• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το Bitcoin φέρνει νέα δεδομένα και στα διαζύγια! Τι να προσέξετε!

    • Bloomberg


    Τα διαζύγια είναι δύσκολα και τα κρυπτονομίσματα μπορούν να τα κάνουν ακόμη δυσκολότερα.

    Τα εικονικά νομίσματα, όπως το Bitcoin και το Ethereum αποτελούν τη νέα πρόκληση για τους δικηγόρους στη Βρετανία, καθώς λόγω της μεταβλητότητας αλλά και της μυστικότητας που τα διέπουν, κάνουν ακόμη πιο επίπονη τη διαδικασία της διαίρεσης των περιουσιακών στοιχείων των ζευγαριών.

    Η αυξανόμενη δημοτικότητα του Bitcoin σημαίνει ότι σε ολοένα και περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις δημιουργούνται δυσκολίες, αφού το συγκεκριμένο νόμισμα είναι δύσκολο να ανιχνευθεί και να εκτιμηθεί. Παρόλο που τα εμπλεκόμενα στο διαζύγιο μέρη έχουν καθήκον να παρέχουν πλήρη σαφήνεια σχετικά με τα περιουσιακά τους στοιχεία, τα κρυπτονομίσματα έχουν εξελιχθεί σε ασφαλές καταφύγιο κυρίως για τους συζύγους που επιθυμούν να κρύψουν τα χρήματά τους από την “αντίπαλο”.

    “Συχνά σε ένα διαζύγιο ένας σύζυγος ψάχνει για τον κρυμμένο “θησαυρό” που δεν υπάρχει. Αλλά με τα κρυπτονομίσματα, είναι πιθανό ο “θησαυρός” να υπάρχει τελικά”, ανέφερε σε συνέντευξη του ο Toby Yerburgh, επικεφαλής του Οικογενειακού Δικαίου στο Collyer Bristow. Ο Yerburgh δήλωσε ότι άρχισε να αναλαμβάνει περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι δύο πλευρές ανησυχούν για τα κρυμμένα Bitcoins, από τότε που το νόμισμα έγινε ευρέως γνωστό πέρυσι.

     “Δημιουργεί μία άλλη αιτία δυσπιστίας που δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε πριν”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Jo Carr-West, συνεργάτης της Hunters.

    Νόμισμα μη ανιχνεύσιμο

    Οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων που διακινούνται μέσω ηλεκτρονικής ανταλλαγής ή αγοράζονται με κεφάλαια από έναν τραπεζικό λογαριασμό μπορούν να εντοπιστούν και να εκτιμηθούν πιο εύκολα. Αλλά εάν αυτά μεταφέρονται εκτός τραπεζικών συναλλαγών, για παράδειγμα, αν κάποιος μεταφέρει το ψηφιακό πορτοφόλι σε ένα USB – τότε γίνεται πιο δύσκολο. Σε αυτή την περίπτωση, ένας εμπειρογνώμονας ψηφιακής εγκληματολογίας μπορεί να μπει για να αναζητήσει μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του συζύγου την αλληλογραφία και να εντοπίσει ποιες συναλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί. Αυτή είναι μια αργή διαδικασία που μπορεί να κοστίσει χιλιάδες λίρες – μερικές φορές περισσότερο από την αξία του ίδιου τον νομίσματος.

    Προβλήματα μεταβλητότητας

    Τα κρυπτονομίσματα παρουσιάζουν επίσης το πρόβλημα της αποτίμησης. Τον Δεκέμβριο, το Bitcoin έφτασε στα $ 20.000 και λιγότερο από δύο μήνες αργότερα έπεσε στα $ 6.000. Αυτή η μεταβλητότητα καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό της αξίας καθώς η τιμή μπορεί να κυμαίνεται έντονα ​​κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου.

    “Δεν είναι τόσο απλή όσο η αποτίμηση των κοινών μετοχών και των επενδύσεών σας”, δήλωσε σε συνέντευξή η Vandana Chitroda, συνεργάτης του Royds Withy King. “Θα πρέπει να γίνονται εκτιμήσεις σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Θα πρέπει επίσης να συμφωνήσετε στην αξία κατά την ημερομηνία της τελικής ακρόασης. “

    Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που ένας σύζυγος θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει μια περιουσία από τα κρυπτονομίσματα κατά τη χρονική περίοδο της κατάθεσης της αίτησης του διαζυγίου, μπορεί η αξία της να έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια του διακανονισμού. Μία από τις τρεις τέτοιες περιπτώσεις του Royds Withy King, αφορά την αρχική επένδυση 80.000 λιρών (111.600 δολαρίων) από έναν σύζυγο τον Νοέμβριο του 2016. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2017, το ποσό είχε φτάσει στο 1 εκατομμύριο λίρες και τώρα έχει αξία 600.000 λίρες.

    Νέες προκλήσεις

    Τα δικαστήρια πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες. Το Bitcoin δημιουργήθηκε το 2009 και έτσι οι δικηγόροι και οι δικαστές μόλις αρχίζουν να γίνονται μάρτυρες των πρώτων περιπτώσεων διαζυγίων που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα. Δεν υπάρχει καμία υπάρχουσα νομολογία για την καθοδήγηση της διαδικασίας, κατά συνέπεια νέοι τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος θα προκύψουν καθώς θα γίνονται οι ακροάσεις.

    Επιπλέον, οι συνήθεις μέθοδοι εξασφάλισης περιουσιακών στοιχείων του δικαστηρίου, όπως η έκδοση διαταγών, μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστούν με τα κρυπτονομίσματα.

    “Τα δικαστήρια αντιμετωπίζουν μια πρόκληση που δεν έχουν τη δύναμη να διευθετήσουν”, δήλωσε η Chitroda. “Το δικαστήριο μπορεί να προβεί σε παγκόσμια εντολή δέσμευσης, αλλά είναι άνευ αξίας εάν δεν υπάρχει κεντρική εξουσία για την εφαρμόσει.”

    Ωστόσο, δεν θα είναι τόσο εύκολο να ξεφύγετε από τα χρήματα που “κρύβετε” στα Bitcoin. Τα δικαστήρια συνηθίζουν να αντιμετωπίζουν υποθέσεις που απαιτούν τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων, ιδίως όταν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται σε υπεράκτιες εταιρίες. Και σε κάποιες περιπτώσεις, εάν ένα μέλος αρνηθεί να αποκαλύψει την κατοχή κρυπτονομισμάτων, το δικαστήριο μπορεί να εκδικάσει ένα μεγαλύτερο ποσό υπέρ του άλλου συζύγου, προκειμένου να αντισταθμίσει τυχόν απώλειες.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ