• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Blackstone: Τίτλοι τέλους στο mega deal με τα Hilton με κέρδη 14 δισ. σε 11 χρόνια

    • Bloomberg

    A Hilton Worldwide Holdings Inc. Grand Vacations Club hotel stands at night in Las Vegas, Nevada, U.S., on Wednesday, Feb. 17, 2016. Photographer: David Paul Morris/


    H Blackstone Group αποφάσισε επιτέλους να κάνει «check out» από τη Hilton. Ο μεγαλύτερος επενδυτής της εταιρείας στην οποία ανήκουν τα ξενοδοχεία Hilton συμφώνησε να πουλήσει 15,8 εκατ. μετοχές, εκτιμώμενης αξίας περί τα 1,3 δισ. δολάρια, οι οποίες είναι και οι τελευταίες που έχει στην Hilton Worldwide Holdings. Με την έξοδο αυτή, η Blackstone θα βγάλει κέρδος γύρω στα 14 δισ. δολάρια, θα έχει δηλαδή υπερτριπλασιάσει την αρχική επένδυσή της.

    Η εν λόγω πώληση μετοχών θα βάλει τέλος σε μία γεμάτη σκαμπανεβάσματα σχέση 11 ετών που κατέληξε να είναι το πιο επικερδές deal ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) στην Ιστορία. Το 2007, η Blackstone επένδυσε στον κολοσσό των ξενοδοχείων, μαζί με κάποιους άλλους επενδυτές, 6,5 δισ. δολάρια. Στη συνέχεια, απομείωσε την αξία της επένδυσής της περίπου κατά 70%, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά έριξε και πάλι λεφτά στην εταιρεία και αναδιάρθρωσε το χρέος της πριν την ξαναβάλει στο χρηματιστήρο στα τέλη του 2013. Έκτοτε, η αξία των μετοχών της Hilton έχει υπερδιπλασιαστεί.



    ΣΧΟΛΙΑ