• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Amos Genish: Οι στρατηγικές κινήσεις για την αναβάθμιση της Telecom Italia

    • Bloomberg
    Amos Genish, CEO Telecom Italia

    Amos Genish, CEO Telecom Italia


    Aποφασισμένος να ανακτήσει τη χαμένη πιστοληπτική ικανότητα της Telecom Italia και να προσελκύσει νέους επενδυτές και κεφάλαια χρηματοδότησης, εμφανίζεται ο νέος CEO της εταιρείας Amos Genish.

    Στα σχέδια του ισχυρού άνδρα της εταιρείας τηλεπικοινωνιών για το 2018 είναι να προσεγγίσει το στόχο για μείωση του χρέους σε 2,7 φορές τα κέρδη της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, από 3,1 φορές που είναι σήμερα, όπως τόνισε ο ίδιος στο Bloomberg. Αυτό θα πρέπει να καθησυχάσει, λογικά, τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

    “Μέχρι το τέλος του 2018, οι εταιρείες αξιολόγησης θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αναβάθμισης της εταιρείας” υποστήριξε ο Genish. “Συζητάμε μαζί τους και έχουμε κάποιες θετικές ενδείξεις”.

    Ο Genish, που ανέλαβε τη θέση του CEO της Telecom Italia τον περασμένο Σεπτέμβριο, προσπαθεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά από μία δύσκολη περίοδο αναταράξεων στη διοίκηση και εντάσεων στις σχέσεις της με την ιταλική κυβέρνηση, όταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της, η Vivendi, προσπάθησε να ισχυροποιήσει την επιρροή της σε αυτήν.

    Ο νέος επικεφαλής της επιχείρησης σχεδιάζει να περιορίσει τις ανησυχίες για την περαιτέρω πορεία της, μειώνοντας τα κόστη και βελτιώνοντας τη λειτουργική απόδοσή της προκειμένου να ενισχύσει τις ταμειακές ροές.

    Σημειώνεται ότι ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings, ακολουθώντας το παράδειγμα της Moody’s, σταμάτησε την επενδυτική αξιολόγηση της εταιρείας το 2013, λόγω των φόβων ότι δεν θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της αρκετά γρήγορα ώστε να αντισταθμίσει την πτώση των κερδών της. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η εταιρία είχε 26,2 δισ. ευρώ καθαρού προσαρμοσμένου χρέους.

    Μόνο ο οίκος Fitch, διατηρώντας τη βαθμολογία ΒΒΒ-, θεωρεί ότι η Telecom Italia μπορεί να έχει επενδυτική αξιολόγηση.

    Σημειώνεται ότι οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει κατά 25% τα τελευταία τρία χρόνια στο ιταλικό χρηματιστήριο, ενώ την ίδια χρονική περίοδο ο δείκτης της αγοράς έχει σημειώσει άνοδο 11%. Η εταιρία πρέπει να αποκτήσει και πάλι αξία για τους επενδυτές, αναφέρει ο Genish.

    Το κλειδί για το 2018 θα είναι η διεύρυνση της δραστηριοποίησης της Telecom Italia στα media, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής περισσότερων προσφορών για καλωδιακή τηλεόραση, προκειμένου να αυξήσει τους συνδρομητές της.

    Παράλληλα βρίσκεται σε συζητήσεις με την εταιρεία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Mediaset SpA για την επίτευξη συμφωνίας τηλεοπτικού προγράμματος.

    Στις βασικές προτεραιότητες της επιχείρησης πάντως περιλαμβάνεται η εξομάλυνση των προηγούμενων διαφωνιών με την ιταλική κυβέρνηση, η οποία ανησυχεί για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Telecom Italia, δεδομένου ότι αυτή ελέγχεται από ξένο επενδυτή, τη Vivendi.



    ΣΧΟΛΙΑ