• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg: Γιατί οι ξένοι αγοράζουν ελληνικές μετοχές

    • Bloomberg
    μετοχές

    Χρηματιστήρια Ευρώπης


    Στο ράλι της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει την ανοδική πορεία του καθώς πλησιάζει το τέλος του προγράμματος στήριξης, με ρυθμούς, μάλιστα, που υπερβαίνουν τον μέσο όρο των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών.

    Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει αναρριχηθεί σε επίπεδα σχεδόν διπλάσια από το χαμηλό στο οποίο βρισκόταν η αγορά πριν από δύο χρόνια, σημειώνοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τους τελευταίους 12 μήνες. Και, παρότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά πήρε σημαντική ώθηση από τη στήριξη που δόθηκε στη χώρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ανοδική πορεία του χρηματιστηρίου μπορεί να συνεχιστεί αν η οικονομία συνεχίσει να ανακάμπτει, υποστηρίζουν χρηματιστές και υπεύθυνοι στρατηγικής.

    Χρηματιστήριο

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται, φυσικά, και τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών που αναμένονται αρχές Μαΐου, τα οποία θα δείξουν αν οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια και, αν ναι, πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα.

    «Η άποψη των επενδυτών για το 2018 είναι απλά συνεχίστε να προχωράτε, μείνετε στον δρόμο που χάραξαν οι πιστωτές και εμείς θα το επιβραβεύσουμε», δηλώνει στο Bloomberg ο Δημήτρης Δαρδάνης της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ στην Αθήνα. Αναφερόμενος δε στην ανοδική πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς λέει ότι «υπάρχει κάποια δυναμική με στόχο να καλυφθεί η διαφορά, αλλά υπάρχει επίσης και ένας θεμελιώδης λόγος που την υποστηρίζει». Διότι «η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας σημαίνει ότι οι μετοχές που είναι εισηγμένες εδώ θα έχουν καλύτερες επιδόσεις, είτε αφορούν τράπεζες είτε την ενέργεια».

    Η Ελλάδα οδεύει προς την έξοδο από μία κρίση χρέους που «έσβησε» χονδρικά 25 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, από τα μέσα του 2014 και μετά, και ο Γενικός Δείκτης της αγοράς εξακολουθεί να βρίσκεται περίπου 83% κάτω από το υψηλό του 2007, επισημαίνει το Bloomberg.

    Και συνεχίζει: «Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των stress tests είναι θετικά για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ήταν και εκείνες που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση και αναλογούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% του Χ.Α., θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο τον Δείκτη του Χρηματιστηρίου».

    «Οι επενδυτές μπορεί να μένουν μακριά από τις ελληνικές τράπεζες μέχρι αυτές να ξεμπερδέψουν με τα stress tests. Το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι άλλο ένα στοιχείο που κάνεις τους επενδυτές νευρικούς», ανέφερε ο Γιώργος Αθανασάκης, επικεφαλής κεφαλαιαγορών στην Pantelakis Securities. «Όμως η ανάπτυξη των τραπεζών παραμένει θετική, οπότε είμαστε αισιόδοξοι», πρόσθεσε.

    Επενδυτές σε αναμονή

    Σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη, οι εκτιμήσεις για τις ελληνικές μετοχές είναι θετικές ανεξάρτητα από τους όρους που θα ισχύσουν μετά την έξοδο από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Ο ίδιος εκτιμά ότι ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ξαναπιάσει τα υψηλά του 2014, μέσα στο επόμενα λίγα χρόνια, αν η κυβέρνηση συνεχίσει με τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αποκρατικοποιήσεων. Αυτή τη περίοδο ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται περίπου 37% χαμηλότερα από το υψηλό του 2014.

    Κάποιοι ξένοι επενδυτές έχουν ήδη ξεκινήσει να αγοράζουν ελληνικές μετοχές. Όμως οι μετοχές στις λεγόμενες περιφερειακές χώρες της Ευρώπης είναι εξαιρετικά ευάλωτες στα γεγονότα των ευρύτερων αγορών. Σύμφωνα με τον κ. Δαρδάνη, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που απειλούν το ράλι είναι εξωτερικά σοκ, όπως η διενέργεια νέων εκλογών στη Γερμανία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Άσχημα μαντάτα: Οι δανειστές συνδέουν τους e-πλειστηριασμούς με την υποδόση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Lyxor: Μετά τα ομόλογα, σειρά να υπεραποδώσουν έχουν οι ελληνικές μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ