουνίου συνεδρίασή της, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το νόμισμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η τουρκική λίρα καταρρέει και οι χρηματιστές επικαλούνται τον… Αλλάχ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ατελείωτο πάρτι της ελληνικής UNICEF: Τι διαβάζει ο εισαγγελικός λειτουργός για τον σύγχρονο… Γκρούεζα – Τα bonus για το ταξίδι στο Τσαντ



    ΣΧΟΛΙΑ