• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    H 60η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο (της JP Morgan) προειδοποιεί

    Mary Callahan Erdoes


    Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing, QE) που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) – σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων- έχει δημιουργήσει εταιρείες-«ζόμπι», προειδοποιεί η διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Asset Management (Unit της JPMorgan), Mary Callahan Erdoes . Η Erdoes η οποία το 2016 είχε ανακηρυχθεί από το Forbes Magazine ως η 60η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο εξήγησε ότι «Επιβραβεύεις το ίδιο έναν μαθητή του άριστα με ένα μαθητή που δεν κάνει τίποτα κι απλά εμφανίζεται στο μάθημα. Ορισμένοι δεν έχουν καν διαπιστώνει ότι υπάρχουν οι εταιρείες-ζόμπι. Αυτό θα φανεί όταν ολοκληρωθεί το QE». Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα από εκδήλωση (Delivering Alpha Conference) στη Νέα Υόρκη, έκανε λόγο για ένα «πολύ επικίνδυνο μέρος» σε ό,τι αφορά στο επενδυτικό κοινό, εννοώντας τις μετοχές ή τα ομόλογα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

    Να σημειωθεί ότι ως εταιρεία-«ζόμπι» ορίζεται μία επιχείρηση που δεν είναι σε θέση να καταβάλει τόκους στην πληρωμή χρέους με βάση τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων.

    Ουκ ολίγοι έχουν υποστηρίξει ότι, αν και κρίνονται χαμηλού κινδύνου με βάση τους οίκους αξιολόγησης, ορισμένα από τα εταιρικά ομόλογα που αγοράζει η Τράπεζα έχουν ευνοηθεί από τη χαλαρή νομισματική πολιτική και τη στρέβλωση που επήλθε, ενώ θα έπρεπε οι αποδόσεις να είναι πολύ υψηλότερες.

    Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ προχώρησε σε αγορές κρατικών ομολόγων συνολικής αξίας 6,3 δισεκ. ευρώ το χρονικό διάστημα 16-20 Ιουλίου 2018, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing, QE), έναντι 9 δισεκ. το ακριβώς προηγούμενο επταήμερο.

    Το χαρτοφυλάκιο ανέρχεται πλέον σε 2,023 τρισεκ. ευρώ.

    Όπως γνωστοποίησε κατά την τελευταία συνεδρίασή της η ΕΚΤ, οι αγορές τίτλων θα συνεχιστούν με ρυθμό 30 δισ. ευρώ μηνιαίως έως τον προσεχή Σεπτέμβριο 2018, ενώ αργότερα και έως τον Δεκέμβριο ο ρυθμός θα μειωθεί στα 15 δισ. ευρώ μηνιαίως.

    Σε ό,τι αφορά στα εταιρικά ομόλογα, οι εβδομαδιαίες αγορές διαμορφώθηκαν σε 575 εκατ. ευρώ (έναντι άνω του 1 δισεκ. ευρώ), με το χαρτοφυλάκιο να φθάνει τα 164,4 δισεκ. ευρώ.

    Οι αγορές τραπεζικών χρεογράφων ανήλθαν σε 219 εκατ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, έναντι 161 εκατ. το προηγούμενο επταήμερο, με το σύνολο να διαμορφώνεται σε περίπου 28 δισεκ. ευρώ.

    Τέλος, το χαρτοφυλάκιο λοιπών καλυμμένων ομολόγων συρρικνώθηκε κατά 217 εκατ. ευρώ (έναντι αύξησης 1,3 δισεκ. ευρώ), δηλαδή οι πληρωμές ξεπέρασαν τις αγορές της Τράπεζας, με το χαρτοφυλάκιο να φθάνει πλέον τα 256,1 δισεκ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ