• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μπορεί το Bitcoin να θεωρηθεί υπόδειγμα σταθερότητας; Κι όμως…

    • Bloomberg
    bitcoin


    Αυτό που υποτίθεται ότι είναι το πιο ασταθές επενδυτικό προϊόν στο σύμπαν αποδεικνύεται ότι είναι υπόδειγμα σταθερότητας αν συγκρίνει κανείς την πορεία του με τις άγριες διακυμάνσεις και το μακελειό που σημειώθηκε στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που πέρασε. Η αξία του Bitcoin ξαναπήρε την ανιούσα από το χαμηλό τετραμήνου των 5.922 δολαρίων που άγγιξε την Τρίτη, σημειώνοντας άνοδο 53%, στα 9.069 δολάρια. Αντιστοίχως, οι χρηματιστηριακοί δείκτες S&P 500 και Dow Jones Industrial Average υποχώρησαν αμφότεροι πάνω από 5% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, χάνοντας όλα τα κέρδη που είχαν καταγράψει από την αρχή του έτους.

    Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών και τα νομίσματα υποχώρησαν και αυτά, ενώ τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου με τις μικρότερες ωριμάνσεις ενισχύθηκαν, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις επισφαλείς επενδύσεις σε αναζήτηση ασφαλέστερων καταφυγίων.

    Οι υποστηρικτές του Bitcoin δεν χάνουν ευκαιρία να τονίσουν το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει το κρυπτονόμισμα ως επενδυτικό προϊόν που δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με την ευρύτερη αγορά (δεν έχει σχέση με κάποια χώρα, εταιρεία ή κεντρική τράπεζα), κάτι που μπορεί να λειτουργήσει ως καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής στις αγορές. Και παρά τις διακυμάνσεις του ίδιου Bitcoin και τους πηχυαίους τίτλους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την εβδομάδα που πέρασε οι αμερικανικές μετοχές νίκησαν κατά κράτος το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου στον συγκεκριμένο τομέα.

    Από την ώρα που υποχώρησε κάτω από τα 6.000 δολάρια, το Bitcoin σημειώνει σταθερή άνοδο, ενώ το sell-off που έπληξε τον δείκτη S&P 500 πυροδότησε το μεγαλύτερο άλμα που έχει σημειώσει ποτέ ο δείκτης μεταβλητότητας του χρηματιστηρίου παραγώγων CBOE.

    Το γεγονός ότι το Bitcoin έχασε 70% της αξίας του σε σχέση με το υψηλό-ρεκόρ του, όταν είχε πλησιάσει τα 20.000 δολάρια, έκανε πολλούς να μιλήσουν για «φούσκα» που τελικά έσκασε. Κρίνοντας, όμως, από την πορεία των τιμών, τουλάχιστον την εβδομάδα που πέρασε, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ίσως βιάστηκαν να προδικάσουν το μέλλον του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σήμα κινδύνου από την ΕΚΤ για το Bitcoin: Αποτελεί απειλή για τη ρευστότητα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι επενδύουν στο Bitcoin; Η «ακτινογραφία» της crypto-κοινότητας



    ΣΧΟΛΙΑ