• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Έχει δει κανείς τον Ρομάν Αμπράμοβιτς;

    • Bloomberg
    Ρόμαν Αμπράμοβιτς

    Ρόμαν Αμπράμοβιτς


    Στα τέλη Αυγούστου, οι φίλαθλοι της Τσέλσι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο του Stamford Bridge για να δουν την ομάδα τους να κερδίζει την ανταγωνίστρια Άρσεναλ. Μια παρέα οπαδών κρατούσε ένα κόκκινο και μπλε πανό που έγραφε «Η Αυτοκρατορία του Ρομάν» (The Roman Empire), δίπλα στη φωτογραφία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ρομάν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτη της ομάδας. Ωστόσο, ο Αμπράμοβιτς δεν ήταν στο παιχνίδι εκείνη την μέρα. Για την ακρίβεια, κανείς δεν τον έχει δει στο Λονδίνο από τότε που η βρετανική κυβέρνηση δεν ανανέωσε την βίζα του την περασμένη άνοιξη.

     

    Ο Αμπράμοβιτς αγόρασε την Τσέλσι όταν η ομάδα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας το 2003 για 223 εκατ. δολάρια και έκτοτε έχει δανείσει στον όμιλο περισσότερες από 1,1 δισ. λίρες Αγγλίας. Μέχρι να αποκτήσει τα ηνία εκείνος, η Τσέλσι είχε να κερδίσει το αγγλικό πρωτάθλημα από το 1955.

    Στο παιχνίδι με την Άρσεναλ, οι οπαδοί της Τσέλσι τραγουδούσαν ένα σύνθημα που έλεγε «Τα έχουμε κερδίσει όλα», στο οποίο οι οπαδοί της Άρσεναλ απαντούσαν «Τα έχετε αγοράσει όλα».

     

    Οι φίλαθλοι της Τσέλσι αγαπούν ακόμη τον ιδιοκτήτη της ομάδας τους, ακόμη και αν η βρετανική κυβέρνηση τον χρησιμοποιεί για να υποβάλει αντίποινα στο Κρεμλίνο. Τώρα, ο Αμπράμοβιτς εξετάζει την πώληση της ομάδας, απογοητευμένος από τα προβλήματα με την άδεια παραμονής του και ανησυχώντας για τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε Ρώσους ολιγάρχες. Πηγές αναφέρουν ότι ο Αμπράμοβιτς εξετάζει «πωλητήριο» 4 δις. δολαρίων στην ομάδα.

    Με περιουσία από το πετρέλαιο και τα μέταλλα που αγγίζει τα 14,7 δισ. δολάρια, ο Αμπράμοβιτς διατηρεί τον τεράστιο πλούτο του στη Ρωσία, προς μεγάλη ευχαρίστηση του προέδρου Πούτιν, κάτι που τον έχει τοποθετήσει στην μέση ενός δεύτερου Ψυχρού Πολέμου.

    Δεν είναι μόνο η άδεια παραμονής. Προκειμένου να τιμωρήσουν τον Πούτιν, οι βρετανικές αρχές περνούν από το μικροσκόπιο τους πλούσιους Ρώσους που έχουν ως βάση τους το Λονδίνο, ενώ χαρακτηρίζουν την ροή ρωσικού χρήματος «θέμα εθνικής ασφάλειας».

    Αδιαμφισβήτητα ο πιο μυστικοπαθής Ρώσος δισεκατομμυριούχος, ο Αμπράμοβιτς δεν έχει παραχωρήσει καμία συνέντευξη εδώ και παραπάνω από μια δεκαετία. Με κατοικίες στο Άσπεν, στη Νότια Γαλλία, στη Μόσχα, στη Νέα Υόρκη, στο St. Barts και στο Τελ Αβίβ, ο Αμπράμοβιτς βρίσκεται σχεδόν μονίμως σε κάποιο από τα ιδιωτικά του τζετ.

    Η περίπτωση του Αμπράμοβιτς έχει δημιουργήσει άγχος στους πλούσιους Ρώσους του Λονδίνου. «Η κατάσταση μοιάζει με ένα γρανάζι που έχει εγκατασταθεί στην κυβέρνηση και κανείς δεν ξέρει πιο θα είναι το αποτέλεσμα», αναφέρει στο Bloomberg ο Dmitry Gololobov, Ρώσος δικηγόρος που κατοικεί στο Λονδίνο. «Όλοι διατηρούν χαμηλό προφίλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, γιατί κανείς δεν ξέρει πότε θα περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο», συμπληρώνει.

    Τον περασμένο Μάιο, ο Αμπράμοβιτς έλαβε την ισραηλινή υπηκοότητα, μετά τη σημαντική καθυστέρηση με την ανανέωση της βρετανικής βίζας του. Η κίνηση αυτή τον κατέστησε απευθείας τον πλουσιότερο άνθρωπο του Ισραήλ.

    Αν οι κυρώσεις ΗΠΑ και Βρετανίας και ο συνεχής «πόλεμος» κατά των Ρώσων ολιγαρχών αναγκάσουν τελικά τον Ρομάν να πουλήσει την Τσέλσι, δεν θα το κάνει με ευχαρίστηση, όπως επισημαίνουν άνθρωποι που τον γνωρίζουν. Η ομάδα έχει γίνει εμμονή. Όταν βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, ο Αμπράμοβιτς παρακολουθεί τους αγώνες της ομάδας στο sports bar Legends, μαζί με άλλους οπαδούς.

    Το μόνο πράγμα που ο Αμπράμοβιτς δεν έχει καταφέρει να κάνει με την Τσέλσι, είναι να βγάλει λεφτά – η ομάδα έχει παρουσιάσει καθαρά κέρδη μόνο μια φορά, το 2014. Το κέρδος όμως δεν ήταν προφανώς ποτέ ο στόχος του, αν και θα πετύχει μια αξιοπρεπέστατη επιστροφή των χρημάτων του αν την πουλήσει. Οι συνεργάτες του τονίζουν ότι ο Αμπράμοβιτς ήθελε να χτίσει μια κληρονομιά. Από ότι φαίνεται, το έπαθλο θα τον ξεπεράσει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Πωλητήριο» 4 δισ. στην Τσέλσι εξετάζει ο Αμπράμοβιτς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απορρίπτει τον Ρομάν Αμπράμοβιτς η Ελβετία: «Έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια της χώρας»



    ΣΧΟΛΙΑ