• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Φουντώνουν τα αρνητικά σημάδια για τις τουρκικές εταιρείες εν όψει οικονομικών αποτελεσμάτων

    • Bloomberg


    Οι πληγές από την αναταραχή που συγκλόνισε τις τουρκικές αγορές φέτος μάλλον θα είναι εμφανείς όταν οι εταιρείες της χώρας αρχίσουν να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα τριμήνου τους την ερχόμενη εβδομάδα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών υποδεικνύουν ότι οι ανακοινώσεις θα είναι μόνο η αρχή των κακών νέων.

    Ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και οι αυξανόμενες εντάσεις με τις ΗΠΑ έχουν πλήξει την τουρκική οικονομία. Η τουρκική λίρα αποδυναμώθηκε έναντι του δολαρίου κατά 24% μόνο στο τρίτο τρίμηνο, στέλνοντας στα ύψη τα κόστη για τους επιχειρηματίες που δανείζονται από το εξωτερικό για να χρηματοδοτήσουν την επέκτασή τους, αλλά και ωφελώντας παράλληλα αυτούς που εστιάζουν στις πωλήσεις στο εξωτερικό.

    Οι εταιρείες με υψηλό χρέος σε ξένο νόμισμα πιθανόν να παρουσιάσουν μία σημαντική μείωση της καθαρής τους κερδοφορίας, ενώ τα λειτουργικά κέρδη των εταιρειών με ξένο νόμισμα πιθανόν να αυξηθούν κατά 30-60% σε ετήσια βάση”, δήλωσε ο Emre Sezan, επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων της Is Investment με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

    Με δεδομένο ότι τα αυξανόμενα κόστη παραγωγής πιθανόν να καθυστερήσουν να εμφανιστούν στα εταιρικά αποτελέσματα, υπάρχουν ακόμα προοπτικές για ορισμένες θετικές εκπλήξεις στα περιθώρια κερδών στις επικείμενες ανακοινώσεις, είπε ο Sezan. Είναι λιγότερο αισιόδοξος γι’ αυτό που θα επακολουθήσει στα επόμενα τρίμηνα, μία άποψη που στηρίζουν και αναλυτές που έχουν σημειώσει με κόκκινο στιλό τις εκτιμήσεις τους.

    Οι προσδοκίες για μία επιβράδυνση της οικονομίας επιβαρύνουν τις προοπτικές για τα οικονομικά αποτελέσματα εντός του 2018 και το 2019. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της επίπτωσης μάλλον δεν θα το δούμε στο τρίτο τρίμηνο, αλλά στις περιόδους ανακοινώσεων μετά από αυτό, σύμφωνα με τον Sezan.

    Τελευταία όμως δεν έχουν υπάρξει μόνο άσχημα νέα: η απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον την περασμένη εβδομάδα έφερε ένα θετικό κλίμα στις τουρκικές αγορές και ο υπουργός Οικονομικών Berat Albayrak δήλωσε στις 15 Οκτωβρίου ότι η οικονομία άφησε πίσω της μία “κακή περίοδο” όσον αφορά στο κόστος δανεισμού και τις τιμές συναλλάγματος.

    Η άποψη των αναλυτών δείχνει μία λιγότερο αισιόδοξη εικόνα. Οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά αποτελέσματα τους επόμενους 12 μήνες έχουν υποχωρήσει κατά 2% από το τέλος του Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg. Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση μετά από δύο και πλέον χρόνια και τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2014.

    Οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων και η αδυναμία της λίρας είναι οι κύριοι παράγοντες πίσω από τις χαμηλότερες προβλέψεις, σύμφωνα με τον Toygun Onaran, επικεφαλής έρευνας αγορών στην Oyak Securities με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

    Επιπροσθέτως, η αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομίας επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες για αύξηση του τζίρου, ενώ η αύξηση του κόστους συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους”, ανέφερε. “Το άθροισμα όλων αυτών των επιπτώσεων είναι μία απότομη πτώση στις προοπτικές για τα κέρδη ανά μετοχή”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  G. Ballotti (Wyndham) στο mononews: «Δεν έχει ταβάνι ο ελληνικός τουρισμός – Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τα επόμενα βήματα του CEO της ΕΤΕ Παύλου Μυλωνά για την Εθνική Ασφαλιστική

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τζώρτζης Κουτσολιούτσος (Folli Follie): Ένας «πλούσιος» και μόνος καουμπόι



    ΣΧΟΛΙΑ