• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πως ένας ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας μπορεί να χάσει μέσα σε 90 λεπτά 125 εκατ. λίρες

    • Bloomberg

    Mike Ashley. Newcastle


    Στον λαμπερό κόσμο του ποδοσφαίρου τα χρήματα είναι πολλά. Πάρα πολλά. Οι μεγάλες ομάδες έχουν παίκτες πολλών εκατομμυρίων ευρώ και οι εταιρίες αποτιμώνται σε πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Όμως υπάρχουν και οι μικρότερες ομάδες που και αυτές παίζουν στο χρηματιστήριο.  Προσέξτε λοιπόν. Tο παιχνίδι του Σαββάτου ανάμεσα στη Newcastle United και τη Swansea City, στο πλαίσιο της Πρεμιέρ Λιγκ (του αγγλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου) , δεν θα το έλεγε κανείς και “Σύγκρουση των Τιτάνων”. Αλλά κατά τη χειμερινή ψύχρα που επικρατεί στη βιομηχανική βορειοανατολική Αγγλία, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να βοηθήσει να καθοριστεί η τιμή πώλησης του τελευταίου αγγλικού ποδοσφαιρικού σωματείου με βαρύ όνομα, που μάλλον θα αποχωριστεί τον πλούσιο επενδυτή από το εξωτερικό ο οποίος τη διοικεί.

    Ο ιδιοκτήτης της Newcastle, ο βρετανός έμπορος λιανικής πώλησης σπορ Mike Ashley, διαπραγματεύεται με έναν πιθανό αγοραστή που δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να υποβάλει προσφορά περίπου 250 εκατομμυρίων λιρών (340 εκατομμύρια δολάρια). Στη συνέχεια η εξίσωση έγινε πιο περίπλοκη.

    Μια ήττα φέρνει την ομάδα να πέφτει κατηγορία, αφήνοντας την Πρέμιερ Λιγκ. Η αναχώρηση από το πλουσιότερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα στον κόσμο θα μπορούσε να μειώσει στο μισό την αποτίμηση της ομάδας, σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στους πιθανούς υποψήφιους αγοραστές. Δηλαδή 125 εκατομμύρια λίρες ζημιά.

    Mike Ashley. Newcastle

    Η εξέλιξη αυτή, αφήνει σε κάθε επενδυτή μια αίσθηση κινδύνου ότι θα χάσει το πρωτάθλημα της Premier League και η απειλή αυτή αποθάρρυνε ήδη τουλάχιστον μία από τις πιθανές λύσεις. Η εταιρεία Blackbridge, η οποία βοήθησε με τη μεσολάβηση της, στην πρόσφατη πώληση της Barnsley, ομάδας κατώτερης κατηγορίας, σε ομάδα επενδυτών που συμπεριλάμβανε το αμερικανικό στέλεχος του μπέιζμπολ και αστέρι του”Moneyball” Billy Beane, ενεργούσε ως δυνητικός υποψήφιος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με την κατάσταση .

    “Ο κίνδυνος να βρεθεί (η Newcastle) εκτός της κορυφαίας κατηγορίας καθιστά την πώληση πιο περίπλοκη καθώς οι αγοραστές ενδέχεται να είναι λιγότερο πρόθυμοι να συνάψουν μια συμφωνία χωρίς την ενθάρρυνση ότι η ομάδα είναι ασφαλής (στην πρώτη κατηγορία Αγγλίας)”, δήλωσε ο Daniel Geey, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρίας που ειδικεύεται στα Μέσα Ενημέρωσης και μέσων ενημέρωσης Sheridans.

    Mike Ashley. Newcastle



    ΣΧΟΛΙΑ